02 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης από άγνωστο, ο οποίος έδωσε διορία 45 λεπτών. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ερευνούν το σημείο. Εκκενώθηκε προληπτικά το κτίριο.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι επιμέρους διατάξεις του θα απασχολήσουν σύσκεψη των Δ.Μάρδα και Θ. Φωτίου. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ανέρχεται σε πρώτη φάση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθεί ο ένας εκ των δύο ανδρών που συνελήφθησαν το Σάββατο και κατηγορούνται για ένταξη στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Oι ανακοινώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο από την Αστυνομία δημιουργούν την εικόνα ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο κύκλο αποκαλύψεων, με βασικό εργαλείο την αλληλογραφία μεταξύ «Πυρήνων» και συνεργών εκτός φυλακών.

Τρία νέου τύπου επιδόματα περιλαμβάνει η 3ετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για τα επιδόματα σίτισης, ευδόκιμης παραμονής και παραμονής. Παράλληλα, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όλοι οι μισθοί αναμένεται να διευρυνθούν κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να λαμβάνουν το επίδομα των 400 ευρώ για τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα όταν έμαθα ότι βουλευτές ανέδειξαν κάτι αδιανόητο, λέγοντας ότι είμαστε φτωχοί να παίρνουμε 6.000 ευρώ, ζητώντας και άλλα 400».

Κόσμος:Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να ανακαταλάβουν το Τικρίτ από την τζιχαντιστική ISIS έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση, οι ιρακινές δυνάμεις, περίπου οκτώ μήνες αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Λίγο νωρίτερα, η Βαγδάτη είχε προσφέρει αμνηστία σε όσους σουνίτες μαχητές εγκαταλείψουν τις τάξεις των τζιχαντιστών.

Η Αυστραλία αρχίζει να διαμηνύει πως, έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση του Boeing της Malaysian Airlines στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, σύντομα θα χρειαστεί να «ληφθούν αποφάσεις» για το εάν η αναζήτησή του θα συνεχιστεί. Η δεύτερη, ενδελέχεστερη έρευνα στην τεράστια θαλάσσια περιοχή που θεωρείται ότι έπεσε το αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες σύντομα θα ολοκληρωθεί και η Καμπέρα - που καλύπτει το κόστος μαζί με την Μαλαισία - προετοιμάζει το έδαφος πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί τι θα γίνει εάν δεν έχει βρεθεί τίποτε.

Η τζιχαντιστική ISIS φαίνεται ότι απελευθέρωσε 19 Ασσύριους χριστιανούς, μεταξύ των περίπου 220 που είχαν απαχθεί από χωριά της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι: Πιθανότερο θεωρείται ότι «φόρος» που είχε πληρωθεί στους τζιχαντιστές «διευκόλυνε» την απελευθέρωσή τους, ενώ η ασσυριακή κοινότητα συνεχίζει να αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων.

Σοκ προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει αστυνομικούς να ακινητοποιούν άστεγο στο πεζοδρόμιο κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λος Αντζελες και να τον πυροβολούν εν ψυχρώ αρκετές φορές μέχρι να ξεψυχήσει.Την πρώτη θέση κατάφερε να κρατήσει στις εσθονικές εκλογές το κυβερνών Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Τάβι Ρόιβας, χάνοντας όμως την αυτοδυναμία μαζί με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και αναζητώντας συμμάχους για την επόμενη κυβέρνηση - πιθανότατα το συντηρητικό IRL. Και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται, με το φιλορωσικό Κεντρώο Κόμμα να ενισχύεται στη δεύτερη θέση.

Οικονομία: Επικίνδυνη και σε βάρος της κοινωνίας χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την επιβολή μέτρων «περιορισμού των εξώσεων» σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με το Σύνταγμα θα επιφέρει η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.
 
Στο παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως ήταν εκείνος που άλλαξε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης στο δεύτερο Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση Βαρουφάκη και επιρρίπτει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη εμμέσως στον Πιέρ Μοσκοβισί.

Αθλητισμός:Σε «τροχιά» Champions League παραμένουν Λάτσιο και Φιορεντίνα, καθώς στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του Campionato, επικράτησαν της Σασουόλο με 3-0 και της Ίντερ στο «Μεάτσα» με 1-0 αντίστοιχα. Παράλληλα, η Σαμπντόρια, νίκησε με ανατροπή την Αταλάντα και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, κάτι που ισχύει και για την Τσεζένα, που επεβλήθη με 1-0 της Ουντινέζε. Τέλος, βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράσθηκαν Παλέρμο κι Εμπολι που έμειναν στο 0-0. Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη, πέτυχε η Βερόνα που επικράτησε εκτός έδρας της Κάλιαρι με 2-1. Μεγάλη νίκη της Τορίνο επί της Νάπολι με 1-0 χάρη σε τέρμα του Γκλικ στο 68'.

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπί ανάμεσα στην Μονακό και στην Παρί Σεν Ζερμέν. Έτσι, η Παρί δεν κατάφερε να ξεπεράσει την Λιόν στην κορυφή της βαθμολογίας. Με γκολ του Μπαμού στο 68', η Ναντ επικράτησε στο «Μποζουάρ» 1-0 της Γκινγκάμπ και βελτίωσε τη βαθμολογική της θέση στο Championnat. Ετσι, η Ναντ επέστρεψε επιτέλους στα «τρίποντα» έπειτα από επτά ματς χωρίς νίκη στη Ligue 1, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως αυτό ήταν μόλις το 2ο γκολ μέσα στο 2015!

Ισόπαλο 0-0 ολοκληρώθηκε το σπουδαιότερο παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, μεταξύ της Σεβίλης και της Ατλέτικο Μαδρίτης, στο «Σάντσεθ Πιχουάν» με τους  «ροχιμπλάνκος» να μένουν ουσιαστικά εκτός της διεκδίκησης του τίτλου. Λίγη ώρα αργότερα και η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς αφού έμεινε στο 1-1 με την Βιγιαρεάλ. Σε τροχιά Champions League παρέμεινε η Βαλένθια, καθώς χρειάστηκε μόλις 3 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο για να καθαρίσει τον αγώνα στην έδρας της Σοσιεδάδ με 2-0. Τα τέρματα των «νυχτερίδων», σημείωσε ο Πιάτι στο 53ο και στο 56ο λεπτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: