10 Ιανουαρίου, 2015

ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Την 25η Ιανουαρίου περιμένουν οι αξιωματούχοι της τρόικας, ώστε να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών και να αποφασίσουν την τακτική τους για τη συνέχεια. Το μήνυμα που στέλνουν αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν είναι ότι τα χρονικά περιθώρια μετά τις εκλογές θα είναι ασφυκτικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. 

Και αυτό γιατί το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς Ελληνική κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να έχουν αποφασίσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την επόμενη ημέρα του μνημονίου. 

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της τρόικας, μετά τις εκλογές, το σχηματισμό της κυβέρνησης και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Αθήνα θα μένουν περίπου 10 με 15 ημέρες για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει έως το τέλος Φεβρουαρίου να αποφασίσει:

-αν θα έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα έχει ως βάση το email που έχει στείλει ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στους επικεφαλής των ελεγκτών

-αν θα ζητήσει και νέα παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα

-ή τέλος αν θα ενημερώσει τους δανειστές ότι δεν αναγνωρίζει την υφιστάμενη συμφωνία και θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση από μηδενικό σημείο. 

Οι διαπραγματεύσεις για τα τρία σενάρια, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν και να συνδυαστούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ξαφνική διακοπή του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, είναι γεγονός ότι το Βερολίνο επιμένει ότι δεν μπορούν να έχουν διαφορετικό περιεχόμενο εκτός από την υλοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων διαπραγματεύσεων. Αυτό έχει επισημάνει άλλωστε με δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα τόσο η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές με την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να οδηγήσει στην χαλάρωση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και στην αλλαγή του ρόλου που θα έχει στο εξής η τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδιοι παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών οργάνων, επισημαίνουν ότι αν και η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεκαθαρίζει ότι η παροχή ρευστότητας έχει ως όρο η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα,  αυτή δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Άλλωστε όπως επισημαίνουν, η διοίκηση της ΕΚΤ σχεδιάζει να μεταφέρει την λήψη αποφάσεων για την αγορά κρατικών ομολόγων, από τις 22 Ιανουαρίου τον Μάρτιο, ώστε να γνωρίζει τόσο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Βέβαια, όπως είναι προφανές, τα παραπάνω σενάρια θα πάψουν να ισχύουν εφόσον οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου δεν βγάλουν κυβέρνηση και η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια δεύτερη εκλογική μάχη μέσα στον Μάρτιο, γεγονός που ανατρέψει κάθε προγραμματισμό και θα αναγκάσει τόσο την τρόικα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: