21 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Νέο αγώνα δρόμου έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για να καταρτίσει τον πλήρη και κοστολογημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν την έγκριση του Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσει η εκροη χρημάτων προς την Ελλάδα. 

Δύο αντιρατσιστικά συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα, Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Το πρώτο ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και το δεύτερο στις 2 στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά. Σχεδόν 50 ημέρες μετά την ορκωμοσία των συναδέλφων τους ορκίζονται το Σάββατο τέσσερα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Χρήστο Σπίρτζη. 

Οι κρατούμενοι ασθενείς του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού απείλησαν την Τετάρτη ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, αντιδρώντας με αυτόν το τρόπο στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας. Ο Ευτύχης Φυτράκης, γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλά για το επίμαχο νομοσχέδιο, τα πάγια αιτήματα των κρατούμενων ασθενών, αλλά και για το παράρτημα του νοσοκομείου, στο οποίο φιλοξενούνται οι οροθετικοί κρατούμενοι. 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει από τις φυλακές Δομοκού ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στον Επαναστατικό Αγώνα Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος έχει συμπληρώσει δεκαεννέα ημέρες απεργίας πείνας, ζητώντας την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, των φυλακών τύπου Γ'  και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Κόσμος: Επίθεση αυτοκτονίας αιματοκύλισε την κουρδική πόλη Χασάκα της Συρίας, την παραμονή της εθνικής γιορτής Νεβρός, της κουρδικής πρωτοχρονιάς. Συνολικά, μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, που βιώνει τον πέμπτο χρόνο πολέμου και μετρά περισσότερους από 215.000 νεκρούς.

Τρεις αστυνομικοί στο Φορτ Λότερντεϊλ της Φλόριντα αποτάχθηκαν και ένας τέταρτος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι αντάλλασσαν μεταξύ τους μηνύματα και βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο. Στο «στόχαστρό» τους είχε μπει ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Το περιστατικό έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, όπου οι δολοφονίες και επιθέσεις κατά αφροαμερικανών πολιτών από αστυνομικούς έχουν προκαλέσει αναβίωση των φυλετικών εντάσεων.

Στρατιώτες από το Τσαντ και τον Νίγηρα εντόπισαν ομαδικό τάφο έξω από την πόλη Νταμάσακ, στη βόρεια Νιγηρία, από την οποία εκδιώχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος για ολοκληρωτική νίκη επί των ισλαμιστών. Δώδεκα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί, βρέθηκαν μέσα σε ένα φορτηγό-ψυγείο, στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία. Οι μετανάστες, που προέρχονταν από το Βιετνάμ, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Ιράν, υπέστησαν υποθερμία.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορεί το Σάββατο με φωτογραφία στο εξώφυλλό του την Άνγκελα Μέρκελ ανάμεσα σε ναζί αξιωματικούς μπροστά στον Παρθενώνα, στην Αθήνα της Κατοχής. «Πώς οι ευρωπαίοι βλέπουν τους Γερμανούς: Η γερμανική υπερδύναμη» είναι ο τίτλος του θέματος.

Οικονομία: «Θα αλλάξει ο τρόπος των διαγωνιστικών διαδικασιών που αφορά συμβάσεις ακόμη και κάτω από 60.000 ευρώ» τόνισε, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για προμήθειες του Δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του τριπλού Α της Φινλανδίας, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούνται στη σκανδιναβική χώρα. Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αθλητισμός: Αφού ξεφορτώθηκαν τους υποψήφιους... σφετεριστές του θρόνου, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ συγκρούονται την Κυριακή (22:00, OTE TV) στο «Καμπ Νου», στο μεγάλο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, το οποίο θα κρίνει πολλά στη μάχη του φετινού τίτλου. Το κλασικό ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλέβει την παράσταση, στο πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής της Premier League. Ένα ματς που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση των δύο αντιπάλων.

Η UEFA έκανε γνωστό ότι έχει θέσει υπό έρευνα τη Ντιναμό Κιέβου, για ρατσιστική συμπεριφορά μέρους των οπαδών της στη χθεσινή συνάντηση του ουκρανικού συλλόγου με την Έβερτον, για τη φάση των «16» στο Europa League. Στον «αέρα» βρίσκεται ο αγώνας του ΟΦΗ με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την 29η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, μετά και τη συνάντηση των παικτών με τον Νίκο Μαχλά. Οι παίκτες αποφάσισαν πως θα ανακοινώσουν την απόφαση τους το πρωί του Σαββάτου, όμως η θέληση τους είναι να μην γίνει ο αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: