23 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σηματοδοτεί την εκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που «άνοιξε το πορτοφόλι», καθώς θα «παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά και θα μοιράζει χρήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Παρασκευής. «Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, να μην κρατάμε εμείς ομπρέλα» επισήμανε, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όποτε η ΝΔ ανοίχτηκε προς το Κέντρο πέτυχε μεγάλες νίκες. Όποτε περιορίστηκε στα Δεξιά της, απώλεσε μεγάλο μέρος κεντροδεξιών ψηφοφόρων» δηλώνει σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη - δήλωση που εκλαμβάνεται και ως αιχμή για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε, κυρίως τις τελευταίες ημέρες.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Οκτώ κόμματα στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος του Γ.Παπανδρέου.

Κόσμος: Μετά την ομιλία στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Έθνους, μία από τις προεδρικότερες που έχει δώσει τον τελευταίο καιρό, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε για να κατακτήσει ένα διαφορετικό πεδίο: Το YouTube. Ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις πύλες του σε τρεις νεαρούς δημοφιλείς χρήστες για να του πάρουν συνέντευξη. To αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο, αλλά τουλάχιστον πήρε δώρο για την «πρώτη σύζυγο»... Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κανένα μήνυμα από τους τζιχαντιστές που κρατούν δύο Ιάπωνες, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου των τζιχαντιστών πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα 200 δισ. δολάρια. Το Τόκιο αναφέρει πως η κατάσταση παραμένει «πολύ σοβαρή» και συνεχίζει την προσπάθεια απελευθέρωσής τους, έχοντας αποκλείσει ωστόσο «να υποκύψει στην τρομοκρατία».

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού. Τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, συνολική και βιώσιμη λύση της ουκρανικής κρίσης και έπειτα, αφού πληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι δυνατή η επιδίωξη μία εμπορικής ζώνης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας: Αυτό το μήνυμα στέλνει προς τη Μόσχα το Βερολίνο, την ώρα που η κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχει αναζωπυρωθεί επικίνδυνα. 

Τα δύο κεφάλια του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, χρησιμοποίησαν εσκεμμένα παλιότερη φράση του Πούτιν για ζώνη «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βαλδιβοστόκ». Προς άρση των μέτρων καραντίνας για την επιδημία του Έμπολα κινείται η Σιέρρα Λεόνε, καθώς στη χώρα τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά και ο πρόεδρος δεν διστάζει να μιλήσει ήδη ακόμη και για «νίκη στον ορίζοντα». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι γενικά στη Δυτική Αφρική η επιδημία έχει αρχίσει να περνά σε ύφεση.

Οικονομία: Κέρδη άνω του 4% καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πολύ αυξημένος είναι ο τζίρος των συναλλαγών, ενώ η προσοχή επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Αν και αρχικά είχε προγραμματισθεί συνάντηση των δύο στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι τελικά αυτή ακυρώθηκε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για την ατζέντα του Eurogroup της  26ης Ιανουαρίου 2014, για τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με τα ταμειακά διαθέσιμα.  «Εκρηκτική»  είναι η κατάσταση στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς το Δεκέμβριο αυξήθηκαν στα 73,7 δισ. ευρώ από 72,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,268 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά τελικά εισέπραξε 1,561 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή τον ορισμό διαιτητή σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Η «τοποθέτηση» του Γιάχου στο ματς της 20ής αγωνιστικής με την Καλλονή δεν άρεσε στους «πράσινους», που εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αφήνουν αιχμές κατά του Ολυμπιακού και του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη... λέγοντας πως «εμείς δεν κατεβαίνουμε σε αποδυτήρια».

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος... θανάτου, ήταν η σημερινή απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ, που απέβαλε από το πρωτάθλημα τη Νίκη Βόλου. Η Θεσσαλική ΠΑΕ αντιμετώπισε αμέτρητα διοικητικά προβλήματα, δεν προσήλθε στους τελευταίους πέντε αγώνες της και βάσει των κανονισμών, υποβιβάζεται, ενώ τη νέα σεζόν θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς στη Football League (Β' Eθνική). Κοντά στην πραγματοποίηση μιας μεγάλης μεταγραφής βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, καθώς όπως διέρρευσε, η διοίκηση του «Δικεφάλου» έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Μάρκο Ντέβιτς. 

Ο 31χρονος Σερβοουκρανός αγωνίζεται και στις τρεις θέσεις της επίθεσης και φέτος δεν είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών στη Ρούμπιν Καζάν. Οι Ρώσοι θέλουν να «ξεφορτωθούν» το πανάκριβο συμβόλαιό του (κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως) και αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, ο ΠΑΟΚ θα φέρει άμεσα τον παίκτη στη Θεσσαλονίκη ως δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν και βάζοντας οψιόν αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: