04 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Η Δικαιοσύνη, λόγω υποστελέχωσης, εμφανίζει καθυστερήσεις. Αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην αποφυλάκιση βουλευτών της, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ανάκληση της διαταγής που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση. Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» τόνισε ο κ. Πανούσης.

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Διώτης, εκτός από την ιδιότητα του μάρτυρα, είναι και κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση. Το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για το έγγραφο που προβλέπει άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, τονίζοντας ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική εντολή και πως ευθύνη φέρει αποκλειστικά εκείνος που υπογράφει το έγγραφο.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Έκκληση προς το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ «να κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας» απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα, οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εφημεριών, κάνοντας λόγο για «τερτίπια».

Κόσμος:Τις σορούς δέκα μεταναστών περισυνέλεξαν ιταλικά σκάφη στα ανοικτά της Σικελίας την Τετάρτη, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι μεταφέρονται σε λιμάνια της νότιας Ιταλίας. Οι δέκα νεκροί φαίνεται ότι βρίσκονταν σε λέμβο που προερχόταν από πλοίο με άλλους 439 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρονται από την ακτοφυλακή στην Αυγούστα.

Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας: Έκρηξη έχει στοιχίσει, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τις τοπικές αρχές, τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα και έχει εγκλωβίσει δεκάδες άλλους. Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου ανέφερε πως σκοτώθηκαν 32 άτομα στο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελεγχουν οι φιλορώσοι.

Η αστυνομία του Παρισιού έχει λάβει πλήθος αναφορών για νέες πτήσεις «ορφανών» drone τη νύχτα προς Τετάρτη, και εξετάζει εάν και πόσες εξ αυτών ευσταθούν. Τα κίνητρα πίσω από τις πτήσεις παραμένουν άγνωστα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έχει αναφέρει πως από τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί περίπου 60 παράνομες πτήσεις είτε πάνω από γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς είτε πάνω από το Παρίσι.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει στην έρευνά του πως η αστυνομία του Φέργκιουσον λειτουργεί με βάση «ευρέως διαδεδομένες πρακτικές» ρατσιστικής συμπεριφοράς, βάζοντας στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της έρευνας. Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στο μικροσκόπιο την αστυνομία της πόλης μετά το κύμα αγανάκτησης που είχε προκαλέσει ο θάνατος του άοπλου 18χρονου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό.

Σε ευρύτερη φάση περνά η έρευνα των βραζιλιανικών αρχών για το σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras, εμπλέκοντας πλέον ακόμη και εν ενεργεία πολιτικούς: Η γενική εισαγγελία της Βραζιλίας κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, αρκετοί εκ των οποίων είναι υψηλόβαθμοι πολιτικοί.

Οικονομία: Απολύτως ψευδείς χαρακτήρισε τις πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ.  

Έρευνα του Γερμανού δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν και της εφημερίδας Tagesspiegel που παρουσιάζει το thepressproject, αναδεικνύει το παρασκήνιο  πίσω από το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες το 2013, αλλά και το πώς τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κατέληξαν σε ελληνικά τράπεζα.

Στην Λευκωσία θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται να εξετασθεί μεταξύ άλλων το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Αθλητισμός: Το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας θα βγει σήμερα, Τετάρτη. Ο Πανιώνιος θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή (19:00, ΟΤΕsport 3) και θα επιχειρήσει να ανατρέψει το 2-0 του πρώτου αγώνα, με τον «γηραιό» να επιχειρεί να διατηρήσει τα κεκτημένα και να πάρει την πρόκριση για τους ημιτελικούς.

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή, καθώς θα γίνει γνωστή η επανέναρξη ή μη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και ουσιαστικά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Στις 11:00 το πρωί θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης και Επικρατείας. Το μεσημέρι (15:00) θα ακολουθήσει συνάντηση του κ.Κοντονή με τα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε ένα συγκλονιστικό τοπικό ντέρμπι που έγινε στο "Βίλα Παρκ", η Αστον Βίλα επικράτησε 2-1 της Γουέστ Μπρομ με πέναλτι του Μπεντέκε στο 94' και πέτυχε την πρώτη νίκη της μετά από τρεις μήνες! Επίσης, με γκολ του Μανέ στο 82΄ η Σαουθάμπτον κατάφερε να νικήσει 1-0 την Κρίσταλ Πάλας και να επιστρέψει προσωρινά στην πέμπτη θέση της Πρέμιερσιπ. Στο 1-1 έμειναν Χαλ και Σάντερλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: