09 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στον Θουκυδίδη και τη νοοτροπία που διακατείχε τους ισχυρούς Αθηναίους έναντι των αδύναμων πόλεων που δεν είχαν προσχωρήσει στη συμμαχία τους κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, επιχειρεί έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα έναντι των πιστωτών της.

Με τις ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πτωτική τάση παρατηρείται στο ύψος των υδάτων του ποταμού Έβρου, ωστόσο, η αποστράγγιση των υδάτων τόσο από τις κατοικημένες περιοχές, όπως τα Λαγυνά, όσο και από τις πλημμυρισμένες καλλιεργημένες εκτάσεις εκτιμάται πως θα πάρει χρόνο, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε ο καιρός με την ΕΜΥ να προβλέπει ότι η χώρα θα πληγεί το επόμενο διήμερο από μετεωρολογική «βόμβα».

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αθήνα, σημαντική πτώση θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και θυελλώδεις άνεμοι που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για τους άστεγους.

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, στο γήπεδο της Τούμπας. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 16 έως 44 ετών, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Κόσμος:Ξαναρχίζουν, μετά από διακοπή δέκα μηνών, στις Βρυξέλλες οι δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με στόχο την εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο πλευρών - αλλά και την πρόοδο στις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ. Οι πρόσφατες ταραχές στην Πρίστινα με «σερβικό χρώμα» δείχνουν το κλίμα επιδείνωσης που σχηματίζει το σκηνικό της πρώτης συνάντησης των δύο πρωθυπουργών μετά τις εκλογές στο Κόσοβο.

Η ουκρανική κρίση και η κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για ειρηνική διέξοδο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες με Κίεβο και Μόσχα. Ιδιαίτερα το ζήτημα της αποστολής εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις έχει ανακύψει ως παράγοντας διχογνωμίας μεταξύ των χωρών της Δύσης, καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να το εξετάζουν όλο και στενότερα αλλά δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από δύο επιθέσεις που έπληξαν σημεία στην ευρύτερη Βαγδάτη, με στόχο ξανά σιιτικές περιοχές. Οι δύο επιθέσεις ακολουθουν τα πολύνεκρα χτυπήματα του Σαββάτου στην ιρακινή πρωτεύουσα, η οποία την ίδια ημέρα είχε άρει, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, κάθε είδους νυχτερινό περιορισμό κυκλοφορίας.

Επιχειρηματίες, αξιωματούχοι, ακόμη και σταρ της βιομηχανίας του θεάματος είχαν «αξιοποιήσει» τα ελβετικά «παραθυράκια» για να κρύψουν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και να τα κρατήσουν αόρατα από τις εφορίες στις χώρες τους, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που κάνει ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων βασιζόμενη στη «λίστα Φαλσιάνι».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ κέρδισε την εσωκομματική αμφισβήτηση τερματίζοντας εβδομάδες κομματικής εσωστρέφειας. Στη μυστική ψηφοφορία στο πλαίσιο πρότασης μομφής του Φιλελεύθερου Κόμματος (η πρόταση αφορούσε στο δικαίωμα να υπάρξουν νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία), ο Αμποτ επέζησε πολιτικά καθώς 61 από τα 100 μέλη ψήφισαν κατά της πρότασης.

Οικονομία: Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα Δευτέρα, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των κινεζικών εισαγωγών το Ιανουάριο. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε κατά 10 σεντς στα 57,70 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε στα 51,87 δολάρια το βαρέλι.

Με απώλειες άνω του 5% άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται από την υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «Β-» από «Β» από την Standard & Poor's, αλλά και από την προειδοποίηση του οίκου Moody's ότι θα θέσει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει συμφωνία με την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες. Το κλίμα επηρεάζουν και νέα δημοσιεύματα περί Grexit.

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός πέρασε από την Τούμπα χωρίς να χάσει, διατηρώντας έτσι διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του στη Σούπερ Λιγκ, ωστόσο πλέον στρέφει το βλέμμα του στο Κύπελλο καθώς μόλις την Τετάρτη (19:30) παίζει τον πρώτο προημιτελικό με την φιλόδοξη ΑΕΚ στο «Γ.Καραϊσκάκης». Τα πλάνα των Περέιρα, Δέλλα και ξεκίνημα προετοιμασία από σήμερα, Δευτέρα...

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Ακτή Ελεφαντοστού κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που διεξήχθη στην Ισημερινή Γουϊνέα, καθώς στον τελικό που έγινε στην Μπατά επιβλήθηκε της Γκάνας με 9-8 στα πέναλτι. Τόσο η κανονική διάρκεια όσο και η παράταση δεν είχαν τέρματα και παρέμειναν στο 0-0.

Η Παρί Σεν-Ζερμέν κατάφερε να πάρει ισοπαλία με 1-1 από την Λιόν στο «Ζερλάν» χάρη σε πέναλτι του Ιμπραΐμοβιτς, το οποίο αρχικά έχασε, αλλά δόθηκε επανάληψη για να διαμορφωθεί το σκορ, στο ντέρμπι κορυφής της 24ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Αν και έπαιζε με δέκα παίκτες από το 22ο λεπτό, λόγω αποβολής του Ντιαλό, η Γκινγκάμπ νίκησε 1-0 τη Μονακό στο «Ρουντουρού». Ο Λεβέκ στο 51΄ πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, που άφησε τους Μονεγάσκους στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: