10 Μαρτίου, 2015

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ» ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 

Μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ανοίξουν και πάλι τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης επεξεργάζονται στην κυβέρνηση. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες. Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup, ευελπιστούν ότι με τις συγκεκριμένες κινήσεις, θα λάβουν μία προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει «κολλήσει» προς τη χώρα μας. Σε πρώτη φάση, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για να παρουσιάσουν 3 συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα.

Πρώτον, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές». Κάτι το οποίο θα έχει ως στόχο τη φοροαποφυγή. Παράλληλα, θα υπάρξει διάταξη για τη νέα περαίωση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Υπάρχει πιθανότητα να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών. Αυτά σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πολυσυζητημένα κίνητρα των πολιτών, έτσι ώστε να συλλέγουν αποδείξεις.

Να «τρέξει» το θέμα με την χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία το σχέδιο με τους «καλωδιομένους» ελεγκτές (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) για να τονώσει την έκδοση αποδείξεων  και την είσπραξη του ΦΠΑ.

Ο διάλογος Ντράγκι - Βαρουφάκη που «έκλεισε» την συμφωνία: Ως απαραίτητη προϋπόθεση έθεσε την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να λάβει η Ελλάδα την προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο κ. Ντράγκι είπε σε συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση.  

Τελικά, μέσω του Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως έτσι ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα, και να συνεχιστεί κανονικά η πορεία του προγράμματος. Το Bloomberg, παρουσιάζει μάλιστα και την χαρακτηριστικό διάλογο που είχαν Ντράγκι και Βαρουφάκης και μέσω του οποίο «έκλεισε» τελικά η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην χώρα μας. Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες; Ο Γιάννης Βαρουφάκης γνέφει συγκαταβατικά. Ντράγκι: Την Τετάρτη;  

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν και πάλι θετικός και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η συμφωνία. Το διεθνές πρακτορείο τονίζει επίσης ότι μπορεί η πλευρά της Ελλάδας να δηλώνει ότι η «Τρόικα τελείωσε», ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μάλλον έχουν αντίθετη άποψη. Παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλμπαχ Σόιμπλε, ο οποίος έχει πει χαρακτηριστικά: «εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει.  

Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα». Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην θέλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών, διότι με αυτόν τον τρόπο θα φανεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις πολύ πρόσφατες εκλογές. 

Όμως οι εταίροι ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.




Δεν υπάρχουν σχόλια: