11 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους πλήττεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά διαστήματα χιονίζει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της Αττικής. Οι χιονοπτώσεις θα διαρκέσουν για λίγο ακόμη έως το μεσημέρι, λένε οι μετεωρολόγοι. Κλειστά σχολεία, απαγορευτικό απόπλου.

Tην ενοχή του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαληλίδη και των συγκατηγορουμένων του για υπόθεση που συνδέεται με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα αποφάσισε την Τετάρτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε, μετά από συνάντησή του με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, να γίνει «διαπραγμάτευση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κι όχι με την τρόικα» για ένα «σχέδιο ολοκληρωμένο σχέδιο με την ελληνική κυβέρνηση».

Κλειστά λόγω της κακοκαιρίας παραμένουν σήμερα Τετάρτη τα σχολεία σε αρκετούς δήμους της Αττικής, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα της Τετάρτης επιχείρηση διάσωσης πληρώματος πλοίου που προσάραξε ανοιχτά της Άνδρου. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «GOOD FAITH» με 22μελές πλήρωμα (21 φιλιππινέζοι ναυτικοί και ένας Ρουμάνος) που είναι κενό φορτίου και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Ήδη έχουν διασωθεί 18 ναυτικοί.

Κόσμος:Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός όσων εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Λαμπεντούζα στο τελευταίο περιστατικό με τα φουσκωτά μεταναστών: Μαρτυρίες διασωθέντων υποστηρίζουν ότι σε άλλα δύο σκάφη βρίσκονταν περίπου άλλα 200 άτομα. Μέχρι στιγμής, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 29 ατόμων που είχαν περισυλλεχθεί αλλά πέθαναν από υποθερμία πάνω σε σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής.

Στο επικείμενο Eurogroup, και δευτερευόντως στην ψήφο εμπιστοσύνης, στρέφει το βλέμμα του ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να προσέρχεται με τις θέσεις που έχουν ήδη εκφράσει πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ στις μέχρι τώρα επισκέψεις τους στο εξωτερικό. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι από τη συνάντηση των «19» δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία, αλλά να φανεί το κλίμα εν όψει και της άτυπης Συνόδου των ηγετών την Πέμπτη.

Η ομίχλη φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος λόγος που προκάλεσε καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησαν περίπου 100 οχήματα σε γέφυρα κοντά στο αεροδρόμιο της Σεούλ. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 65, επτά εκ των οποίων σοβαρά. Η κατάσταση στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας δείχνει ακόμη και τα ξημερώματα της Τετάρτης πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη συμφωνίας για εκεχειρία στην τετραμερή συνάντηση που προγραμματίζεται για την ίδια ημέρα στο Μινσκ: Όλμος χτύπησε το πρωί σταθμό λεωφορείων στο Ντονέτσκ, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον ένα άτομο. 

Οι συγκρούσεις είχαν συνεχιστεί αμείωτες και τις βραδινές ώρες - ενδιάμεσες αναφορές περί συμφωνίας για παύση πυρός διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις. Oι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες θεωρούν πως ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που πολεμούν στο πλευρά της τζιχαντιστικής  έχει ξεπεράσει τους 20.000. Οι υπηρεσίες αναφέρουν πως ειδικά στη Συρία, η ροή ξένων είναι «άνευ προηγουμένου».

Οικονομία: Με πτώση άνοιξε τη Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών  με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,7% και η απόδοση του 3ετούς ομολόγου στο 18,1%.

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γκουρία είπε στον κ. Τσίπρα ότι τάσσεται υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης.

Προτροπή για συμβιβασμό στο θέμα της Ελλάδας απευθύνει σήμερα Τετάρτη το Bloomberg μέσω της στήλης Bloomberg View αποσαφηνίζοντας πως η γερμανική στάση για μια «παράδοση άνευ όρων» σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που έχει αποτύχει δεν βοηθά σε μια υπόθεση από την οποία διακυβεύεται το μέλλον του ευρωσυστήματος.  

Αθλητισμός:Εμφανώς αδυνατισμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και με «φρέσκο» πρόσωπο, ο Ντιέγκο Μαραντόνα φωτογραφήθηκε με την σύντροφο του, Ρόκιο Ολίβα, λίγο μετά την «διορθωτική επέμβαση» με λέιζερ, στην οποία υπεβλήθη, σε ιατρικό κέντρο του Ντουμπάι. Τα περιθώρια για την επιλογή ομοσπονδιακού προπονητή στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στενεύουν, με την ΕΠΟ να φαίνεται ότι όχι μόνο βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά υπάρχουν στις τάξεις της διαφωνίες σχετικά με τον ποιός θα αντικαταστήσει τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Με την αναμέτρηση Ολυμπιακός-ΑΕΚ (19:30) να ξεχωρίζει απ το πρόγραμμα, διεξάγονται την Τετάρτη και την Πέμπτη οι πρώτοι προημιτελικοί του κυπέλλου Ελλάδας. Οι πρωταθλητές που είναι το φαβορί για το νταμπλ, θα επιδιώξουν ένα σκορ ασφαλείας εν όψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει στο ΟΑΚΑ, ενώ από την πλευρά της, η Ενωση φιλοδοξεί να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα της επιτρέψει να εχει ελπίδες για την πρόκριση στην ρεβάνς. Νωρίτερα στις 16:00 θα διεξαχθεί το Ηρακλής-Πανιώνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: