24 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Βγήκε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο κ. Κουρουμπλής μπήκε στο νοσοκομείο την Καθαρά Δευτέρα για τοποθέτηση stent. Χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Αττική σήμερα, Τρίτη, από τις 11:00 ώς τις 17:00, λόγω της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση ανάσυρσης δύο ατόμων που έπεσαν στο ποτάμι του Κηφισού στο ύψος της Αγίας Άννης στου Ρέντη. Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα-επιβάτες μηχανής. Ωστόσο, η μηχανή βρέθηκε σταθμευμένη στη γέφυρα. Ένας 54χροονος άνδρας βρέθηκε νεκρός μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του στο Γέρακα. Πυροσβεστικές δυνάμεις με τέσσερα οχήματα, που έσπευσαν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά, βρήκαν τον άτυχο άνδρα νεκρό.

«Η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα, είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «δεν νοείται να χαρακτηρίζεται επιτυχής, αφού δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Κόσμος: Ταχύτερες και αποτελεσματικότερες ποινές για το κήρυγμα μίσους εν γένει, και ιδιαίτερα με αντισημιτικό περιεχόμενο, προανήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην καθιερωμένη ομιλία του στο ετήσιο δείπνο που παρέθεσε ο σύνδεσμος εβραϊκών οργανώσεων στον απόηχο των επιθέσεων. Ωστόσο, το δείπνο είχε επισκιάσει η δυσφορία μουσουλμανικών οργανώσεων σε βάρος του εβραϊκού συνδέσμου, επειδή ο πρόεδρος του δεύτερου είχε πει ότι «κάθε βίαιη ενέργεια σήμερα διαπράττεται από νεαρούς μουσουλμάνους».

Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέισεχ κοντά στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Oχθη. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηθλεέμ, πυροβολήθηκε στην οροφή του σπιτιού του ενώ κάτω στο δρόμο σημειώνονταν ταραχές. Οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν ότι οι στρατιώτες, φοβούμενοι για τη ζωή τους, «άνοιξαν πυρ εναντίον υποκινητή των ταραχών».

Μετά τις πορείες γυναικών στην Τουρκία για τη δολοφονημένη φοιτήτρια που είχε πέσει θύμα απόπειρας βιασμού, ήταν σειρά των ανδρών να διαμαρτυρηθούν για τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών: Αρκετοί φόρεσαν... φούστες και βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε μία διαμαρτυρία με σύνθημα «φόρα μίνι για την Οζγκετζάν».

Χαμηλότερους τόνους κρατά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την ουκρανική κρίση πριν τη νέα συνάντηση των τεσσάρων ΥΠΕΞ στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας ως «απίθανο το σενάριο Αποκάλυψης» πολέμου με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΕ διαπιστώνει ότι η συμφωνία για εκεχειρία έχει μειώσει σημαντικά τις συγκρούσεις στις ανατολικές επαρχίες της χώρας -οι οποίες πάντως δεν έχουν εκλείψει και στέκονται εμπόδιο στην απόσυρση βαρέων όπλων.

Δύο κορυφαίοι γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή και άλλων Δημοκρατικών γερουσιαστών κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Οικονομία:Στα χέρια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Το ισχυρό γερμανικό συνδικάτο της μεταλλουργίας IG Metall και η εργοδοσία συμφώνησαν σήμερα το πρωί να αυξήσουν κατά 3,4% τους μισθούς των εργαζομένων του τομέα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συμφωνίας που εκτός απροόπτου θα ισχύσει για το σύνολο της χώρας. Με πτώση έκλεισαν τη Δευτέρα στην Γουόλ Στριτ τα παράγωγα των ελληνικών μετοχών και δεικτών, μετριάζοντας τις προσδοκίες για «εκρηκτική» άνοδο σήμερα, Τρίτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αθλητισμός: Η Νάπολι πλησίασε σε «απόσταση βολής» την Ρόμα και την δεύτερη θέση στο Campionato, καθώς σε αναμέτρηση για την 24η αγωνιστική, επικράτησε άνετα της Σασουόλο με 2-0. Στο άλλο ματς της βραδιάς, η Ίντερ επικράτησε με 2-1 στην έδρα της Κάλιαρι και πήρε την 3η σερί νίκη (μετά τα «τρίποντα» με Παλέρμο και Αταλάντα) για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και τρεις μήνες (!).

Η Λεβάντε μπορεί να βρισκόταν πίσω στο σκορ για 86 λεπτά, ωστόσο, με ολική επαναφορά, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1 στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κόντρα στη Γρανάδα με την οποία ολοκληρώθηκε η 24η αγωνιστικής στην Primera Division.

Για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μίλησε ο Λεάντρο Σαλίνο στην ιστοσελίδα «globoesporte» της Βραζιλίας και ο δεξιός μπακ του Ολυμπιακού μετέφερε στους συμπατριώτες του, όσα συνέβησαν στο «αιώνιο» ντέρμπι με τα πιο μελανά χρώματα. Ο Σαλίνο τόνισε πως όσοι παίκτες είναι… φρέσκοι στο ελληνικό πρωτάθλημα ενοχλήθηκαν, αλλά όσοι μετρούν περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, γνωρίζουν ότι υπάρχει η…ανησυχία να χτυπηθούν από οπαδούς. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «βάνδαλους» αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια που εντόπισε κυρίως στα γήπεδα του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: