06 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Υποψήφια για το αξίωμα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων. Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. «Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης.

Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Προληπτική εκκένωση και στον οικισμό Πόρου. Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις που στοιχειοθετούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, η κ. Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος, και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας, υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 70 χρυσαυγιτών.

Επιστολή υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης συνυπογράφουν 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου. Με την επιστολή αυτή καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους». Βουτιά στο κενό από τον έκτο όροφο του Παίδων «Αγία Σοφία» έκανε μια νεαρή μητέρα, το μωρό της οποίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν αυτοκτονικές τάσεις. Η νεαρή μητέρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Λαϊκό».

Κόσμος: Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της TransAsia που έπεσε σε ποτάμι της Ταϊβάν λίγο μετά την απογείωσή του δείχνουν ότι και οι δύο κινητήρες είχαν σβήσει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις από την έρευνα. Στους 35 ο αριθμός των νεκρών, ενώ τα συνεργεία αναζητούν στα θολά νερά τους τελευταίους οκτώ αγνοούμενους.

«Ούτε που συμφώνησαν ότι διαφωνούν»: Η φράση του Γιάννη Βαρουφάκη στις δηλώσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει τον τόνο στο πώς καλύπτουν τα γερμανικά ΜΜΕ την κρίσιμη πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών. Οι διπλωματικοί τόνοι και η φιλική ατμόσφαιρα δεν κρύβουν ωστόσο, όπως γράφουν οι εφημερίδες, «ότι ο έλληνας υπουργός επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς παραχωρήσεις».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να του χορηγήσει νέες εξουσίες προκειμένου να κάνει χρήση βίας εναντίον ισλαμιστών μαχητών. To αίτημα στο Κογκρέσο αναμένεται να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, την ώρα που ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως η επιδίωξη του Ομπάμα να αποσπάσει την έγκριση του Κογκρέσου «δεν θα είναι περίπατος».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη άγνωστες, αλλά η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος πηγαίνουν εκτάκτως στη Μόσχα για να παρουσιάσουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πολυπόθητη ειρήνευση στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο περιορίζεται στο ότι «είναι έτοιμο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις». Την ίδια ώρα, και ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει βγει εκτός ελέγχου, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη αλλά δεν έχουν εκλείψει οι αντιρρήσεις σε εξοπλισμό του Κιέβου.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε  αποθήκη στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ. Επισήμως, τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση, αλλά η κρατική τηλεόραση CCTV ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σε στούντιο στο κτίριο στο οποίο υπήρχαν τοξικά εύφλεκτα υλικά. Σύμφωνα με τις αναφορές, έχουν τεθεί υπό κράτηση εννέα άτομα.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ως προς την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα και στην οποία προβλέπει πως η ΕΚΤ δεν θα ενεργήσει μονομερώς και θα ακολουθήσει τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη της ζώνης του ευρώ. Ο οίκος αναφέρει πως το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα  να παραμείνει στο ευρώ μετά από μια περίοδο έντονης πολιτικής έντασης.

Με πτώση άνοιξε σήμερα Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών με το κλίμα να επηρεάζεται από δημοσιεύματα που αναφέρονται στο χάσμα θέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται ανοδικά στο 10,045%, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 17,2%. Στη δήλωση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος τελεί σε αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι θα ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες, προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης.  

Αθλητισμός: Ένα απλό τεστ από το BBC απαντά στην απορία που έχουμε όλοι: «Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύω για να κερδίσω όσα βγάζουν οι ''χρυσοί'' ποδοσφαιριστές σε ένα χρόνο;» Τα αποτελέσματα θα απογοητεύσουν τους περισσότερους... Η Γκάνα είναι τελικά η ομάδα που πήρε την πρόκριση, συμπλήρωσε το παζλ του τελικού και θα αντιμετωπίσει την Ακτή Ελεφαντοστού την Κυριακή για τον τίτλο του Κόπα Άφρικα. 

Ο αγώνας διεκόπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού με το σκορ στο 3-0 υπέρ των Γκανέζων, οι οπαδοί της γηπεδούχου Ισημερινής Γουινέας επιτέθηκαν σε αυτούς της Γκάνας, με τον διαιτητή να διακόπτει τον αγώνα. Η κοπή της πίτας του Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε μαγαζί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Γιάννη Αλαφούζο να δηλώνει πως ότι πρέπει το πρωτάθλημα ναι παίζεται στα ίσα. 

«Εύχομαι τα πρωταθλήματα να μην είναι κάλπικα», είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κατά την άφιξη του, όταν κλήθηκε να δώσει μια ευχή μια τα 107 χρόνια του Παναθηναϊκού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: