04 Φεβρουαρίου, 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΣ

 

«Σεβόμαστε τους κανόνες του Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι «έχουμε τη θέληση να εργαστούμε ώστε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την ΕΕ». Πρόσθεσε, δε ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. 

Αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Μάρτιν Σούλτς, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού». Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο γερμανός αξιωματούχος τόνισε μιλώντας στο πλευρό του έλληνα Πρωθυπουργού:«Συμφωνήσαμε ότι οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα πλήρωσαν τον λογαριασμό. Τώρα αυτοί που έχουν χρήματα και αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος». 

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως δείγμα θερμής υποδοχής, πήρε ο ίδιος από το χέρι τον Πρωθυπουργό συνοδεύοντάς προς το σημείο για την εθιμοτυπική φωτογραφία, και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τούσκ. 

To Reuters σχολίασε πως ο Αλ. Τσίπρας έτυχε «εμφανώς θερμής υποδοχής». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθύμισε πως ο συντηρητικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «είχε προειδοποιήσει τους έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.  

Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Reuters, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιούνκερ και τον ασπαζόταν. Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους. 

Μετά τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τούσκ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για το Παρίσι και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. 

Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών ορίστηκε να γίνει στις 3.30 μ.μ. και αργότερα θα υπάρξουν δηλώσεις, χωρίς όμως να δεχτούν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Στο ίδιο μοτίβο ενός παρατεταμένου διπλωματικού μαραθώνιου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, λίγες ώρες πριν από τη μετάβασή του στο Παρίσι για ένα επίσης κρίσιμο ραντεβού κορυφής με τον Φρανσουά Ολάντ, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μια κλιμάκωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τη διευθέτηση του οικονομικού προβλήματος της χώρας και ακολουθεί την τοποθέτηση του Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την οποία τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του». 

Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ωστόσο ότι «όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους».Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας». Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.  

«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ. Σε ένα δεύτερο πλάνο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ ήταν βέβαιο πως θα απασχολήσει και το ζήτημα της πιθανολογούμενης υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί ανατροπές στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.







Δεν υπάρχουν σχόλια: