17 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Χιονοπτώσεις σημειώνονται, από νωρίς το πρωί της Τρίτης στους νομούς Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς, χωρίς να προκαλούν - μέχρι στιγμής - προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες. Χιονόπτωση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προσωρινή εκεχειρία σήμανε στη ΝΔ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους στο Eurogroup. Με την επίκληση της κρισιμότητας των στιγμών, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που αναμενόταν ιδιαιτέρως θερμή - μια απόφαση που όπως φαίνεται εξυπηρετεί όλες τις πλευρές για πολλούς λόγους.

Στην 91η θέση μεταξύ 180 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην ΕΕ. Οι λόγοι για την κατάταξη στη θέση αυτή είναι «η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και η μη καταδίκη των αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις» όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Απορρίπτει το τελεσίγραφο του Eurogroup για παράταση του μνημονίου η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι επιδιώκει πολιτική λύση κι όχι τεχνοκρατική. «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αναζητεί αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ για ενημέρωση, απάντησε πως ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών.

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Τρίτης, πρόκειται να βρεθούν τα «καυτά» θέματα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και του τελεσιγράφου που έδωσε το Eurogroup στην Αθήνα για την παράταση του μνημονίου.

Κόσμος:Ύποπτο πακέτο βρέθηκε έξω από την καφετέρια όπου έγινε η πρώτη αιματηρή επίθεση στην Στοκχόλμη το Σάββατο. H περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο σημείο. Ο φερόμενος ως δράστης των δύο επιθέσεων έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο η πρωτεύουσα της Δανίας παραμένει σε υψηλή επιφυλακή.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν αποσύρουν τα βαρέα όπλα από την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, παρά την προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι τη Δευτέρα. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι δεν θα αποσύρει τα βαρέα όπλα, όσο οι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις. Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η συμφωνία δεν τηρείται, καθώς το Ντεμπάλτσεβε παραμένει περικυκλωμένο από ουκρανικές δυνάμεις. Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ για την επιτήρηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός αποφασίσθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν-Ποροσένκο.

Δύο πόλεις στη δυτική Βιρτζίνια εκκενώθηκαν όταν εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο εκτροχιάστηκε και ξέσπασε στις φλόγες. Τουλάχιστον 14 αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους λόγω της χαμηλής ορατότητας από τους καπνούς και ένα έπεσε στον ποταμό Κανάγουα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι ένα τρένο συγκρούστηκε πάνω σε σπίτι αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα.

Σεισμός 6,9 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγες ώρες αργότερα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί οι Εβραίοι που ζουν στη Γερμανία να παραμείνουν στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κοπεγχάγη. Στο ίδιο μήκος κύματος οι τοποθετήσεις και από τη Γαλλία, τη Δανία, την Αυστρία.

Οικονομία:«Το επόμενο βήμα είναι ένα υπεύθυνο βήμα» δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο Ecofin στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως δήλωσε, η Ευρώπη θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Την ελπίδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος η Ελλάδα, εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τις υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά αποτυπώνει το προσχέδιο κοινής δήλωσης που είχαν συμφωνήσει ήδη από την Κυριακή Κομισιόν και Ελλάδα, αλλά αποσύρθηκε από το Eurogroup μετά από γερμανικές πιέσεις. Τη Δευτέρα διέρρευσαν δύο προσχέδια της σχετικής δήλωσης από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρα οι συμβιβασμοί που φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν οι δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, φαίνεται πως για να λάβει το μεταβατικό πρόγραμμα – γέφυρα δεσμεύεται επί ζητημάτων που αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα της. Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις της με την ευρωζώνη είναι στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28 (Ecofin) στις Βρυξέλλες. Αν και η ελληνική υπόθεση είναι εκτός ατζέντας του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να αναφερθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις και στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.  

Αθλητισμός: Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, από άλλη θέση ωστόσο, ο Ερίκ Αμπιντάλ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο περιοδικό France Football, καθώς απέρριψε την πρόταση που είχε από την Μπαρτσελόνα. Το πρώτο σπουδαίο ζευγάρι του φετινού κυπέλλου Αγγλίας προέκυψε στους προημιτελικούς.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα υποδεχθεί την Αρσεναλ το Σαββατοκύριακο 7/8 Μαρτίου. Επίσης, η κλήρωση "στέλνει" στους "4" τουλάχιστον μία ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, καθώς η μεγάλη έκπληξη του θεσμού, Μπράντφορντ (League 1) υποδέχεται τη Ρέντινκ (Championship).

Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε η Ελτσε, που νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Εϊμπάρ και ξέφυγε με 4 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Με τον αναμέτρηση αυτή ολοκληρώθηκε η 23η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: