16 Φεβρουαρίου, 2015

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ LEHMAN BROTHERS

 

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ένας μικρός κρίκος της ευρωπαϊκής αλυσίδας, αλλά μην ξεχνάμε ότι το ίδιο ήταν και η Lehman Brothers για την αμερικανική οικονομία, επισημαίνει σε άρθρο του ο Guardian.

Οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα το ενδεχόμενο Grexit και αυτό αποδεικνύεται από το ότι τα spreads παρέμειναν χαμηλά μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Ελλάδας. Η αντίδραση της αγοράς, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, γεμίζουν αυτοπεποίθηση τη Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit, το οποίο εξηγεί και την ιδιαίτερα σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το Βερολίνο στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

«Μπορεί, όμως, η καγκελάριος να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης [σε περίπτωση Grexit], μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ποια θα είναι η επόμενη;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα. Τα ερωτήματα είναι καίρια και το πολιτικό διακύβευμα τεράστιο, προειδοποιεί, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να σκεφτούν καλά εάν αξίζει να πάρουν τέτοιο ρίσκο.

Η στάση του Τσίπρα από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ακολουθεί τη λογική κάποιου που πιστεύει πως η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπλοφάρει. Στην πραγματικότητα, και οι δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν τον Κλιντ Ίστγουντ στην ταινία «Ο επιθεωρητής Κάλαχαν» με τη χαρακτηριστική ατάκα «Make my day» (Φτιάξε μου τη μέρα).

Αυτή η λογική, όμως, έχει ημερομηνία λήξης και αυτή η ημερομηνία είναι η σημερινή, προειδοποιεί ο Guardian, αλλιώς η Ελλάδα θα καταλήξει εκτός ευρώ, αλλά μάλλον κατά λάθος παρά σκόπιμα – όπως ακριβώς και με τη Lehman.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: