09 Ιανουαρίου, 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. Πολλές από τις υποψηφιότητες που θεωρούνταν σίγουρες κόπηκαν από τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. Γρίφος παραμένει ο επικεφαλής του Επικρατείας, με την Κουμουνδούρου να προϊδεάζει για όνομα-έκπληξη. Ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι των «μεταγραφών» στελεχών σε άλλα κόμματα, και όχι μόνο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Αυτή η κυρία έγινε υπουργός από το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα έπρεπε να το σέβεται» δήλωσε για την Άντζελα Γκερέκου, ενώ συμπλήρωσε ότι στην εποχή μας είναι ισχυρό το ρεύμα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Αν ανήκετε στην κατηγορία των αναποφάσιστων και δεν έχετε καταλήξει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή HelpMeVote έρχεται για να ξεδιαλύνει το τοπίο. Το HelpMeVote επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων.

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Μαρούσι. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 21 πυροσβέστες και 7 οχήματα, οι οποίες απεγκλώβισαν τέσσερα άτομα. Τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή με ονόματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Δίλημμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη εξακολουθεί να παραμένει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στη λίστα Επικρατείας, αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή άνθρωπος καταξιωμένος από το χώρο της επιστήμης ή αλλού.

Κόσμος: Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τη σύλληψη των δύο υπόπτων για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι που άφησε πίσω της 12 νεκρούς. Το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών σε αυτοκινητόδρομο, βορειοανατολικά του Παρισιού. Σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη το Charlie Hebdo, στα γραφεία του οποίου έγινε η πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας πίσω 12 θύματα. Στην ιστοσελίδα του Charlie Hebdo προαναγγέλλεται η έκδοση της «εφημερίδας των επιζώντων»...

Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που ο Σερίφ Κουασί ενδιαφερόταν περισσότερο για τα κορίτσια και τη ραπ μουσική, παρά για τον προφήτη Μωάμεθ και την «τιμωρία» όσων τον σκιτσάρουν. Τώρα, είναι ένα από τα δύο αδέλφια που καταζητούνται ως οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo. Ο Τιμ Βολφ, αρχισυντάκτης του γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic, δηλώνει στην DW ότι δεν φοβάται ότι η σύνταξή του θα έχει την ίδια τύχη με αυτή του Charlie Hebdo. «Θα συνεχίσουμε τη σάτιρα». Βούτυρο στο ψωμί του κινήματος Pegida (Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) είναι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Οικονομία: Στα τρία σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ποσοτική χαλάρωση (QE) αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Reuters, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο  πως τα δύο από αυτά θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, οδηγώντας τελικώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανεισμό της ΔΕΗ  ύψους 150 εκατ. ευρώ προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το δάνειο της ΕΤΕπ έχει 15ετή διάρκεια, περίοδο χάριτος πέντε ετών και σταθερό επιτόκιο 1,943%. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει το ζήτημα της λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αθλητισμός: Με το ευρύ 5-0 επί της Ελτσε στο Κύπελλο Ισπανίας η Μπαρτσελόνα διασκέδασε τις εντυπώσεις ύστερα από όσα ακολούθησαν την ήττα απ’ τη Σοσιεδάδ. Πολύ κοντά στην πρόκριση στους «8»  η Σεβίλλη με τη νίκη της 2-1 μέσα στην έδρα της Γρανάδα. Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο ξεχώριζε στο πρόγραμμα της Πέμπτης για το Κύπελλο της Ελλάδος και τελικά η Ένωση πήρε μια εμφατική νίκη - πρόκριση με 3-0 κόντρα στην ομάδα του Περιστερίου που έπεσε... θύμα και της νίκης του Πανθρακικού κόντρα στον Ηρακλή Ψαχνών (2-1) με τους Θρακιώτες να συνεχίζουν στους «16».

Λίγο νωρίτερα, η Ξάνθη επικράτησε με 3-1 της Ζακύνθου και «κλείδωσε» την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Παναθηναϊκός έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση, ήρθε ισόπαλος 2-2 με τα Χανιά στην Κρήτη και έτσι οι δύο ομάδες πέρασαν μαζί στην επόμενη φάση. Αυτό που είχε φανεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Βίκτορ Βαλντές άρχισε προπονήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επισημοποιήθηκε σήμερα. Ο πρώην τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "κόκκινους διαβόλους" έως το καλοκαίρι του 2016 με οψιόν ανανέωσης για ακόμα έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: