10 Ιανουαρίου, 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Δύο εβδομάδες απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και οι μηχανές των κομματικών επιτελείων δουλεύουν στο φουλ. Η μάχη κρίνεται σε δύο επίπεδα: στο νέο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό, και στον διαγκωνισμό ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για την τρίτη θέση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Αρτα και στην Α' Αθήνας. Νέα πρόσωπα στην Α' Αθηνών ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης, στη Β΄Αθηνών ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Οδυσσέας Βουδούρης. Στην Κοζάνη η Ραχήλ Μακρή.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και στην Β’ Αθηνών, όπως προκύπτει από τα ψηφοδέλτια που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι «πρωταγωνιστικός προοδευτικός πόλος ευρύτερων συνεργασιών, όχι όμως "πατερίτσα'' της δεξιάς, όχι ουραγός κανενός, ούτε μιας αριστερής συντήρησης» δήλωσε από το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Ένταση σημειώθηκε στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της οργάνωσης «Άρσις», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν άνδρας είχε φραστικό επεισόδιο με εργαζόμενους του ξενώνα σχετικά με την απώλεια του σκύλου του. 

Κόσμος: Για «ξεκάθαρη αποτυχία» των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας έκανε λόγο ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Όταν μιλάμε για 17 νεκρούς, αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει λάθη» είπε. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη απειλεί με νέες επιθέσεις τη Γαλλία, καλωσορίζοντας τις πράξεις των αδελφών Κουασί και του 32χρονου Κουλιμπαλί που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Οι Αρχές στη Γαλλία βρίσκονται στο κυνήγι των συνεργών των αδελφών Κουασί που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και του ενόπλου που εισέβαλε στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι. Ο 32χρονο Κουλιμπαλί, δράστης της επίθεσης στο σουπερμάρκετ είχε τηλεφωνήσει σε φίλους του, καλώντας τους να κάνουν νέες επιθέσεις. Συνολικά, στο τριήμερο του τρόμου στο Παρίσι, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν μετά από διπλή επέμβαση της αστυνομίας στα μέτωπα ομηρίας.

Ο ένοπλος, που κρατούσε ομήρους δύο υπαλλήλους κοσμηματοπωλείου στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας, παραδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην αστυνομία. Οι υπάλληλοι απελευθερώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. Η φωνή δεκάδων χιλιάδων πολιτών υπέρ της θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας του Τύπου θα πλημμυρίσει την Κυριακή το Παρίσι στη μεγάλη Πορεία Ενότητας, στην οποία θα δώσουν το «παρών» πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβανομένων των Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι. «Αποκλείστηκε» από τη συγκέντρωση το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. 

Οικονομία: «Πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Φόλκερ Κάουντερ και χαρακτηρίζει «ανοησία» τη συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της από την Ευρωζώνη. «Οι επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, έχουν δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας» επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας με το σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), που είναι το κυπριακό αγρινό, προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από τον κυπριακό κρατικό αερομεταφορέα την επιστροφή της στήριξης πέραν των 100 εκ. ευρώ που έλαβε το 2012. 

Αθλητισμός: Προς απογοήτευση των οπαδών της New York City, ο Φρανκ Λάμπαρντ ανακοίνωσε την απόφασή του να παραμείνει στο δυναμικό της Μάντσεστερ Σίτι έως το τέλος της σεζόν. Ο έμπειρος μέσος, με αφορμή την φημολογία που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα γύρω από το ποδοσφαιρικό του μέλλον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με προσωπική του δήλωση για το θέμα του συμβολαίου του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γράφτηκαν πολλά ψέματα και ανοησίες».

Στην Ιταλία και την Ισπανία εστιάζεται το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον του Σαββατοκύριακου, καθώς στο Campionato κυριαρχούν τα μεγάλα ιταλικά ντέρμπι Ρόμα - Λάτσιο και Νάπολι - Γιουβέντους, ενώ στην Primera Division ξεχωρίζει το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Καμπ Νου». Η δράση επιστρέφει και στο πρωτάθλημα της Premier League, όπου μετά την αγωνιστική της πρωτοχρονιάς, ακολουθεί η 21η «στροφή», όπου η πρωτοπόρος Τσέλσι υποδέχεται τη Νιούκαστλ και ισόβαθμη στην κορυφή, Μάντσεστερ Σίτι, έχει δύσκολο έργο με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ».

Ο νέος προπονητής τους Ολυμπιακού, Βίκτορ Περέιρα, αναγνώρισε τη δουλειά του Μίτσελ στον Ολυμπιακό, όμως με δηλώσεις που έκανε κατέστησε σαφές πως εκείνος έχει το δικό του πλάνο για τους «ερυθρόλευκους». Επίσης ο Πορτογάλος μίλησε για το ντεμπούτο του στον πάγκο, όπου θα είναι απέναντι στην Ξάνθη, αλλά και για τη φιλοσοφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: