07 Ιανουαρίου, 2015

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ BARBAROS

 

Με σκληρή δήλωσή του, ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «ειλημμένη» απόφαση της Άγκυρας που συνεχίζει την «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην απόφαση της Τουρκίας να παρατείνει με ναυτική αγγελία την παραμονή του πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ειλημμένη» απόφαση της Άγκυρας που «υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως η κίνηση της Τουρκίας δίνει συνέχεια στη «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ επαναβεβαιώνει πως η Αθήνα κινείται σε «απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία «με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σημειώνεται πως λόγω της έντασης που προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να αναβάλει την παράδοση δυο μεταχειρισμένων αμερικανικών πυραυλοφόρων φρεγατών στο τουρκικό Ναυτικό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: