20 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Η ολική έκλειψη Ηλίου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που δικαιολογημένα μονοπωλεί το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. Στις ώρες που διήρκεσε, πολλοί απόλαυσαν το θέαμα μέσω τηλεσκοπίων ή προσπάθησαν να φωτογραφίσουν τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται από τη σκιά της σελήνης με περισσότερο ή λιγότερο ενδεδειγμένο τρόπο...

Δύο συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της εξόρυξης χρυσού βρίσκονται σε εξέλιξη στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι κλείνουν ανά διαστήματα το δρόμο στη διασταύρωση Χοντρό Δέντρο, διεκδικώντας τη συνέχιση της εργασίας τους. Την ίδια ώρα στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς έχουν συγκεντρωθεί πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού.

Την εκτίμηση ότι «για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων», με «βαθμολογητές του την τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τελειώνουν τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα».

Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη εντός του χώρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο φύλακες. Οι φοιτητές που πραγματοποιούν την κατάληψη, πρόκειται να συνεδριάσουν αργότερα μέσα στην ημέρα, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη τριών ατόμων, τα οποία φέρεται να προχώρησαν στις προσβλητικές αναρτήσεις και σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Διαδίκτυο, εντοπίστηκαν μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για δύο φοιτητές από Αθήνα και Μυτιλήνη και έναν 50χρονο από τη Θεσσαλονίκη σεσημασμένο για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Κόσμος: Όχλος εκατοντάδων ανδρών προπηλάκισε και στη συνέχεια λιθοβόλησε μέχρι θανάτου γυναίκα στην Καμπούλ που φέρεται, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, να είχε κάψει το Κοράνι. Το σώμα της στη συνέχεια πυρπολήθηκε και ρίχθηκε στην όχθη ποταμού. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους για τη βάρβαρη πράξη. Η πρώτη Κυριακή των γαλλικών περιφερειακών εκλογών φτάνει, και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν πλησιάζει με ένα φαινομενικά ασταμάτητο κύμα ενίσχυσης: Μπορεί η τελική επικράτηση των υποψηφίων του, στους δεύτερους γύρους, να προμηνύεται σχετικά περιορισμένη, αλλά η πρώτη κάλπη μοιάζει πως θα γίνει πεδίο νίκης. 

Πέραν του άγχους στην κεντροδεξιά (που παλεύει για την ίδια βάση ψηφοφόρων), ούτε οι Σοσιαλιστές δεν κρύβουν την ανησυχία τους: «Φοβάμαι για τη χώρα μου» λέει μέχρι κι ο πρωθυπουργός, που βλέπει την Λεπέν προ των πυλών του προεδρικού μεγάρου. Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας Αγγελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον προσκλήθηκαν το πρωί της Παρασκευής από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε σύσκεψη με θέμα τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι «28» συνδέουν τη διατήρηση ή μη των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία που είχε συναφθεί στο Μινσκ - και έτσι, ουσιαστικά, παρατείνουν κατ' αρχήν τα μέτρα που θα επανεξετάζονταν τον Ιούλιο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Η Σύνοδος απέφυγε να κινηθεί στην υιοθέτηση νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

To πρακτορείο Associated Press υποστηρίζει, επικαλούμενο γνώση της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ότι ο διεθνής οργανισμός καθυστέρησε σκόπιμα να κηρύξει επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών. Ο ίδιος ο Οργανισμός σχετικοποιεί την αναφορά, λέγοντας πως η επίσημη κήρυξη έκτακτης ανάγκης είναι πολύ διαφορετική από την επιχειρησιακή αντίδρασή του, η οποία ήταν «εξαρχής ισχυρή».

Οικονομία: Την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε υποθέσεις δωροδοκιών στο εξωτερικό αποκαλύπτει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. H έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει έξι υποθέσεις που είτε έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας είτε όχι. Ο Οργανισμός σημειώνει πως αρκετές καταγγελίες ξένων εμπλέκουν ελληνικές εταιρείες και ιδιώτες σε υποθέσεις δωροδοκίας και το θετικό είναι πως έχουν εκκινήσει στην Ελλάδα δικαστικές έρευνες για τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις.

Αισιόδοξος ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των ελληνικών προβλημάτων δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αξιολογώντας τη μίνι σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είμαι ελαφρώς πιο αισιόδοξος τώρα ότι θα σημειώσουμε πρόοδο», τόνισε.  «Πρόοδο» χαρακτήρισε την ανανέωση της δέσμευσης της Ελλάδας να προσκομίσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «είναι ευχάριστο, διότι οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι σε πορεία».

Οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εκβιάζονται, σημείωσε ο κ. Έτινγκερ μιλώντας το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι εάν υποβληθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, «τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν πριν το τέλος του μήνα».

Αθλητισμός:Τους εκλεκτούς του για τον καθοριστικό αγώνα της Εθνικής με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη στις 29 Μαρτίου για τα προκριματικά του Euro 2016 ανακοίνωσε ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Τα τρία νέα πρόσωπα του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι ο Μάρκος Βελλίδης του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Τάσος Λαγός του Παναθηναϊκού και ο Γιάννης Γιαννιώτας του Αστέρα Τρίπολης. Παράλληλα επιστρέφει ο Κώστας Κατσουράνης όπως και οι Φετφατζίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Φορτούνης και Σιόβας.
Εκτός έμειναν λόγω τραυματισμού οι Σαμαράς, Μάνταλος, Μανιάτης, ενώ δεν συμπεριελήφθηκαν στις επιλογές του Μαρκαριάν οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Φάνης Γκέκας. 

Την απομάκρυνση του Χοσέ Γκρανέρο από την τεχνική ηγεσία της Βέροιας αποφάσισε η διοίκηση της ΠΑΕ. Η διοίκηση του συλλόγου έχει αποφασίσει να λύσει το συμβόλαιο της με τον Ισπανό τεχνικό, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στη Σούπερ Λίγκα και σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για το «διαζύγιο». Τερμάτισε οριστικά στην 13η θέση η Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA, για τη φετινή σεζόν, μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα για το Europa League. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Europa League η διαφορά με την 12η Τουρκία, δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο 2016-2017, ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε το δικαίωμα να συμμετέχει απευθείας στους ομίλους του Champions League, όπως και ο κυπελλούχος στους ομίλους του Europa League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: