22 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ελλάδα: Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από μπαρ στα Μελίσσια. Δύο παρέες που διασκέδαζαν στο μπαρ φιλονίκησαν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και βγήκαν έξω για να επιλύσουν τις διαφορές τους. 

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ένα μέλος της μιας παρέας τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε έναν εκ των φιλονικούντων με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά στο πόδι. Με μήνυμά του στο Twitter, και με αφορμή δημοσίευμα του Business Insider, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διέψευσε τις πληροφορίες περί «θερμού επεισοδίου» μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 16 Φεβρουαρίου. Ως ένα «μικρό βήμα, αλλά πολύ σημαντικό γιατί ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση από τα βήματα που κάναμε πριν» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ανέφερε ότι η αποδοχή της από τους εταίρους είναι μονόδρομος, δεδομένου αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ρύθμιση που δεν λειτουργεί, για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι θα γίνει σταδιακά, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία. Πληροφορίες ότι «εμπνευστής και βασικός συγγραφέας» της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την οποία ο επικρίθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι ο στενός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, επικαλείται η εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Κάποιες δομές υποδοχής μεταναστών θα παραμείνουν «κλειστές», ενώ ο νόμος για την ιθαγένεια θα προβλέπει συνδυασμό απαιτήσεων, δηλώνει σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ίδια σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση θα διατεθούν για την υποδοχή, τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και την κοινωνική ένταξη.

Κόσμος:Η Τουρκία διεξήγαγε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας τη νύχτα του Σαββάτου για να απομακρύνει τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ από τον τάφο του καθώς και τους 40 τούρκους στρατιώτες που φρουρούν το μαυσωλείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Συνολικά 139 ουκρανοί στρατιώτες και 52 αντάρτες μαχητές που κρατούνταν αιχμάλωτοι, απελευθερώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πραγματοποιήθηκε στη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Λουχάνσκ και αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Μινσκ, που προβλέπει την απελευθέρωση «όλων των αιχμαλώτων και των ομήρων» που κρατούνται από τις δύο πλευρές.

Οι τζιχαντιστές αποτελούν «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της Ευρώπης, εκτίμησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Τρεις ιταλοί σκιέρ έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στις ελβετικές Άλπεις. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Άλλος ένας σκιέρ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας πέμπτος σκιέρ τραυματίστηκε ελαφρά.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν προτίθενται να παίξουν παιχνίδια με τη Ρωσία και συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία.

Οικονομία:Την άποψη ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σε δύο συνεντεύξεις, προς την Realnews και το Πρώτο Θέμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τρισέλιδη επιστολή με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα θα στείλει πριν τις 12 το μεσημέρι σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι οι θεσμοί να στείλουν τις παρατηρήσεις τους εως σήμερα το βράδυ προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη τελική επιστολή που θα τους κοινοποιήσει αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση.

Mαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η Αθήνα την Κ.Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Eίμαστε σχεδόν σίγουροι ότι οι θεσμοί θα πουν «ναι» στη λίστα, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Αθλητισμός: Η σημερινή «μάχη» της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (19:30, Novasports1), εκτός από την γνωστή... αιώνια αντιπαλότητα, έχει και ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς οι «πράσινοι» σε περίπτωση νίκης θα παραμείνουν στο κυνήγι των «ερυθρολεύκων» πλησιάζοντας τους μάλιστα στους τρεις βαθμούς. Από την άλλη η νίκη δίνει στους φιλοξενούμενους το πρωτάθλημα (εκτός απροόπτου) καθώς η ψαλίδα θα ανοίξει στους 9 βαθμούς.

Μπορεί να μη σκόραραν οι Ιμπραΐμοβιτς και Καβάνι, ωστόσο, η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε με 3-1 την Τουλούζ και ανέβηκε προσωρινά στην κορυφή του Championnat. Εύκολη νίκη για την Καέν επί της Λανς με 4-1 στην μάχη της παραμονής, ενώ νίκη ανάσα σημείωσε και η Μπαστιά με 2-1 επί της Λιλ. Ισόπαλο 1-1 έληξε το ματς ανάμεσα στην Ρεν και στην Μπορντό, ενώ αναβλήθηκε το ματς της Εβιάν με την Λοριάν.

Οδυνηρή εντός έδρας ήττα, δεύτερη στο πρωτάθλημα μετά την Θέλτα (1/11) και, μάλιστα, με το ίδιο σκορ (1-0), γνώρισε η Μπαρτσελόνα από τη Μάλαγα στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Primera Division. Πολύ μεγάλη νίκη με 2-1, στην έδρα της Κόρντομπα, σημείωσε η Βαλένθια και έφτασε στην τρίτη θέση την Ατλέτικο Μαδρίτης, που έχει όμως ένα παιχνίδι λιγότερο. Εύκολη νίκη με 3-0 για την Ατλέτικο Μαδρίτης επί της Αλμερία που την φέρνει στο -3 από την δεύτερη Μπαρτσελόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: