08 Ιανουαρίου, 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε έναν κρατούμενο αντιεξουσιαστή από τη Θεσσαλονίκη έχει εστιαστεί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον προσδιορισμό του δικτύου Ξηρού. Ο 31χρονος που είχε συλληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο για την αποστολή δεμάτων-βομβών σε πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., δεχόταν τους τελευταίους μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού επισκέψεις από την 22χρονη, που θεωρείται βασική συνεργάτιδα του Χρ.Ξηρού. Κλειστά έμειναν σήμερα, Πέμπτη, πολλά σχολεία σε Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες και Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε αρκετές περιοχές θα ανοίξουν αργότερα. Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ φέρεται ότι θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επί σειρά ετών βουλευτής Αττικής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ και πλέον ανεξάρτητος φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ. «Χιονοστιβάδα» προβλημάτων έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλοί νομοί, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι, ενώ τα σχολεία σε πολλές περιοχές θα μείνουν κλειστά. Σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του χιονιά σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια.

Τους υποψηφίους του κόμματός του παρουσιάζει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τα γραφεία του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην πρώτη στέγη του ΠΑΣΟΚ το '74, στην Πανεπιστημίου και Μπενάκη.

Κόσμος: Πυρά έπεσαν στο Μαλακόφ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, το πρωί της Πέμπτης, τραυματίζοντας σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές δύο αστυνομικούς. Οι δράστες διέφυγαν. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για το εάν το περιστατικό σχετίζεται με το Charlie Hebdo, για τους δράστες του οποίου οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 ατόμων στο περιοδικό Charlie Hebdo. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγινε «αριθμός προσαγωγών» στην έρευνα για τους δύο κύριους δράστες.

Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ: Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι δύο πρώτοι - αδέλφια αναζητούνται ως οι κύριοι δράστες της βάρβαρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς και μία Ευρώπη λαβωμένη. Καταδικασμένος σε φυλάκιση και γνωστός για τις ακραίες θέσεις του ο ένας. Βέβαιο θεωρείται ότι είχαν στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά ακόμη δεν είναι διαπιστωμένο εάν είχαν όντως πάει στη Συρία να πολεμήσουν με την ISIS. Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα «Je Suis Charlie» περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις υψώνοντας φωνή αλληλεγγύης στο περιοδικό Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση-σοκ. 

Συγκεντρώσεις-φόρος τιμής στα θύματα πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πένες, σύμβολο του Τύπου, στα χέρια των πολιτών. Τρεις ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo έχουν αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές, βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών από αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Σύγχυση με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συλλήψεις. Εθνικό πένθος την Πέμπτη στη Γαλλία στη σκιά της επίθεσης-σοκ.

Οικονομία: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα των εκπτώσεων τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 18 Ιανουαρίου  με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αποπειράθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κατέστησε όμως σαφές πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους των δανειακών της συμβάσεων μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα. «Η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αθλητισμός: Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, ήταν ξανά το «αφεντικό» στο παραδοσιακό ντέρμπι της ισπανικής πρωτεύουσας. Οι Ροχιμπλάνκος νίκησαν 2-0 τη Ρεάλ στο «Βιθέντε Καλντερόν» και έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου, εν όψει της ρεβάνς της 15ης Ιανουαρίου. Επίσης, η Βιγιαρεάλ επικράτησε με 1-0 της Ρεάλ Σοσιεδάδ χάρη σε τέρμα του Ρώσου Ντένις Τσερίσεφ στο 72' και πήρε προβάδισμα για τη ρεβάνς.

Τα «εισιτήρια» για την επόμενη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, «τσέκαραν» οι Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Βέροια, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα από τη Σούπερ Λιγκ, ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης μετά το 0-0 στο νησί των Φαιάκων.

Από τους εκπροσώπους της Football League, πέρασαν οι Ηρακλής, Απόλλων Σμύρνης και Τύρναβος. Με πολλές αλλαγές και Νίνη ο ΠΑΟ στα Χανιά... Στην σύλληψη του προέδρου του συνδέσμου διαιτητών, Μιχάλη Αργυρού προχώρησε την Τετάρτη η Αστυνομία της Κύπρου, έπειτα από τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένους αγώνες στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: