20 Φεβρουαρίου, 2015

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ

 

Με την απορριπτική γραμμή της Γερμανίας για την ελληνική πρόταση, φαίνεται να συντάσσονται Φιλανδία, Σλοβακία και Εσθονία. Θετικά προσκείμενες στην Ελλάδα Γαλλία και Ιταλία.

Φιλανδία: Ανεπαρκής η ελληνική πρόταση - Υπέρ μιας αυστηρής στάσης η Σλοβακία: Η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, o Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ενώ «αδύνατη» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο την προοπτική του να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας του ότι η ‘φτωχή’ Σλοβακία θα πρέπει να «αποζημιώσει» την Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ της αυστηρής στάσης έναντι των Αθηνών.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα ενός Grexit, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας λέει ότι την αντιμετωπίζει «ήρεμος». Προσθέτει ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοια σοκ: «Όλοι ξέρουν ότι έχουμε λύσεις και ότι ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα ήταν τόσο επικίνδυνη όσο θα ήταν πριν από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια». Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η σκληρή γραμμή της Σλοβακίας είναι μια υπενθύμιση πως το Βερολίνο δεν είναι μόνο στη θέση που υιοθετεί.

Εσθονία: Μικρές επιπτώσεις στο ευρώ από ενδεχόμενο Grexit: Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit, θα έχει μικρές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα, το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της κρίσης χρέους της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.

«Η ευρωζώνη είναι ασφαλώς πιο σταθερή και πιο ισχυρή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και η υποθετική έξοδος ενός από τα μέλη της δεν αναμένεται να έχει παρά μια μηδαμινή επίπτωση» σε αυτή, είπε η Μάρις Λάουρι μιλώντας στην εσθονική δημόσια τηλεόραση EER. Η Εσθονία, η οποία είχε αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση την περίοδο 2008-2009, είχε λάβει μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο για να την αντιμετωπίσει.

«Η Γαλλία θα ενεργεί μέχρι τέλους για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη»: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι βλέπει στις τελευταίες δηλώσεις και αποφάσεις του Έλληνα ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα «την ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση (για το θέμα της Ελλάδας) είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα». «Η Γαλλία ενεργεί και θα ενεργεί μέχρι τέλους ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της εντός της Ευρώπης» και της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Υπέρ της εξάμηνης παράτασης η Ιταλία: Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είχε εκφράσει τη στήριξη της Ιταλίας στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί η χώρα πρέπει να βγει από την μακροχρόνια περίοδο κρίσης. Ωστόσο, ο κ. Πάντοαν δε θα παραστεί στο αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα λόγω υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την εκπρόσωπο του υπουργού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: