12 Φεβρουαρίου, 2015

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

 

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σήμερα 12/2/2015 η οποία μάλιστα έληξε χωρίς την έκδοση κοινής ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Αθήνας.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέβη αρκετή ώρα μετά την συνεδρίαση σε δηλώσεις αναφέροντας πως διεξήχθη μια κρίσιμη συζήτηση, η οποία ήταν όπως ανέφερε "έντονη και εποικοδομητική". Υπήρξε όπως σημείωσε πρόοδος, σε επίπεδο κατανόησης, όχί όμως επαρκής ώστε να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα. Ως εκ τούτου τόνισε, η συζήτηση θα συνεχιστεί την Δευτέρα.

Η καθυστέρηση στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σημειώθηκε καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, και η Ελλάδα, διαφωνούσαν στην συμπερίληψη ή όχι του όρου "παράταση" του μνημονίου στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα εξέδιδαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν πολλά προσχέδια ανακοινώσεων, τα οποία απορρίφθηκαν. Σαφές φαίνεται να είναι το μήνυμα της ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος την Δευτέρα. Η Ελληνική πλευρά ωστόσο, απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με κάθε τόνο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στην συνάντηση ήταν πολύ αρνητικό για την ελληνική πλευρά η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ήταν απολύτως προετοιμασμένη και δεν κατάφερε να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ασκήθηκε ιδιαίτερη κριτική στον Γιάννη Βαρουφάκη και στον Γιάννη Δραγατσάκη για τις κινήσεις τους, ενώ σημειώνουν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει κανένα ουσιαστικό περιθώριο στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ελληνικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: Οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα φέρεται να έκανε πίσω σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους αφού κατέστη σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσής του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: