05 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση υπουργού στον συγκεκριμένο υποστράτηγο για την έκδοση της επίμαχης διαταγής για τους μετανάστες, επιμένει η κυβέρνηση. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε την Πέμπτη παρέμβαση συνεργάτιδας της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τόνισε ότι ο υποστράτηγος εξέδωσε τη διαταγή «χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τη φυσική και πολιτική ηγεσία». Με την κρίση ανώτατων αξιωματικών που φέρουν το βαθμό του υποστρατήγου συνεχίστηκαν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Μεταξύ των αξιωματικών που αποστρατεύονται είναι και ο Γεώργιος Νίτσας, ο οποίος υπέγραψε την πρόσφατη διαταγή για τους μετανάστες που προκάλεσε την έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης βλέπει το ΠΑΣΟΚ να προκύπτει από τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, για τη συμμετοχή των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στις ψηφοφορίες της Βουλής, καθώς εντοπίζει επιδίωξη «αλλαγής της στάσης της Βουλής ως προς την αντιμετώπιση της ΧΑ».

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «είναι αδύνατο να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών» και καταλήγει ότι η πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης. Εντός του Σαββατοκύριακου, όπως είχε εξαγγείλει και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η ρύθμιση έχει δημοσιονομικό όφελος και άρα δεν είναι αντίθετη στη συμφωνία του Eurogroup.

Πάντως, όπως είπε, θα υπάρξει ενημέρωση των εταίρων για όλες τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας. Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα έχει σήμερα, Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το Κυπριακό. Στις ΗΠΑ βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στελέχη του Κογκρέσου για όλες τις εξελίξεις.

Κόσμος: Τουρκικό μαχητικό F-4E που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή του Ικονίου συνετρίβη για άγνωστους ακόμη λόγους, στοιχίζοντας τη ζωή και στους δύο χειριστές του. Πρόκειται για το τρίτο τουρκικό μαχητικό τέτοιου τύπου που εμπλέκεται σε δυστύχημα τις τελευταίες εβδομάδες. Κορεάτης εθνικιστής χάραξε στο πρόσωπο τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σεούλ κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης για την επανένωση Βορείου και Νοτίου Κορέας. Ο πρέσβης, που τραυματίστηκε επίσης στο χέρι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο και τα τραύματά του δεν είναι σοβαρά. 

Η πρόεδρος της χώρας καταδίκασε το περιστατικό ως «επίθεση στη συμμαχία Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 στρατιωτών, στις νότιες περιοχές της Ρωσίας. Οι ασκήσεις διεξάγονται μεταξύ άλλων και στην Κριμαία, ενώ περιλαμβάνουν και αξιοποίηση βάσεων στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία.

Επιχείρηση αστυνομίας και στρατού στο Μεξικό κατέληξε πριν τα ξημερώματα στη σύλληψη του Ομάρ Τρεβίνο Μοράλες, που θεωρείται ο τελευταίος αρχηγός του αιμοσταγούς καρτέλ των Zetas. Οι «παραστρατιωτικής» δομής Zetas ελέγχουν την περιοχή που συνορεύει με το Τέξας. Σε παράλληλη επιχείρηση για τη σύλληψη του Μοράλες, συνελήφθη και ο «οικονομικός διευθυντής» του Κάρλος Ενσίνας.

Ένοχοι για βανδαλισμό και καταπάταση ξένης περιουσίας κρίθηκαν στη Σιγκαπούρη δύο νεαροί Γερμανοί που είχαν μπει σε αμαξοστάσιο και είχαν προσπαθήσει να ζωγραφίσουν γκράφιτι σε τρένο. Η ποινή: Εννιά μήνες φυλάκιση και τρία χτυπήματα με ραβδί.

Οικονομία: Σε διπλή διάψευση προχώρησε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας αφενός πως δεν αναμένονται κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στην Αθήνα, αφετέρου πως στο χθεσινό Euro Working Group δεν έγινε καμία αναφορά στο περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων.

Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση «εξπρές» φορολογικών οφειλών μέχρι τέλος Μαρτίου δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά θα ακολουθήσει την τύχη των προηγούμενων 16 ρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.  

Αθλητισμός: Ο Απόστολος Βέλλιος συνεχίζει την καριέρα του στη Δανία και τη Βέστσελαντ, καθώς παραχωρήθηκε δανεικός από τη Λιρς. Ο Έλληνας επιθετικός, που δεν είχε καταφέρει να πάρει θέση βασικού στην ενδεκάδα της βελγικής ομάδας, συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα της Βέστσελαντ και την Τετάρτη βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με τη νέα του ομάδα.

Τέλος καλό, όλα καλά για τον Μπαφετίμπι Γκομίς. Ο Γάλλος φορ της Σουόνσι στο ματς με την Τότεναμ, έπεσε στο χορτάρι χωρίς να έλθει σε επαφή με αντίπαλο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο 29χρονος άσος έχει ιστορικό με ανάλογη απώλεια αισθήσεων σε προπονήσεις, αλλά και παλαιότερα σε αγώνες του με τη Λιόν, ωστόσο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του.

Στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας προκρίθηκε η Μπαρτσελόνα, διαφυλάσσοντας τη νίκη της (3-1) στον πρώτο ημιτελικό με τη Βιγιαρεάλ. Στο «Μαδριγάλ» επικράτησε με το ίδιο σκορ, καθώς ο Νεϊμάρ άνοιξε νωρίς (3΄) το σκορ και διευκόλυνε την κατάσταση. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ζόναθαν στο 39΄, αλλά η αποβολή του Πίνα στο 65΄ έκανε αδύνατη την αποστολή τους και οι Σουάρες (73΄), Νεϊμάρ (88΄) διαμόρφωσαν το 1-3. Στον άλλο ημιτελικό, η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, κατάφερε να αποκλείσει την Εσπανιόλ με νίκη 2-0, έπειτα από το πρώτο μεταξύ τους ματς που είχε λήξει ισόπαλο 1-1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: