18 Μαρτίου, 2015

ΡΗΓΜΑ ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

 

Η εμπλοκή της Γαλλίας από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Συρίας, όπου έλαβε την «Εντολή» (Mandate) του προδρόμου του ΟΗΕ, της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations), την έχει οδηγήσει να παίζει ξεχωριστό «παιχνίδι» στην περιοχή, το οποίο σε τακτικό τουλάχιστον επίπεδο, εξυπηρετεί την Τουρκία. Η διαφωνία Παρισίων και Ουάσιγκτον είναι διαφωνία στρατηγικών επιδιώξεων.

Παρεμπιπτόντως, ανοίγει σημαντικές «πόρτες» στην Άγκυρα για χρυσοφόρα συμβόλαια, ενεργειακά, εξοπλιστικά, κ.λπ., καθότι η «Υψηλή Πύλη» φρόντιζε πάντα να ανταμείβει τέτοιες συμπεριφορές… Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε χθες, ότι λυπάται για τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ναι, φυσικά», είπε ο Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ όταν ρωτήθηκε αν λυπάται για τις χθεσινές αυτές δηλώσεις του Κέρι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο Άσαντ «είναι υπεύθυνος για δεκάδες χιλιάδες θανάτους». «Δεν θα υπάρξει πολιτική λύση, δεν θα υπάρξει λύση για τη Συρία για όσο διάστημα παραμένει ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Τζον Κέρι το γνωρίζει», υπογράμμισε ο Βαλς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: