24 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα «επιτευχθεί νέα συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετή για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η συνάντηση Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών και όχι μόνο Μέσων Ενημέρωσης, ενώ δεκάδες ήταν και οι φωτογράφοι που είχαν πάρει θέσεις «μάχης» στο εσωτερικό της καγκελαρίας. Συνεχίζονται την Τρίτη οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, στον απόηχο της συνάντησής του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, αλλά και του πολύωρου δείπνου που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Ο κ. Τσίπρας θα δει τον αντικαγκελάριο, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και ηγέτες της Αντιπολίτευσης.

Ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας τίθενται σε εφαρμογή από τις 10 το πρωί της Τρίτης, λόγω διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η παρέλαση θα γίνει στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οκτώ νομοσχέδια που θα αναδιοργανώσουν τις ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να κατατεθούν το προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, ενώ εκτίμησε ότι η Άνγκελα Μέρκελ άφησε ένα «παράθυρο» ανοικτό για το ζήτημα.

Κόσμος: Ο οργανισμός ρωσικών ναυπηγείων δηλώνει έτοιμος να φτιάξει πολεμικά πλοία «τύπου» Mistral, αν του το ζητήσει η Μόσχα, με φόντο το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με το Παρίσι αλλά έχει μπλοκάρει λόγω της ουκρανικής κρίσης. «Δεν είναι τίποτε φοβερά δύσκολο» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ναυπηγείων. Τραγικό δυστύχημα με σύγκρουση λεωφορείων, στο οποίο εμπλέκονταν τέσσερα μεγάλα οχήματα, στο βορειοανατολικό Περού σκόρπισε το θάνατο: Ο απολογισμός βρίσκεται σε τουλάχιστον 37 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70. Οι αναφορές στα τοπικά μέσα θέλουν τα ασθενοφόρα να χρειάστηκαν αρκετή ώρα να φτάσουν στο σημείο.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ από τα πυρά αγνώστου πολύ κοντά σε  πανεπιστημιούπολη του Τενεσί, τους χώρους του Πανεπιστημίου Όστιν Πέι Στέιτ. Η αστυνομία του Κλάρκσβιλ αναζητεί τον δράστη που διαφεύγει. Συμφιλιωτικοί τόνοι και μία αναγκαία επίσκεψη που είχε αργήσει από καιρό - αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, και με σαφή λόγια από την Άνγκελα Μέρκελ:

Κάπως έτσι συνοψίζεται η ανάγνωση του γερμανικού Τύπου της πρώτης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία. Το ένα κεντρικό σημείο πάντως στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η πρόσκληση Μέρκελ θα έπρεπε να τερματίσει τον άσκοπο ρητορικό πόλεμο ώστε να μείνει χώρος για σύγκλιση των δύσκολων διαφορών που παραμένουν.

Η κυβέρνηση του Καναδά προτίθεται να επεκτείνει τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό που επιχειρεί εναντίον της ISIS ώστε, πλέον, να συμμετέχει και σε αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επικράτεια. Μέχρι τώρα, οι καναδικές δυνάμεις λειτουργούν υποστηρικτικά στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, όχι μόνο εκπαιδεύοντάς τους αλλά και συντονίζοντας τις επιδρομές στην περιοχή - ρόλος που, ως πιο ριψοκίνδυνος, έχει προκαλέσει ήδη συζήτηση στη χώρα.

Οικονομία: Ανοδικά άνοιξε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις σε μετοχές δεικτοβαρών τίτλων, αποτιμώντας θετικά την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ. Στα 55,50 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται σήμερα Τρίτη  η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, μετά την ανακοίνωση στοιχείων περί μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα σε χαμηλά 11μηνων. Η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε μείωση 57 σεντς και διαμορφώθηκε στα 46,88 δολάρια το βαρέλι.  

Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π.Λαφαζάνης, κατά την επίσκεψή του στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη. Για αυτό τον λόγο, είπε, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αθλητισμός: Aν και τα μηνύματα από το ΥΠΕΚΑ δεν ήταν αισιόδοξα για την ΑΕΚ αναφορικά με την ανέγερση του νέου γηπέδου της «Αγιά Σοφιά», ο Δημήτρης Μελισσανίδης με δηλώσεις τους συνέστησε ψυχραιμία. «Δεν υπάρχει καμιά αρνητική εξέλιξη, συζητάμε και θα βρεθούν λύσεις για όλα» είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των «κιτρινόμαυρων».

Στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένας εκ των τριών οπαδών που επιτέθηκαν φραστικά σε ποδοσφαιριστές της ομάδας, μετά την ήττα από τη Μπαρτσελόνα! Οι Μαδριλένοι επιβεβαίωσαν πως αναγνώρισαν από το βίντεο τον συγκεκριμένο, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομά του. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ενώ θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του με πιθανή την αποβολή του από τις τάξεις του συλλόγου.

Αρνητικοί είναι οι οιωνοί για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγιά Σοφιά», μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν άνθρωποι της Ένωσης με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα τον νομικό σύμβουλο του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.  Στη συνάντηση οι άνθρωποι της ΑΕΚ άκουσαν τον κ.Κώστα Διάκο να τους ξεκαθαρίζει ότι το γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί στα 26 στρέμματα που έχει η ΑΕΚ, με τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας να έχει οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από μελέτη που έγινε από εταιρία της Αγγλίας και του Βελγίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: