13 Φεβρουαρίου, 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΙ

 

Κοντά και γύρω-γύρω από την πλατφόρμα της ΕΝΙ, Saipem-10000, κινείται το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Καλλίπολη. Το πολεμικό παρακολουθεί τις εργασίες της πλατφόρμας σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων ( μερικές φορές μέχρι και 20 ναυτικά μίλια) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινήθηκε γύρω από την Saipem-10000. Χθες πάντως το TCG Καλλίπολη βρισκόταν πιο κοντά στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η διατήρηση του πολεμικού στην περιοχή, αποτελεί μήνυμα από την Τουρκία, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις» ενώ την ίδια ώρα, το «Μπαρμπαρός» και το συνοδευτικό του σκάφος παραμένουν έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Όπως έγραψε χθες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού και με τίτλο “καθημερινές δραστηριότητες” αναφέρεται ότι το εν λόγω πλοίο παρακολουθεί την πλατφόρμα υπό σημαία Μπαχάμες από πέντε ναυτικά μίλια (εννέα χιλιόμετρα), στο πλαίσιο των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Μεσογειακή Ασπίδα”.

Η επίκληση αυτή, ότι δηλαδή το πλοίο συμμετέχει στην «Μεσογειακή Ασπίδα», δεν ισχύει καθώς ναι μεν βρισκόταν στην περιοχή για το σκοπό αυτό, πλην όμως έχει αναλάβει νέα αποστολή. Η νέα αυτή αποστολή αφορά την παρακολούθηση όλων των κινήσεων που γίνονται από την ιταλική εταιρεία σε τεμάχιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις έρευνες που διεξάγονται από την πλατφόρμα και οτιδήποτε άλλο πραγματοποιείται. Αν και οι Τούρκοι επικαλούνται το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης, επί της ουσίας η παρουσία του πλοίου όπως και η NAVTEX συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν μπορεί για παράδειγμα να παραπέμπουν οι διάφοροι εν δυνάμει μεσολαβητές στο γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» δεν διενεργεί έρευνες, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί περιοχή και να θεωρείται τούτο «κίνηση καλής θέλησης» και την ίδια ώρα να κάνουν τα στραβά μάτια σε σχέση με την παρουσία του πολεμικού πλοίου. Προφανώς, σημείωναν οι ίδιες πηγές, επειδή το τουρκικό πολεμικό δεν παρεμβαίνει για να παρενοχλήσει τις έρευνες θεωρείται «θετική εξέλιξη».

Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό επίπεδο πυκνώνουν οι αναφορές από τρίτους ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν αμέσως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να κινούνται διάφορες πλευρές. Η τουρκική αγγλόγλωσση εφημερίδα Daily Sabah, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη, αναφέρθηκε χθες «σε δυσαρέσκεια των ξένων διπλωματών σχετικά με τη διακοπή των συνομιλιών στην Κύπρο και τις πιέσεις που αυτοί ασκούν στους Ελληνοκύπριους για την επανεκκίνησή τους».  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι ξένοι διπλωμάτες προειδοποίησαν τους Ε/Κ ότι με την καθυστέρηση της επίλυσης του Κυπριακού θα προκύψει σύντομα η ανάγκη να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. 

O Βρετανός Πρέσβης στην Λευκωσία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Τύπου και συνέστησε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Απρίλιο, υπονοώντας», σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης».



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: