26 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τη στήριξή της στην κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική της τακτική εκφράζει η «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας, Στάικος, Ρήγας, Αναγνωστοπούλου, Ζαχαριάδης, Μανταδάκης κτλ), με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι με τη Συμφωνία των Βρυξελλών άρχισε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας «διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι στο τέλος Ιουνίου θα έρθει νέο μνημόνιο. Υπογράμμισε ότι ο όρος «Αριστερά» έχει γίνει πλέον «λάστιχο» και ζητά από το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή στο Σύνταγμα. 

Στον απόηχο των αντιδράσεων για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων, που εκφράστηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (ώρα 13:00), η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. 

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το εάν το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ο Χρήστος, ο Γιασίν και ο Άνις είναι κρατούμενοι του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και πηγαίνουν σχολείο μέσα στις φυλακές, ξεφεύγοντας δημιουργικά για κάποιες ώρες της ημέρας από την πραγματικότητα του εγκλεισμού. Σε μία ηχηρή παρέμβαση κατά της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων προχώρησε ο Γ.Μηλιός. 

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συμφωνία «περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά» και «αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος», μιλά για υποχώρηση της κυβέρνησης, αφήνει αιχμές κατά του Γ.Βαρουφάκη και ζητεί «την έφοδο προς τα εμπρός με όχημα την αλήθεια».

Κόσμος: Στη συνεδρίαση γερμανών βουλευτών εν όψει της ψηφοφορίας στο Βερολίνο για την ελληνική παράταση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε, σύμφωνα με αναφορές συμμετεχόντων, ότι η Αθήνα «δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» με τις αναφορές της για κούρεμα, λέγοντας πως η παράταση μπορεί να ανακληθεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική Βουλή αναμένεται να υπερψηφίσει με ισχυρή πλειοψηφία την παράταση, με περίπου 22 βουλευτές να εμφανίζονται πρόθυμοι για ανταρσία «εκ του ασφαλούς». 

Η Μαρίν Λεπέν του γαλλικού ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία στο Eurogroup, λέγοντας ότι «επέλεξε να μείνει στον κλοιό του ευρώ» και «υπέκυψε στην ευρω-δικτατορία». Στρεφόμενη στο δικό της κοινό, η Λεπέν υποστηρίζει πως η εξέλιξη όχι μόνο «επιβεβαιώνει την ανάλυση» του κόμματός της, αλλά «αποδεικνύει» ότι το δικό της κόμμα συνιστά το μοναδικό αντίβαρο στα υπόλοιπα γαλλικά κόμματα, από την κεντροδεξιά μέχρι την Αριστερά του Μελανσόν.  

Το τελευταίο τριήμερο, έχουν φτάσει τους 220 οι ασσύριοι χριστιανοί που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με οργάνωση από το εξωτερικό που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συριακή σύρραξη. Η ISIS έχει εξαπολύσει επίθεση γύρω από τη Χασάκα, καταλαμβάνοντας δέκα χωριά στην περιοχή. Η μοναδική γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Τζόρτζια πήρε λίγες ημέρες παράταση ζωής εξαιτίας του... καιρού: 

Η εκτέλεσή της είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης, αλλά επειδή το χιόνι ίσως να προκαλούσε «προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα», τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Λίγο νωρίτερα, το αρμόδιο όργανο είχε απορρίψει το τελευταίο αίτημα της καταδίκου για χάρη. 

Ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο που υποστηρίζει ότι είχε φτάσει στο γραφείο του Κρεμλίνου με «σενάριο δράσης» για την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από έναν χρόνο. Η τακτική που περιγράφεται στο έγγραφο, που φέρεται να είχε συνταχθεί από επιχειρηματία που σήμερα συνεργάζεται με τους φιλορώσους στην Ουκρανία, έχει εκ των υστέρων αρκετές ομοιότητες με τις εξελίξεις. Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως «ανοησίες» το δημοσίευμα.

Οικονομία:\Η Γαλλία θεωρεί πως είναι σύνδεσμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τους επενδυτές να ρευστοποιούν βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία επιδρά η συζήτηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου το Μάρτιο.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος κατέθεσε σήμερα Πέμπτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Αθλητισμός:Στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στον πάγκο της Αλ Χιλάλ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Δώνης. Ο Έλληνας πρώην προπονητής του ΑΠΟΕΛ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Γιώργος Σαμαράς. Τον Δώνη θα τον ακολουθήσουν οι τέσσερις μόνιμοι συνεργάτες του (Μένταν, Αγγελίνας, Μαλλιαρίτσης και Γεωργίτσας) κάτι που άλλωστε έθεσε ο ίδιος ως απαράβατο όρο της συμφωνίας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον επόμενο ενάμισι χρόνο ο Ελληνας προπονητής θα γίνει πλουσιότερος κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Με επίσημη γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν αποτελεί μέσο πάταξης της βίας όπως «ορισμένοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν», καθώς έγινε για «λόγους αποτροπής σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης». 

Αντίθετα τονίζεται ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν εξαντλήθηκε». Με στόχο την ανατροπή του εις βάρος του 2-0 ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ουκρανική Ντνίπρο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (22:05, ΑΝΤ-1) στην φάση των «32» στο Εuropa League. Ο Βίτορ Περέϊρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει τους «ερυθρόλευκους» με επιθετικούς προσανατολισμούς, καθώς για να ελπίζει σε πρόκριση χρειάζεται τουλάχιστον δύο γκολ και ανυπερθέτως ένα, το ταχύτερο δυνατόν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: