27 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Άφαντοι παραμένουν οι τρεις άνδρες που το βράδυ της Πέμπτης κατάφεραν να αποδράσουν από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. 

Πρόκειται για έναν 22χρονο Έλληνα, έναν 35χρονο Ρομά κι έναν 26χρονο υπήκοο Αλβανίας, που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν για διαφορετικές υποθέσεις.«Συμπλήρωσα δύο χρόνια εξορίας στα Διαβατά. Εξοστρακισμένος!» γράφει σε νέα επιστολή του από τη φυλακή ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλος, χαρακτηρίζοντας εαυτόν «εξιλαστήριο θύμα», «αποδιοπομπαίο τράγο» και «θύμα σκευωρίας» με στόχο τον πολιτικό του θάνατο. Παράλληλα, καλεί τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερωθεί σε βάθος για την υπόθεσή του.

Στις φλόγες τυλίχτηκε ΙΧ αυτοκίνητο, ενώ βρισκόταν εν κινήσει. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην περιφερειακό οδό της Θεσσαλονίκης, κοντά στον κόμβο Επταπυργίου. Ο 57χρονος οδηγός εγκατέλειψε εγκαίρως το φλεγόμενο όχημα και είναι καλά στην υγεία του. Απάντηση στα σενάρια για μνημόνιο 3 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης την Παρασκευή, λέγοντας «δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο». Τόνισε ότι η συμφωνία με τους εταίρους κατάργησε το μνημόνιο και πως η κυβέρνηση πέτυχε περισσότερα από ό,τι περίμενε.

Απαντώντας στις επικρίσεις, υπογράμμισε ότι η εναλλακτική ήταν η έξοδος από το ευρώ και αναρωτήθηκε «σε αυτήν την περίπτωση πώς θα χρηματοδοτούσαμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;» Προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα. Μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Μάνδρα Αττικής, τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο από την νεροποντή. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 45 κλήσεις, ενώ απεγκλώβισε οκτώ άτομα στη Μάνδρα. Πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε δεκάδες χωριά της Ζακύνθου.

Κόσμος:Η ελληνική επέκταση στοχεύει στο «να δοθεί χρόνος για να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή, ζητώντας την έγκριση της απόφασης. «Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη» είπε ο Β.Σόιμπλε, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων. «Η αλληλεγγύη σχετίζεται με την αξιοπιστία» τόνισε, λέγοντας πως «σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη».

Την ταφή στο Βατικανό ενός αστέγου από την Ολλανδία, που ζούσε στους δρόμους γύρω από τον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη, επιβεβαίωσε η Αγία Έδρα. Πρόκειται για τον «Γουίλι», έναν ηλικιωμένο άστεγο που είχε καταλήξει σε νοσοκομείο από το κρύο το Δεκέμβριο και ήταν γνωστός στους ιερείς, καθώς πήγαινε κάθε φορά στη λειτουργία μικρής εκκλησίας στο παπικό κράτος. Στην ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή επί της ελληνικής επέκτασης στρέφεται το βλέμμα του γερμανικού Τύπου το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ όμως των αναφορών για διαφωνίες ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των σεναρίων για τρίτο μνημόνιο. Η υπερψήφιση, «απρόθυμα» μεν από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά με ισχυρή πλειοψηφία (ίσως ακόμη και από την Linke), θεωρείται ασφαλής εκτίμηση, όμως στα σχόλια και τις αναλύσεις οι επιφυλάξεις είναι διάχυτες.

Την πρώτη φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον δήμιο των τζιχαντιστών, τον λεγόμενο «Τζιχάντι Τζον» από το δυτικό Λονδίνο, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Πρόκειται για μια φωτογραφία από τα σχολικά χρόνια του Μοχάμεντ Εμουάζι, όταν φοιτούσε σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δυτικό Λονδίνο. Κοινές ναυτικές ασκήσεις διεξάγουν οι δυνάμεις Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ, ως «πρώτη πράξη» στα μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονται κάθε χρόνο και έχουν προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Βορείου Κορέας.

Τα τετραήμερα γυμνάσια του Ναυτικού θα ακολουθήσουν εβδομάδες ασκήσεων όλων των όπλων, στις οποίες θα πάρουν μέρος 3.700 αμερικανοί στρατιώτες και θα διαρκέσουν μέχρι μετά τα μέσα Απριλίου.

Οικονομία:Με απώλειες άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, εν μέσω πιέσεων σε τραπεζικούς τίτλους και υπό το βάρος αυξανόμενων ανησυχιών για τη χρηματοδότηση των αναγκών της οικονομίας το Μάρτιο. Απογοητευτική είναι η εικόνα των χειμερινών εκπτώσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2015 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 κυμαίνεται στα επίπεδα του -17,3%, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2015 περίπου στα 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 930 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014.

Στη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις ευρωζώνης και Ελλάδας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη πέρασαν το Φεβρουάριο «αντιμαχόμενοι» σχετικά με τη διαδικασία παραμονής της χώρας εν ζωή.

Εκτιμά δε πως θα περάσουν την άνοιξη παζαρεύοντας για σκληρότερα θέματα, ήτοι για το ποιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να κατευνάσουν τους πιστωτές της χώρας, αλλά και τον πληθυσμό της.

Αθλητισμός: Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14:00 στη Νιόν θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της φάσης των «16» του Europa League. Παρών ως πρέσβης του τελικού που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία (27/5) θα είναι ο παλιός τερματοφύλακας της εθνικής Πολωνίας, Γέρζι Ντούντεκ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Μαρτίου. Διαβάστε τις ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα.

Μια μεγάλη νίκη με 2-0 επί της Τότεναμ, που της έδωσε την πρόκριση στους «16» του Europa League πανηγύρισε η Φιορεντίνα. Γκόμεζ και Σάλαχ οι σκόρερ για την Ιταλική ομάδα που προκρίθηκε με συνολικό σκορ 3-1. Αν και τη βόλευε και η ισοπαλία, η Ίντερ χάρη σε γκολ του Γκουαρίν στο 88' κέρδισε την Ίντερ και πήρε την πρόκριση.

Με μια λιτή ανακοίνωση υποδέχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, την απόφαση της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας ο Παναθηναϊκός. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης η διοργανώτρια αρχή επέβαλε στους «πράσινους» αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 100.000 ευρώ πρόστιμο για τα έκτροπα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: