22 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Νέες διευκρινίσεις για το επίμαχο συμφωνητικό δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «σκευωρία», «εκτέλεση συμβολαίου» και «κατασκευασμένη υπόθεση», πίσω από την οποία βρίσκονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

«Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ.Καραγκούνης.Να συζητήσει «επί της ουσίας» και να επιδιώξει να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Δευτέρα, με την Άνγκελα Μέρκελ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Ντόρα Μπακογιάννη. «Βλέπει» να έρχεται ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης και προτείνει να υπάρξει «μία εθνική ομάδα που θα συμφωνήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα τις διαπραγματευτεί με επιτυχία».

Ταξίδι-αστραπή πραγματοποιεί την Κυριακή στο Βερολίνο ο Νίκος Κοτζιάς, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σε μία περίοδο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν διάγουν, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, την καλύτερη περίοδό τους, η επίσκεψη Κοτζιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν θα «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, δηλώνει ο πρωθυπουργός εν όψει της συνάντησής του με την καγκελάριο.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγορεί πως προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι πακέτο των δύο δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι «το γνωστό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που πέτυχε ο κ. Σαμαράς». Απαντώντας η κυβέρνηση τονίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε σύγχυση και ουδεμία σχέση έχει η διάθεση των δύο δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κόσμος: Χιλιάδες άτομα καταφτάνουν στο Λέστερ για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου Γ'.Η νεκρική πομπή θα περάσει από διάφορα σημεία του Λέστερ που σχετίζονται με τον θρυλικό βρετανό βασιλιά, ο οποίος πέθανε το 1485 κατά τη διάρκεια μάχης. Η επαναταφή του Ριχάρδου του Γ' θα γίνει την Πέμπτη σε μία τελετή που θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Λέστερ. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέβασε στο διαδίκτυο τα πλήρη στοιχεία (ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις) 100 μελών των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων, καλώντας τους οπαδούς του στις ΗΠΑ να τους σκοτώσουν. 

Η υπόθεση εξετάζεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το αεροδρόμιο και μεγάλο τμήμα της πόλης Ταΐζ, κοντά στο Άντεν, τέθηκε υπό τον έλεγχο των σιιτών Χούτι και στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη και οι ΗΠΑ εκκένωσαν πλήρως την πρεσβεία τους. Τις θέσεις τους στη γραμμή της αφετηρίας παίρνουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές, το κεντροδεξιό UMP και το Εθνικό Μέτωπο για τις περιφερειακές εκλογές: Οι κάλπες του πρώτου γύρου στήνονται και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τις δυνάμεις της Μαρίν Λεπέν σε ενίσχυση. 

Η κάλπη έχει καταστεί μέτρο της απήχησης και των βάσεων που χτίζει το Εθνικό Μέτωπο, μετά την ανάδειξή του σε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, την ώρα που οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές απειλούνται με εκτεταμένη ήττα. Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Γουάιτ, ο οποίος επιτέθηκε σε άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου της Νέας Ορλεάνης κρατώντας στο χέρι μία ματσέτα, κατέληξε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε φέροντας τραύματα από σφαίρες.

Οικονομία: Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 50 σελίδων που προετοιμάζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι είναι έτοιμη να λάβει τα δικά της μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδυναμώνει το ευρώ και απογειώνει τις εξαγωγές. Παράλληλα όμως αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και τα δύο φαινόμενα είναι ανεπιθύμητα και μακροχρόνια επικίνδυνα.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ επικαλείται γνώση των υπολογισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αθήνα, βάσει των οποίων αναφέρει πως τα κεφάλαια επαρκούν μέχρι τις 8 Απριλίου -και άρα, σημειώνει, δεν τίθεται θέμα αποπληρωμής μισθών και συντάξεων. Ως εκ τούτου, θεωρείται πως η κυβέρνηση έχει διορία περίπου δύο εβδομάδων να υποβάλει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους με στόχο την εκταμίευση κεφαλαίων.

Αθλητισμός: «Μάχη» τίτλου διεξάγεται σήμερα (22:00, OTEsport3) στο Καμπ Νου, όπου η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα ματς που αναμένεται να κρίνει πολλά στην primera division. Με τον Ολυμπιακό να είναι μία ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου συνεχίζεται η 29η αγωνιστική. Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται την Κέρκυρα στο Καραϊσκάκη με στόχο να κάνουν νίκες μέχρι το τέλος της σεζόν. Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Βέροια,  με στόχο να μεγαλώσει τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ, εν όψει της διαδικασίας των πλέι οφ. 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τις αναμετρήσεις: Ξάνθη-Ατρόμητος και Αστέρας-Εργοτέλης. Επέστρεψε στις νίκες η Μίλαν, που επικράτησε με 3-1 στο «Σαν Σίρο» της Κάλιαρι, που βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Πρωταγωνιστής των «ροσονέρι» ήταν ο Ζερεμί Μενέζ που πέτυχε δύο γκολ. Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 28ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η Κιέβο υπερασπίστηκε με 1-0 την έδρα της απέναντι στην Παλέρμο. Μοναδικός σκόρερ του αγώνα ο Παλόσκι (36΄), ο οποίος στο 62΄ έχασε την ευκαιρία να βρει και πάλι δίχτυα, αστοχώντας από το σημείο του πέναλτι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: