17 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να δικαιωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η κ. Μέρκελ, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης, με αφορμή την πρόσκληση της καγκελαρίου προς τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο. «Πιστεύουμε ότι θα είναι μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Η προώθηση μέσω της εκπαίδευσης, της αγωγής του πολίτη και του πνεύματος δημοκρατίας και κοινωνικής ανοχής θα τεθεί επί τάπητος σε άτυπη υπουργική συνάντηση στο Παρίσι όπου συμμετέχει και ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς. Σε 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα επαναπροσληφθούν απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, καθώς ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει ότι εκτός από τη στρατιωτική παρέλαση θα διοργανωθεί και δημοτικό γλέντι... «Δοκιμάζουμε μια εναλλακτική σε συνέχεια της στρατιωτικής παρέλασης, προκειμένου να συμμετέχουν και οι πολίτες» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου.

Κόσμος: Την αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι τον Ιούνιο από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσε το Λονδίνο, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στο στράτευμα. Ο 30χρονος είχε βρεθεί σε μάχιμες μονάδες κατά τη διάρκεια της πορείας του στα χακί, έχοντας πάει δύο φορές στο Αφγανιστάν. Μετά την αποστράτευσή του, θα είναι εθελοντής σε πρόγραμμα για τραυματίες στρατιώτες ενώ θα «εξερευνά άλλες μακροπρόθεσμες επαγγελματικές ευκαιρίες», σύμφωνα με το Στέμμα.

Η Σεούλ επιρρίπτει στη Βόρειο Κορέα την ευθύνη για την επίθεση χάκερ το Δεκέμβριο που είχε βάλει στο στόχαστρο την εταιρεία που διαχείριζεται πυρηνικούς σταθμούς στη Νότιο Κορέα. Η επίθεση δεν είχε θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των συστημάτων, ούτε είχε πλήξει, σύμφωνα με την εταιρεία, το εσωτερικό σύστημα υπολογιστών. Ανοικτή σε «διάλογο με ταπεινότητα» εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, την επομένη των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής της. 

Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο γύρω από την Petrobras βαρύνει όλο και περισσότερο το κυβερνών κόμμα, με τον ταμία του να μπαίνει και επισήμως στο στόχαστρο της εισαγγελίας, κατηγορούμενος πως «μεταμφίεσε» δωροδοκίες 1,2, εκατ. δολαρίων σε δωρεές προς το κόμμα. Αναζητώντας τη... μελωδία της ευτυχίας, τα Ηνωμένα Έθνη θα δώσουν στο τέλος της εβδομάδας στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τραγούδια από όλο τον κόσμο που χαρίζουν ευδαιμονία ή έστω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους που τα ακούν, με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας την Παρασκευή.

Άνοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, με τα δύο στρατόπεδα να βρίσκονται στήθος με στήθος και ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής σελίδας μετά από χρόνια κυριαρχίας του Νετανιάχου. Οι δημοσκοπήσεις για τη νέα Κνεσέτ δείχνουν μπροστά την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αλλά η τελική συνολική εικόνα θα δείξει εάν ο δεξιός πρωθυπουργός θα βρει αρκετούς συμμάχους για να σχηματίσει και τέταρτη φορά κυβέρνηση.

Οικονομία: Με κέρδη άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με το κλίμα να τροφοδοτείται από την είδηση της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα. Πάντως, παρά την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να προσεγγίζει το 11%.

Στην επίκληση στοιχείων διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τα οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας κατά 9% και δύνανται να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 4% μέσα σε πέντε χρόνια και κατά 10% μακροπρόθεσμα, προχωρεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ.  

Την αξιοποίηση της «Κοινωνικής Επιταγής» προκειμένου να διευκολυνθεί η επιδότηση σίτισης που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προτείνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνέταξε για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.  

Αθλητισμός: Ρεβάνς μεγάλης σημασίας για την πρόκριση στους «8» τους Champions League σήμερα, με τη Μονακό βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση, μετά την εκπληκτική νίκη της μέσα στο Λονδίνο επί της Αρσεναλ με 3-1. Παράλληλα, η Ατλέτικο Μαδρίτης θα φιλοξενήσει την Λεβερκούζεν με στόχο να ανατρέψει την ήττα με 1-0 που γνώρισε στην Γερμανία.

Κληρώνει σήμερα, Τρίτη, στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 13:00 στα γραφεία της ΕΠΟ θα μπουν στην κληρωτίδα οι τέσσερις ομάδες, δηλαδή, οι Ολυμπιακός, Ξάνθη, Ηρακλής και Απόλλωνας οι οποίες πήραν την πρόκριση από τα προημιτελικά.

Επεσε το κάστρο του "Ολίμπικο" καθώς η Ρόμα έχασε 0-2 απο τη Σαμπντόρια, στην πρώτη της εντός έδρας ήττα για τη Serie A που κατά πάσα πιθανότητα της στερεί και τον τίτλο. Πολυ σπουδαίο "διπλό" πήρε η Λάτσιο που επικράτησε 2-0 της Τορίνο με "δράστη" τον Φελίπε Αντερσον και βρίσκεται σε απόσταση "αναπνοής" από τη δεύτερη θέση και τη Ρόμα.

Η Μίλαν, αντίθετα, "αυτοκτόνησε" στη Φλορεντία καθώς ηττήθηκε 2-1 παρότι βρισκόταν μπροστά στο σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ετσι, ο προπονητής της, Φιλίπο Ιντζάγκι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για ένα αποτέλεσμα-ανάσα τόσο για την ομάδα του όσο και για τον ίδιο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: