30 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του πρώην προέδρου της ΝΔ, το πρωί της Παρασκευής. Η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εσωκομματική αναταραχή που επικρατεί στη ΝΔ μετά την εκλογική ήττα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα απασχόλησε τους δύο, καθώς ο κ. Καραμανλής αναμένεται να διαδραματίσει τον κρισιμότερο ρόλο τις εσωκομματικές διεργασίες.

Αλαλούμ προκάλεσε στα σχολεία, κυρίως στα Δημοτικά, σήμερα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, η εφαρμογή εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 20/1/2015, για τον εορτασμό της θρησκευτικής της εορτής, καθώς αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Την αναγκαιότητα κάλυψης του κόστους εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτοδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, με το νέο εμβόλιο Bexsero, τονίζει με έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων. Το αίτημα των φαρμακοποιών διατυπώνεται με αφορμή δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον νομό Χανίων, τα οποία μετά από εργαστηριακό έλεγχο, αποκάλυψαν την παρουσία του μηνιγγιτιδόκοκκου της ορoομάδας Β.

Με κινήσεις που εκπέμπουν σήματα ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στο γαλάζιο στερέωμα η επιστροφή στην αντιπολίτευση. Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γαλάζιου διχασμού επανεξέτασε τη στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή και αποδέχεται πλέον να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκλογή νέου προέδρου πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που προσδιορίστηκε για τον Μάιο, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά - ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Κόσμος: Τα ίχνη της παντού στο κουρδικό Κομπάνι έχει αφήσει καταστροφή των πολύμηνων μαχών με τους τζιχαντιστές της ISIS. Οι φακοί των ξένων πρακτορείων καταγράφουν τα ερείπια στους δρόμους και τα έρημα, ετοιμόρροπα κτίρια τις πρώτες ημέρες μετά την εκδίωξη της ISIS, με τη λήξη ενός δράματος που είχε φέρει στο κόκκινο τις ισορροπίες σε ολόκληρη την περιοχή. Ενα σύντομο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, ανέβασε η γαλλική κυβέρνηση σε έναν ιστότοπο ειδικά σχεδιασμένο για να αναχαιτίσει το κύμα των γάλλων πολιτών που στρατολογούνται σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ.

O 19χρονος που εισέβαλε στο στούντιο ολλανδικού καναλιού το βράδυ της Πέμπτης απείλησε με ψεύτικο, όπως αποδείχθηκε, όπλο τους φρουρούς και ζήτησε να κάνει δηλώσεις «παγκόσμιας σημασίας». Ο νεαρός έχει τεθεί υπό κράτηση και αβάσιμοι αποδείχθηκαν ισχυρισμοί του πως είχαν επίσης τοποθετηθεί εκρηκτικά σε «διάφορα σημεία της χώρας» εάν δεν του δινόταν τηλεοπτικός χρόνος. Τα κίνητρα της πράξης του είναι άγνωστα.

Σκηνικό δράματος και ίντριγκας από εκείνα που μόνο η Ρώμη μπορεί να δώσει κυριάρχησε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ιταλού Προέδρου: Πάνω από τους μισούς ψήφισαν λευκό για να μπλοκάρουν την εκλογή μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, ενώ ο υποψήφιος του Ρέντσι πήρε μόλις πέντε (5) ψήφους. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι στην παρούσα φάση δευτερεύον, με πρωτεύουσα τη συσπείρωση του PD και, κατ' επέκταση, τον κίνδυνο ρήγματος στην γενικότερη συμφωνία Ρέντσι και Μπερλουσκόνι.

Δύο τολμηροί πιλότοι, ο αμερικανός Τρόι Μπράντλεϊ και ο ρώσος Λεονίτ Τουκτίγιεφ, έσπασαν το ρεκόρ υπερωκεάνιας απόστασης με αερόστατο αερίου, φτάνοντας τα 8.465 χιλιόμετρα το απόγευμα της Πέμπτης. Το δίδυμο, που έχει επιλέξει το όνομα «Δύο Αετοί», ξεκίνησε από την Ιαπωνία το Σάββατο και σκοπεύει να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο τα επόμενα 24ωρα.

Οικονομία:Στην ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επέλθει ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης, αναφέρεται η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.    

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προσφερθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την επίτευξη ορισμένων στόχων του προγράμματος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, καλώντας ωστόσο τη νέα κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές της χώρας. Παράλληλα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στους όρους που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Σημαντικά βοηθά την επενδυτική ψυχολογία και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 10,1%, από 11,3% στις χθεσινές συναλλαγές.   

Αθλητισμός: Σπουδαίο ντέρμπι προέκυψε στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, καθώς, μετά από σχετική κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού, με την ομάδα που θα προκριθεί να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Βραζιλιάνος Φελίπε Σαντάνα είναι ο «εκλεκτός» για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, μετά το «ναυάγιο» της απόκτησης του Νέτο. Ο 29χρονος άσος της Σάλκε αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» του, καθώς ηττήθηκε 1-0 από τη Ξάνθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο δεύτερο ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου, αποτέλεσμα που στέλνει την ακριτική ομάδα στους «8» της διοργάνωσης, παρά το 1-1 στα Πηγάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: