17 Φεβρουαρίου, 2015

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Το Eurogroup έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα έχουν επιδοθεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα αξιοποιήσουν τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας, με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, βάσει των εργασιών που αναλαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές. Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία.

Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στο να διασφαλιστούν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και η χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίσει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα (σ.σ.επέκτασης) από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF.

Το Eurogroup βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις. Το Eurogroup δίνει έμφαση ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού κόστους και θα αποδεσμευθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά, για όσο διάστημα τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου. Πιθανά σημεία για να εστιάσουν Να σταματήσουν τις μονομερείς δράσεις με καθαρές φορολογικές επιπτώσεις.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ.

Πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους. Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».

Στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει μια αξιοπρεπής συμφωνία και στην αλλαγή του προσχεδίου που τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη» ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ενώ υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επανεξέταση από την αρχή του προγράμματος που απέτυχε στην Ελλάδα, καθώς δεν οδήγησε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει στον ελληνικό λαό ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο Μοσκοβισί; Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί, πριν την έναρξη του Eurogroup, και το προσχέδιο που του παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος, το οποίο σύμφωνα με όσα είπε θα μπορούσε να έχει την υπογραφή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Μου παρουσίασε ένα προσχέδιο ανακοίνωσης που θα έκανε λόγο για μια παράταση ή επέκταση και για την ανάγκη να κάνει ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση, που θα οδηγούσε σε μια τετράμηνη παράταση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αυτό το προσχέδιο θα παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα. Στη βάση αυτής της κατανόησης, θα είμασταν ευτυχείς να υποβάλουμε αίτημα αλλά και από εμείς είμασταν διατεθειμένοι να προτείνουμε μια σειρά από όρους για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».

«Δυστυχώς όμως αυτό το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο που μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως σε αντάλλαγμα μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης φράση δηλαδή «κάποια ευελιξία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος...».

«Εμείς ζητούμε να υπάρξει μια διατύπωση που να επιτρέψει και στις δυο πλευρές να συνεχίσουν να αναζητούν κοινό έδαφος» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές. «Εμείς λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη αρχή: ότι η δημοκρατία αλλάζει αυτές τις προδιαγραφές. Η δημοκρατία λέει να υπάρξει μια προσπάθεια, ένας συγκερασμός θέσεων... Η δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ εταίρων, αλλιώς θα υπάρξει αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη....» σημείωσε.

«Δεν παίζουμε παιχνίδια»: «Είμαστε στην Ευρώπη, θα παραμείνουμε στην Ευρώπη... Είμαστε μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή... όποιος παίζει με το αδιάλυτο και το αδιαπραγμάτευτο της ευρωζώνης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια....Ήδη εξήγησα ότι πριν το eurogroup ήμουν έτoιμος να υπογράψω το έγγραφο που μας ζητούσε να υποβάλουμε αίτημα για επέκταση...» επανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Βαρουφάκης.

«Το θέμα είναι να μην υπάρχει αδιέξοδο και να αρχίσουμε τη σοβαρή αναγκαία δουλειά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια. Αυτή η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις... Θα υπάρξουν καλές έντιμες συμφωνίες από αυτό που τώρα φαίνεται να είναι αδιέξοδο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: