20 Μαρτίου, 2015

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, σε σημείο που να τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έφτασε την Τρίτη στην Ελλάδα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, λίγα 24ωρα πρίν από την 5μερή των Βρυξελλών, τη Σύνοδο Κορυφής και τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο. Στόχος είναι να προληφθεί ενδεχόμενο γκρέξιτ που θα αποσταθεροποιούσε σύμφωνα και με τους φόβους της Μέρκελ τα Βαλκάνια και πιθανόν να έστελνε την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Δεδομένου ότι τον περασμένο μήνα τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και πάλι στην Αθήνα στις συναντήσεις Ελλήνων αξιωματούχων με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh, το συμπέρασμα είναι σαφές. Κάτι φοβάται ο Ομπάμα και σπεύδει να το προλάβει. Το σκηνικό μου θύμισε Ιούλιο του 1974, όταν ο Αμερικανός υφυπουργός Τζόζεφ Σίσκο πηγαινοερχόταν στην Αθήνα και την Άγκυρα για να προλάβει ελληνοτουρκικό πόλεμο ως επακόλουθο της αναμενόμενης Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Προσέξτε τι έγινε τότε και πάσα ομοιότητα συμπτωματική.

Στις 18 Ιουλίου 1974 η Ελλάδα ετοιμαζόταν για ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο. Στις 11:00 το πρωί είχαν φθάσει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο με τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Έλσγουώρθ και συνοδευόμενοι από τον εν πρέσβη Χ. Τάσκα επισκέφθηκαν τον Πρωθυπουργό της χούντας Α. Ανδρουτσόπουλο. Ακολούθησαν δύο συσκέψεις μία στις 14:00 και η δεύτερη στις 18:00, στην οποία και συμμετείχαν ο Α. Ανδρουτσόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κυπραίος, ο αρχηγός Ε.Δ. στρατηγός Μπονάνος και άλλοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Σίσκο δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξ αιτίας της συμμετοχής και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κάποιες ομολογίες που έγιναν αργότερα, σε κάποιο σημείο αυτών των συνομιλιών, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης απείλησε πως αν συμβεί τουρκική απόβαση ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένος.

Σήμερα οι ΗΠΑ ξορκίζουν την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά και πιθανή στροφή Τσίπρα προς τη Ρωσία. Εχουν πληροφορηθεί βέβαια για τη συνάντηση στις αρχές Απριλίου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: