31 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεχίζεται η κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που διαμαρτύρονται για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ'). Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κτήριο. Τρία άτομα έχουν συλληφθεί.

Στο έλεος των πλημμυρών οι Σέρρες, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή. Τα νερά στου Στρυμόνα έχουν «πνίξει» αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να έχουν μετατρέψει τον κάμπο του Αχινού, των Ιβήρων και της Μαυροθάλασσας σε απέραντη λίμνη. Συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με υπουργούς για να ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης για τις καταστροφές που υπέστη ο νομός Σερρών από τις πλημμύρες.

Τη θέση ότι έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και το Eurogroup πρέπει να συνεδριάσει σύντομα εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ επανέλαβε πως «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση του ΦΠΑ. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ.Μάρδας εκτίμησε πως συμφωνία με τους εταίρους μπορεί να υπάρξει ακόμα και αύριο, Τετάρτη.

«Ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι τέτοιος ώστε να αποτελέσει τον σταθερό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας πρώτα απ' όλα την ειρήνη, αλλά και τα συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στα γραφεία της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν.

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη αναφορικά με το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κόσμος: Η κρατική Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ είχε αποφασίσει να ανεβάσει μία παράσταση που θα ήταν διαφορετική ανάγνωση του βαγκνερικού Τάνχοϊζερ, η οποία όμως είχε κάνει το λάθος να βάλει στους ρόλους και έναν «Χριστό». Το έργο προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού ξήλωσε τον διευθυντή του θέατρου - προκαλώντας όμως την οργή της άλλης πλευράς που διαμαρτύρεται για αθέμιτη παρέμβαση. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την απόφαση λέγοντας πως δεν συνιστά λογοκρισία, αλλά ελήφθη επειδή η παράσταση ήταν «διχαστική».

Από τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τα κεντρικά της αμερικανικής NSA, το FBI απομάκρυνε το ενδεχόμενο τρομοκρατίας ή επίθεσης και πλέον όσα διαρρέουν από τις αρχές σχηματίζουν την εικόνα ότι όλα ξεκίνησαν από έναν οδηγό που... έστριψε λάθος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι δύο επιβαίνοντες, που μάλιστα είχαν ντυθεί γυναίκες, είχαν κλέψει νωρίτερα το ΙΧ από ενδεχόμενο συνεργό τους και δεν σταμάτησαν στους αστυνομικούς όταν έστριψαν κατά λάθος πιθανότατα επειδή στο όχημα υπήρχαν ναρκωτικά.

Το τελευταίο 24ωρο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά Ιράν, όλες οι πλευρές επιμένουν πως είναι ζωτικής σημασίας να καταρτιστεί προκαταρκτική συμφωνία για να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο 12 χρόνων όμως οι δυσκολίες παραμένουν και η έκβαση είναι αβέβαιη. Τόσο η Τεχεράνη όσο και οι Έξι έχουν δείξει ετοιμότητα για συμβιβασμό, όμως ο ρυθμός υποχώρησης από τις κυρώσεις και το ζήτημα των εργασιών για εμπλουτισμό ουρανίου είναι ακόμη αγκάθια και ακόμη είναι στον αέρα εάν η συμφωνία θα έρθει ή όχι.

Με προβάδισμα δύο μονάδων των Συντηρητικών του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έναντι των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ και διαξιφισμούς μεταξύ των δύο διεκδικητών, άρχισε τη Δευτέρα η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, εν όψει της κάλπης της 7ης Μαΐου. Παρά τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη και γιαυτό πολύ σκληρή.

Ενοπλοι έφηβοι, οι οποίοι οδηγούν οκτώ ομήρους για να τους παραδώσουν προς αποκεφαλισμό, πρωταγωνιστούν στο τελευταίο βίντεο φρίκης του «Ισλαμικού Κράτους». Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι σιίτες από τη Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Οικονομία: Στη διευκρίνιση ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει» προχώρησε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015».

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία συγχώνευσης και η τελική ενοποίηση των συστημάτων της Emporiki Bank Cyprus με την Alpha Bank στην Κύπρο. Η διαδικασία συγχώνευσης ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2014 με την Alpha Bank να ενημερώνει την 1 Μαρτίου 2015 ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών, που αποτελούν το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της Emporiki Bank Cyprus Ltd.

Η Γερμανία ξέφυγε από τον αποπληθωρισμό για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες καθώς η οικονομία της ισχυροποιήθηκε και η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 0,1% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Αθλητισμός: Μετά τους Βαγγέλη Μόρα, Παναγιώτη Ταχτσίδη και ο Γιάννης Φετφατζίδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν από το πρωί της Δευτέρας και συνοδευόμενος από τον τιμ μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, Βαγγέλη Μαχαίρα, μετέβη στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η ελληνική αποστολή στην Βουδαπέστη, για να διανυκτερεύσει μαζί με τους δύο συμπαίκτες του.

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη στο δημαρχείο Χαλκηδόνας η συνάντηση ανάμεσα στη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και στους εκπροσώπους της ΠΑΕ ΑΕΚ, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ανέγερση της «Αγιά-Σοφιάς». Από τα όσα διέρρευσαν, αλλά και τις δηλώσεις των εμπλεκόμενων φορέων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αρκετά πράγματα, δείγμα της καλής διάθεσης που υπάρχει για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Ένωσης στην φυσική της έδρα.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Κολομβίας είναι πλέον ο Ρανταμέλ Φαλκάο και "μοιράζεται" την κορυφή μαζί με τον Αρνόλντο Ιγκουαράν. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε στο 74΄ με πέναλτι στη νίκη 3-1 επί του Κουβέιτ, σε φιλικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η περιοδεία των Κολομβιανών στη Μέση Ανατολή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: