16 Ιανουαρίου, 2015

ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ... ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 

Τις… ξένες δυνάμεις ρίχνουν στην προεκλογική μάχη τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε με ικανοποίηση τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, ο οποίος τον στήριξε έμπρακτα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο Ραχόι είπε ότι έχει συνεργαστεί με τον Αντ. Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της «δυναμικής» του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Ο κ. Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης, leader» δήλωσε με έμφαση, ενώ, όταν ερωτήθηκε για τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, απάντησε με νόημα ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη στήριξη του πρωθυπουργού της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ να εμφανίζεται ο ηγέτης μιας χώρας του Νότου και εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών στην Ε.Ε. να στηρίζει ανοικτά τον Σαμαρά.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε να έρθει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει μαζί του στην εξέδρα, στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, τον ηγέτη των «Podemos» Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο ηγέτης του κινήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Ισπανίας είναι μόλις 36 ετών και το κίνημά του - που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο κατέβηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου και κατέλαβε πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις οι «Podemos» διεκδικούν την τρίτη θέση μπροστά και από το σοσιαλιστικό κόμμα. Ήδη ο Π. Ιγκλέσιας έχει στηρίξει μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος τον Τσίπρα, λέγοντας ότι χρειάζεται ένας πρωθυπουργός που θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Επίσης, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ σε συνέντευξή της τόνισε ότι μια αλλαγή στην Ελλάδα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα αποτελούσε ελπίδα για συνολική αλλαγή στην Ε.Ε. και θα έστελνε μήνυμα ανατροπής. Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν βεβαιότητα για τη νίκη στις εκλογές και ελπίδες για αυτοδυναμία, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απήχηση που είχε η «εμφάνιση» του Αλέξη Τσίπρα στο twitter και ο διάλογος (#asktsipras) με χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 

Ωστόσο, ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι οι στρογγυλεμένες θέσεις που εξέφρασε σε μια σειρά από ζητήματα απογοήτευσαν ψηφοφόρους της Αριστεράς, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: