26 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σφοδρή κριτική στους καταληψίες δημόσιων και κομματικών κτιρίων και στους φυλακισμένους απεργούς πείνας ασκούν οι Αλέκος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος με επιστολή τους, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι κρατούμενοι της Ε2 πτέρυγας των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού.

Κάνουν λόγο για «θέατρο για την προβολή ορισμένων», καθώς και για «αυτοαποκαλούμενους "αναρχικούς"» και για «σταλινικό καπέλωμα και καθαρό νταβατζιλίκι». Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μία ημέρα μετά την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι τα προηγούμενα χρόνια «πρωτοστατούσε στα επεισόδια που αμαύρωναν τις παρελάσεις και δίχαζαν το λαό».

Αδέσποτο σκύλο κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα ένας 20χρονος στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ο νεαρός κτηνοτρόφος συνελήφθη και σύμφωνα με την Αστυνομία κατείχε παράνομα την καραμπίνα. Νέα αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς Χανιώτες που τον περιέβαλαν χθες στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. Μια γυναίκα του είπε: «Είμαστε μαζί σας», για να απαντήσει ο Γ.Βαρουφάκης: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως ε;».

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΝΔ, με κυριότερη το αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που μετατέθηκε για το πρωί (10:00) της Παρασκευής.

Κόσμος:Στην πρώτη σύλληψη υπόπτου για τον βιασμό ηλικιωμένης καλόγριας προχώρησαν οι αρχές της Ινδίας. Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία είχε θέσει υπό κράτηση και ανέκρινε αρκετούς υπόπτους, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε προχωρήσει σε σύλληψη. Ο ύποπτος συνελήφθη στη Βομβάη και μεταφέρθηκε στην Καλκούτα.

Σε 24ωρη κράτηση τέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Ντάριους Βάλτσοβ, αφού πρώτα ανακρίθηκε από την Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και παθητική δωροδοκία. Αμερικανικό στρατοδικείο θα δικάσει τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ με την κατηγορία της λιποταξίας και της παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Ο λοχίας είχε πιαστεί αιχμάλωτος στο Αφγανιστάν αφού εγκατέλειψε τη θέση του και είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα  από χρόνια όταν απελευθέρωθηκαν πέντε μέλη των Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα.

Με το όνειρο της Ευρώπης στις ελάχιστες αποσκευές τους μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή προσπαθούν μέσω επικίνδυνων διαδρομών να περάσουν παράνομα στις χώρες της ΕΕ. Το νέο πέρασμα μέσω των Βαλκανίων απαιτεί περπάτημα 250 χιλιομέτρων σε μια διαδρομή γεμάτη κινδύνους και απογοητεύσεις. Ρεπόρτερ του Associated Press, έχοντας κάνει συμφωνία με τους διακινητές, ταξίδεψαν για 10 ημέρες μαζί με 45 μετανάστες από τη Δυτική Αφρική που προσπάθησαν να φτάσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιπλέκουν την εικόνα γύρω από την εικόνα του δυστυχήματος της Germanwings: Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην έρευνα, πως ένας από τους πιλότους είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο την ώρα της καθόδου. Την αναφορά δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημες πηγές ή η αεροπορική. Εμπειρία μικρότερη των δύο ετών είχε ο συγκυβερνήτης. Παράλληλα, στην Ντιν των γαλλικών Άλπεων πηγαίνουν συγγενείς των επιβαινόντων ενώ οι πρώτες σοροί έχουν περισυλλεχθεί.

Οικονομία: Με πτώση άνοιξε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών. Πέρα από την εγχώρια ειδησεογραφία και τις  ανησυχίες για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου, το κλίμα επιβαρύνει η πτώση των διεθνών αγορών, ως αποτέλεσμα των νέων γεωπολιτικών εντάσεων  στη Μέση Ανατολή και των αρνητικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.    

«Η ανάληψη των καθηκόντων μας γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, και είναι κοινή μας επιδίωξη να συνεχιστεί αυτή η μακρόχρονη παράδοση ώστε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό Όμιλο που θα πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και διεθνώς», αναφέρουν σε κοινό τους μήνυμα στους εργαζόμενους του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας η νέα πρόεδρος Λούκα Κατσέλη και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Ψήφισμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ψήφισε σήμερα Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως τα κράτη μέλη μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Αθλητισμός: Ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, στις 30 Μαΐου, θα διεξαχθεί στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF). Οι δύο ομάδες ήθελαν να παίξουν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Ρεάλ Μαδρίτης, ως ουδέτερη έδρα, αλλά η Ρεάλ αρνήθηκε να διαθέσει το χωρητικότητας 81.000 θέσεων γήπεδο.

Ο Βαγγέλης Μόρας ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό γαστροκνήμιο και δεν συμμετείχε στην απογευματινή προπόνηση της Εθνικής στην Αυστρία την Πέμπτη. Ο διεθνής αμυντικός ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και η κατάστασή του θα επανεξετάζεται κάθε μέρα και δεν αποκλείεται να λάβει μέρος στον σημαντικό αγώνα με την Ουγγαρία την ερχόμενη Κυρικαή για τα προκριματικά του Euro.

Η απαράδεκτη ενέργεια του Μάρτιν Σκρτελ, ο οποίος στην τελευταία φάση του ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-2) πάτησε εκουσίως τον πεσμένο Νταβίδ Ντε Χέα, που ήδη είχε μπλοκάρει την μπάλα, μπορεί να διέλαθε της προσοχής του διεθνή διαιτητή Μάρτιν Άτκινσον, αλλά το βίντεο υπήρξε αψευδής μάρτυρας της ενέργειας του σκληροτράχηλου Σλοβάκου κεντρικού αμυντικού, ο οποίος τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: