28 Δεκεμβρίου, 2014

313 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ NORMAN ATLANTIC

 

Σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης των 313 επιβαινόντων που παραμένουν πάνω στο φλεγόμενο Norman Atlantic, έδωσε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε συγκεκριμένα πως: «Αυτή τη στιγμή πνέουν στην περιοχή μέχρι και 10 μποφόρ, ενώ έντονη είναι η βροχή και το χαλάζι, που μέχρι τώρα μπλοκάρουν τη διάσωση που επιχειρούσαν τα ελικόπτερα που έσπευσαν εξαρχής στην περιοχή». Ο ίδιος δήλωσε πως είναι στην ευτυχή θέση να ανακοινώσει πως έχουν διασωθεί 165 επιβαίνοντες, αλλά στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει τo θάνατο ενός άντρα ελληνικής καταγωγής, ο οποίος εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής.

Η φωτιά πάνω στο πλοίο αυτή την ώρα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ επιβεβαίωσε την πρόσδεση του υπό διάσωση σκάφους με ρυμουλκό. Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπάρχει δυσκολία ρυμούλκησης, η οποία γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί. Ο ίδιος σημείωσε πως οι ιταλικές αρχές έχουν αναλάβει την επιχείρηση της διάσωσης και πως η τελική απόφαση για το γεγονός πως ρυμουλκείται αυτή την ώρα το πλοίο στο Μπρίντιζι ανήκει στο κέντρο επιχειρήσεων της Ρώμης, καθώς έχουν καλύτερη επικοινωνία με το πλοίο.

Ο Έλληνας επιβάτης Γιώργος Δούλης του Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας και όπως επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Δούλης και η σύζυγός του Θεοδώρα Δούλη, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο διαφυγής από το φλεγόμενο πλοίο και ενώ επιχειρούσαν να μπουν στη σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκαν στην γλύστρα και παγιδεύτηκαν.

Οι διασώστες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, όμως ο άντρας εγκλωβίστηκε στη γλίστρα. Η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του. Την ίδια ώρα, υπάρχουν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ένας επιβάτης και ένα μέλος του πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, την πληροφορία για το νεκρό επιβεβαίωσε ο ναύαρχος Τζιοβάνι Πετορίνο, ο οποίος είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής. Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa, ο άνδρας έχασε τη ζωή του στη στιγμή που εγκατέλειπε το πλοίο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ansa η σορός του Γιώργου Δούλη βρίσκεται σε σκάφος και μεταφέρεται προς το Μπρίντιζι. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, έχει επιστρέψει στο Παλάτζο Κίτζι από τη Φλωρεντία που βρισκόταν για να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων.
 


ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης Marc για τις εκλογές 2015;

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το 28,5% των ερωτηθέντων και ΝΔ το 24,9%.

Στην τρίτη θέση της δημοσκόπησης Marc βρίσκεται το Ποτάμι 5,8%.
 Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,7%,
το ΚΚΕ με 5,3% το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,3%.
Το ΛΑ.Ο.Σ. συγκεντρώνει 1,9%,
η ΔΗΜΑΡ 1,2% και
οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%.

Άλλο Κόμμα απάντησε το 6,9%. Άκυρο/Λευκό 3,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 7,6% των ερωτηθέντων. 

Το 56,9% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης Marc, πάντως, θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ το 38,7% βλέπει λύση μέσω εκλογών.

Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό πόλο τη Νέα Δημοκρατία επιθυμεί το 38,8%, ενώ το 23,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το 18,4% της δημοσκόπησης Marc θεωρεί ότι η λύση είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μόλις το 9,9% βλέπει σαν λύση μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση «με τις απόψεις ποιου αρχηγού συμφωνείτε περισσότερο» το 28,4% δηλώνει ότι συμπλέει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα συντάσσεται το 25,5%.

Ποίοι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος;

Μια πρόταση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη συνολικά ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποίησε, σήμερα το μεσημέρι, η τριμηνιαία επιθεώρηση «Θέσεις» και το Levy Economics Institute.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, σημείωσε ότι πρόκειται για μια αριστερή πρόταση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, η οποία δείχνει ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που θα το κάνει να σταματήσει να λειτουργεί ως παγίδα λιτότητας. 

Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί «ως παγίδα που βραχυκυκλώνει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, ως παγίδα που επιβάλλει τη λιτότητα έχει σχεδιαστεί και ως τέτοια παγίδα λειτουργεί».

Εξάλλου, ο κ. Μηλιός επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ούτε με δημοσιονομική προσαρμογή (η οποία τείνει να είναι ισχυρά υφεσιακή κατά τη βραχυχρόνια περίοδο και άρα να οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα) και μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (που αφαιρούν πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής), ούτε μέσω αποκρατικοποιήσεων.

«Η προτεινόμενη λύση - πρόταση θα μπορούσε να περιγραφεί ως μορατόριουμ πληρωμών για πέντε χρόνια και θάψιμο της λιτότητας για πάντα» σημείωσε ο κ. Μηλιός. Όπως εξήγησε «μια από τις κεντρικές ιδέες της πρότασης είναι το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, το οποίο θα επιτρέψει σε προοδευτικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο άσκησης κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών».

Και συμπλήρωσε ότι «η πρόταση μας διεκδικεί να αναλάβει η ΕΚΤ την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων για την πενταετία 2016 – 2020, και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ευρωζώνης, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος».

Επειδή το τμήμα του χρέους που λήγει την πενταετία 2016 – 2020 δεν είναι το ίδιο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για κάθε χώρα που συμμετέχει στη συμφωνία και για λόγους ίσης μεταχείρισης, η ΕΚΤ θα αναλάβει το χρέος για κάθε κράτος σε ποσοστό ίσο με αυτό του μεγαλύτερου ποσοστού (Ισπανία), δηλαδή για πάνω από το 50% του χρέους για κάθε χώρα.

Σχετικά με τις απώλειες από πλευράς ΕΚΤ, η πρόταση αναφέρει ότι βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της, ενώ όσο διαρκεί το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα διατηρεί τα κέρδη από την έκδοση νομίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέσσερις δεκαετίες θα έχει καλύψει τις απώλειες της. Εξάλλου, οι χώρες θα επαναγοράσουν το χρέος από την ΕΚΤ στο μέλλον, όταν αυτό μειωθεί στο 20% του ΑΕΠ. 

«Η λύση που προτείνουμε δεν είναι ¨τεχνική¨, είναι πολιτική» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηλιός και συμπλήρωσε: «Έχει ως προϋπόθεση και στόχο την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και την ενδυνάμωση επομένως της ισχύος, της διαπραγματευτικής θέσης και του εισοδήματος των δυνάμεων της εργασίας. Η λύση αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βραχυκυκλώνει την παρέμβαση των χρηματαγορών για να εξασφαλίσει ένα ζωτικό δημοσιονομικό περιβάλλον για την οργάνωση κοινωνικών πολιτικών.  

Δείχνει στον αντίπαλο αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στα κινήματα ότι η απαλλαγή από τα δεινά της εξυπηρέτησης ενός δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους όχι μόνο δεν συνεπάγεται τη λιτότητα, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μεταβιβάσεις πόρων από χώρα σε χώρα, χωρίς επιβάρυνση των ¨φορολογουμένων¨, χωρίς να απαιτείται η ¨έγκριση των κοινοβουλίων¨ και χωρίς ¨πραγματικό κούρεμα¨της ονομαστικής αξίας του χρέους παρόλο που λειτουργεί ως τέτοιο».  

Στόχος μας, ανέφερε ο Γ. Μηλιός, είναι να βαθύνουμε τη δημόσια συζήτηση και να προωθήσουμε τον διάλογο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Απαιτείται να παλέψουμε από κοινού για να βάλουμε τέλος στη λιτότητα, για να οικοδομήσουμε ξανά σε νέες στέρεες βάσεις το κοινωνικό κράτος, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη που θα ωφελεί τους πολλούς, την κοινωνία, που θα καταπολεμά τις ανισότητες. 
 


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΡΙΤ

 

Απαντώντας εχθές το βράδυ σε ερωτήσεις των Γιάννη Τρουπή και Γιώργου Ευθυμίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκλογή του Προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά:«Κάνω τα πάντα για να εκλεγεί πρόεδρος». «Άρνηση εκλογής σημαίνει πολιτικός εκβιασμός», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε».Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με σκληρούς όρους στην επόμενη μέρα εάν δεν υπάρξει εκλογή: «δεν μπορούμε να μπούμε σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας», σημείωσε και ζήτησε «να απομακρύνουμε τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη χώρα».

Σχετικά με τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών προειδοποίησε πώς «ό,τι χτίσαμε με αίμα μπορεί να χαθεί σε μία μέρα» ενώ κατηγορηματικά δήλωσε πώς δεν μπορεί να δεχθεί «αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης». Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε πως όσοι αρνούνται την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, δηλ. με τον πολιτικό εκβιασμό, αποδέχονται πως η χώρα μπορεί να μπει να σε μια νέα περιπέτεια» και στο γνωστό πλέον ύφος δήλωσε πως κάθε βουλευτής «θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν».

Οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, υποστήριξε, λέγοντας ότι «καταλαβαίνουν πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η παράλογη περιπέτεια» και πρόσθεσε: «Έκανα και κάνω τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μη γίνουν εκλογές, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον... ώστε να ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση της μεγάλης συνταγματικής μεταρρύθμισης». «Φτύσαμε αίμα για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για θανάσιμους κινδύνους από ανόητα νταϊλίκια και επικίνδυνους σχεδιασμούς, όπως ανέφερε, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας.

«Όσοι τα επιδιώκουν αυτά είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα» ανέφερε. Ο Πρωθυπουργός παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που λέει ότι θα κάνει αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος και ότι «όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονομερείς ενέργειες». Ο Αντ. Σαμαράς έβγαλε ακόμα το συμπέρασμα πως «οι εκλογές βολεύουν τη ΝΔ» και μάλιστα πως «παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια, στο λιμάνι το ήρεμο».


ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΝORMAN ΑTLANTIC ΜΕ 466 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

 

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από Ιταλικό όμιλο, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, με προορισμό την Αγκόνα της Ιταλίας. Στο πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα. Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας.

Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν στις ναυαγοσωστικές βάρκες του Νorman Αtlantic, ενώ στο σημείο έπλευσε πρώτο το επιβατηγό πλοίο Spirit of Piraeus προκειμένου να συνδράμει σε βοήθεια και να παραλάβει πολλούς από τους επιβάτες. Στην εγκατάλειψη του πλοίου δόθηκε προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Η όλη επιχείριση συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Στο σημείο έσπευσαν 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής. Αργότερα δίπλα στο Νorman Αtlantic, βρέθηκαν επτά παραπλέοντα πλοία, με την επιβίβαση των επιβατών να γίνεται στο Spirit of Piraeus. 

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση. Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Επιβάτης Norman Atlantic: «Λιώναν τα παπούτσια μας από τις φλόγες»

Ο επιβάτης του Norman Atlantic, που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας, Σοφοκλής Στυλιάρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε: «Η φωτιά καίει ακόμα δεν έχει σβήσει. Όσο πάει και καίει. Τη βλέπουμε τη φωτιά, στο κάτω κατάστρωμα εκεί που είναι η ρεσεψιόν άρχισαν και πονούσαν τα παπούτσια μας κάτω από τις λαμαρίνες. Λιώναν τα παπούτσια μας. Οι λαμαρίνες όλες ζεσταθήκαν, φούσκωσαν» Το επιβατηγό πλοίο Norman Atlantic πλέει σε διεθνή ύδατα, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, σύμφωνα με το λιμενικό, και μεταφέρει 411 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα και 222 οχήματα, κυρίως φορτηγά.

150 επιβάτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια

«Ασπίδα» γύρω από το φλεγόμενο Νorman Αtlantic, προσπαθούν να κάνουν επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο, για να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών. Έως τώρα από το πλοίο έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες στο φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus. Η φωτιά στο πλοίο εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Νorman Αtlantic» επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη.