09 Φεβρουαρίου, 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΜΕΡΚΕΛ

 

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των χωρών τους, ζητήματα όπως το ουκρανικό, όπου η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν απόλυτα, τη διεθνή τρομοκρατία και την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, τη σύνοδο των 7 στο Βερολίνο και τις κλιματολογικές αλλαγές.

Η πιθανότητα ειρηνικής λύσης του ουκρανικού και η αντιπαράθεση με τη Μόσχα έχουν αλλάξει την ατζέντα και η ελληνική κρίση, όπως και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας  Βρυξελλών, θα συζητηθούν κάτω από το κεφάλαιο ανάπτυξη. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, διότι ο πρόεδρος Ομπάμα εντάσσει το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα στην αναγκαιότητα μείωσης της λιτότητας και στην προσήλωση στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ηγέτης συμβούλευσε την κ. Μέρκελ "να τα βρει" με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια συμβουλή έστειλε δημόσια αλλά και ιδιωτικά στον κ. Τσίπρα, στον οποίο μετέφερε μήνυμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Η συμβουλή είναι γνωστή και αναφέρει ότι "δεν συμφέρει κανέναν η παράταση αυτής της κρίσης, ούτε την ίδια την Αμερική", τόνισε η πηγή.

Όσον αφορά την οπτική κάτω από την οποία βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσα άκουσε ο Πολ Τόμσεν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών δεν θεωρούνται ικανοποιητικά. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι οι θέσεις του κ. Βαρουφάκη ανατρέπουν το πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει καταγγελθεί από την Αθήνα, άρα ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ θα λάβει εκτός απροόπτου μέρος στο Eurogroup. Αναμένεται να εξηγήσει τις γνωστές απόψεις της, ότι όποια χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, μπορεί να το πράξει με μια επιστολή. Όμως, αναμένεται να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στο πρόγραμμα μέχρις ότου είναι καλύτερες οι συνθήκες. Και βεβαίως, στο Ταμείο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο το δίχτυ ασφαλείας, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα για συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον κ. Βαρουφάκη, αυτή θα μπορούσε πραγματοποιηθεί αν το ζητήσει ο Έλληνας υπουργός. Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ δεν αρνείται συναντήσεις με εκπροσώπους (των κρατών-μελών) καθώς το θεωρεί και υποχρέωσή της.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: