14 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επιπλέον 86 εγγραφές από αυτές που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και αφορούν στην Ελλάδα προέκυψαν από την επεξεργασία των στοιχείων στο πλαίσιο της έρευνας με την ονομασία SwissLeaks. Έτσι, από 2.062 που ήρθαν στη χώρα μας το 2010, με την επανεπεξεργασία και την εφαρμογή χαλαρότερων παραμέτρων στο SwissLeaks προέκυψαν 2.148.

Μια πρώτη γνωριμία με τον νέο υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά θα έχουν σήμερα, Σάββατο, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συζητήσει με τις διοικήσεις των ΑΕΙ τις προτάσεις του για τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων η σύνταξη νέου νόμου πλαισίου ο οποίος θα συνταχθεί και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή με ορίζοντα ενός χρόνου.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει το Σάββατο στην Αμυγδαλέζα, όπου το βράδυ της Παρασκευής έβαλε τέλος στη ζωή του μετανάστης από το Πακιστάν. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας θα κάνει και το ΚΕΕΡΦΑ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.

Αποφασίστηκε να ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι προσπάθειες προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και «για να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς».

Μετανάστης που κρατούνταν στο στρατόπεδο κράτησης της Αμυγδαλέζας αυτοκτόνησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο μετανάστης από το Πακιστάν είχε συλληφθεί για τρίτη φορά και μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα πριν από δύο μήνες από την Κρήτη. Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα.

Κόσμος:Υπό το σύνθημα «η Ελλάδα άλλαξε, ας αλλάξουμε την Ευρώπη» το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, πολίτες, ενώσεις και οργανώσεις, η ιταλική Αριστερά και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος δίνουν ραντεβού στις 14:30 του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης για να φωνάξουν πως η πολιτική της λιτότητας απέτυχε και έχει έρθει η στιγμή η Ευρώπη να αλλάξει πορεία.

Ένα ακόμα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας κατευθύνεται προς τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι, και ενώ σε πόλεις όπως η Βοστόνη της Μασαχουσέτης κλήθηκε η Εθνοφρουρά για να την απελευθερώσει από τα χιόνια. O ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανταποκρίθηκε στην «προσέγγιση» του Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και του έστειλε απόρρητη επιστολή, έγραψε η εφημερίδα the Wall Street Journal.

Ο Αγιος Βαλεντίνος δεν είναι ο αγαπημένος όλων των ερωτευμένων ούτε must γιορτή σε όλο τον κόσμο. Για όσους τους αφήνει απλώς ασυγκίνητους, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι παρά μία καθαρά εμπορική γιορτή, ενώ για τους – παρά τη θέλησή τους – εργένηδες μία υπενθύμιση της μοναξιάς τους. Υπάρχουν ωστόσο και χώρες, όπου η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα κάλεσμα για ριζοσπαστική δράση. Η Ινδία και η Ιαπωνία είναι δύο από αυτές.

Ο Μάνινγκ, ο στρατιώτης που διέρρευσε τα διαβαθμισμένα έγγραφα στο Wikileaks, μπορεί να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία στις φυλακές όπου κρατείται προκειμένου να αλλάξει φύλο και να γίνει γυναίκα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματικό του Πενταγώνου και το δικηγόρο του.

Οικονομία: Συνεργασία σήμερα Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, το δημοσίευμα του Spiegel, στο οποίο δημοσιεύονται σενάρια εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη. «Ανοησίες» και «εξωφρενικά» χαρακτήρισε ο υπουργός τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας.

«Παράθυρο» για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, «εφόσον χρειαστεί» και «χωρίς να ισοπεδωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα», ανοίγει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Αθλητισμός:Το κύπελλο Αγγλίας δικαιώνει απόλυτα στη φετινή σεζόν τον χαρακτηρισμό «διοργάνωση των εκπλήξεων». Το προσεχές τριήμερο διεξάγεται η φάση των «16» και ήδη έχουν τεθεί νοκ άουτ οι μισές (10) ομάδες της Premier League. Εύκολο έργο έχουν στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής στην Primera Divison, οι δύο διεκδικήτριες του τίτλου. Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση της Bundesliga, θα επιχειρήσει η Μπάγερν Μονάχου.

Εκτός έδρας αγωνίζεται η - πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Γιουβέντους στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το επόμενο διήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Την ευκαιρία να παραμείνει επικεφαλής στο Championnat, έχει η Λιόν, καθώς στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής φιλοξενείται από την Λοριάν και είναι το λογικό φαβορί για την νίκη.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή της στην Bundesliga έκανε η Ντόρτμουντ, η οποία αν και βρέθηκε να χάνει από τη Μάιντς στο «Βεστφάλεν σταντιον», κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα στο β΄ μέρος και επιβλήθηκε με 4-2 στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 21ης αγωνιστικής. Βασικός σε όλο το 90λεπτο με τους γηπεδούχους ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Σε αγώνα που έγινε στην Κατερίνη με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 17ης ημέρας στα πλαίσια του Βόρειου ομίλου της Football League ο Πιερικός παραχώρησε ισοπαλία χωρίς τέρματα στη Λάρισα. Η αγωνιστική συνεχίζεται την Κυριακή, ενώ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: