20 Δεκεμβρίου, 2014

ΠΟΥ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ενώ οι ασθένειες εξαπλώνονται στη χώρα, καθώς οι περισσότεροι άρρωστοι αδυνατούν να παίρνουν τακτικά φάρμακα, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Χόφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η ραγδαία μείωση του ποσοστού του πληθυσμού το οποίο εμβολιάζεται από 90% πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στο 52% φέτος και το γενικευμένο πρόβλημα της χρήσης μολυσμένου νερού εντείνουν τα προβλήματα στη χώρα, όπου ο τυφοειδής πυρετός και η ηπατίτιδα προελαύνουν, ανέφερε η κ. Χόφ.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011. «Στη Συρία, έχουν ένα εκατομμύριο τραυματίες ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει όταν ταξιδεύει στη χώρα. Βλέπεις πολλούς ακρωτηριασμένους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», επισήμανε.

Η ίδια τόνισε ότι η κατάρρευση του συστήματος υγείας της Συρίας, όπου πάνω από τα μισά δημόσια νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σημαίνει ότι η προσφορά φροντίδας και θεραπείας, τόσο για τους τραυματίες όσο και για τους ασθενείς, είναι ακανόνιστη.

Η κ. Χόφ ανέφερε πως η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία ζητεί να υποβάλλεται στη δική της έγκριση η αποστολή οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνουν στη χώρα, εμποδίζει τη διανομή χειρουργικών εφοδίων, επιδέσμων και συριγγών, σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Η Δαμασκός, σύμφωνα με εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής, επιχειρηματολογεί ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για να προσφέρεται βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς μαχητές. «Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα είναι η ομαλότητα» στη διανομή τέτοιων εφοδίων, τόνισε η Ελίζαμπεθ Χόφ. 

Η έγκριση της διανομής τέτοιων εφοδίων από την κυβέρνηση «είναι σποραδική», εξήγησε η ίδια. Στελέχη της κυβέρνησης της Συρίας δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν τις πληροφορίες που έδωσε ή τις καταγγελίες που έκανε η κ. Χόφ.

Πάνω από 6.500 κρούσματα τυφοειδούς έχουν αναφερθεί φέτος σε όλη τη Συρία, όπως και 4.200 κρούσματα ιλαράς, της πιο θανατηφόρας ασθένειας για τα παιδιά στη Συρία, επισήμανε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.
 

ΕΣΩΣΕ ΛΑΟΝ…

 

«Έσωσε λαόν, θαυματουργών Δεσπότης, Υγρόν θαλάσσης, κύμα χερσώσας πάλαι. Εκών δε τεχθείς εκ Κόρης, τρίβον βατήν Πόλου τίθησιν ημίν ον κατ’ ουσίαν Ισόν τε Πατρί, και βροτοίς δοξάζομεν» 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:«Έσωσα παλαιά το λαό (τον Ισραηλιτικό) ο Δεσπότης θαυματουργών, αφού έκανε χέρσο (στερεό) το υγρό κύμα της Ερυθράς θάλλασας. Αφού λοιπόν με τη θέληση του γεννήθηκε από Κόρη(τη Θεοτόκο Μαρία), έκανε βατό σε μας το δρόμο που οδηγεί στον ουρανό. Τον οποίον, ίσον κατ’ ουσία με τον Πατέρα και τους θνητούς ανθρώπους, δοξάζουμε». 

Χριστούγεννα και πάλι η Εκκλησία μα με χαρά γιορτάζει και όλους μας καλεί και ψάλλει: «Δοξάστε τον Θεόν μικροί και μεγάλοι, γιατί έσωσε τον λαόν Του από την αμαρτία τη μεγάλη…». Η Γέννηση του Ιησού Χριστού και η θεανθρώπινη ζωή Του στο αμαρτωλό και έτοιμο να καταστραφεί κόσμο μας έφερε την απαλλαγή των ανθρώπων από την αμαρτία, έφερε την σωτηρία του κόσμου από την καταστροφή, έφερε τη Βασιλεία του Θεού κοντά μας και μέσα μας: «Διότι να (ήδη) η Βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας» (Λουκ. 17,21). 

Και εδώ ο Λόγος Του Κυρίου είναι με τις δύο έννοιες. 

1). Η Βασιλεία του θεού στο πρόσωπο Του έχει ήδη έρθει και στον κόσμο μας με τη Θεία Γέννηση Του.

2). με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα Του, άρα βάζουμε μέσα μας Τον Ιησού Χριστό που είναι για μας η Βασιλεία Του Θεού, η Σωτηρία μας. Γι αυτό άλλωστε και στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου ψάλλουμε και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το όνομα του Ιησού που είναι Εμμανουήλ:«Με όλα αυτά που έγιναν, εκπληρώθηκε ο λόγος Του Κυρίου, που είχε πει ο προφήτης:

«Ναι, η Παρθένος θα μείνει έγκυος και θα γεννήσει γιό, και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει, ο Θεός είναι μαζί μας» (Ματ. 1,22-23).  Και εμείς υμνούμε το όνομα του Κυρίου με τον στίχο: «Μεθ’ ημών ο Θεός, Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, Άρχων ειρήνης…» Και έτσι είναι σαν να ζούμε καθημερινά τη γιορτή των Χριστουγέννων να αισθανόμαστε το πέρασμα μας από την κατάσταση της αμαρτίας στην κατάσταση της σωτηρίας, από την έρημο της κόλασης στη γη της επαγγελίας, στη Βασιλεία του Θεού.

Ενώ ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδώρου, κάνει και μια μικρή, αλλά θαυμάσια ανάλυση του ύμνου.  Γράφει: «Η ιαμβική αυτή ωδή, κάνει παραλληλισμό μεταξύ δύο διασώσεων εκείνης που έγινε παλαιά στην Ερυθρά θάλασσα, όπου ο Θεός δια του Μωϋσέως έσωσε θαυματουργικά το λαό του από το φονικό μένος του Φαραώ της Αιγύπτου και εκείνης που έγινε δια της ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού.

Ο Λόγος λαβών εκούσια και από άκρα αγαθότητα και φιλανθρωπία την ανθρώπινη φύση από την πάνσεμνη Κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, άνοιξε το δρόμο που οδηγεί στον ουρανό, τον οποίον είχε κλείσει στην Εδέμ ο διάβολος, εξαπατώντας τον Αδάμ.Το δρόμο αυτόν τον άνοιξε ο Θεός, αφού μόνος του ο άνθρωπος δεν μπορούσε να τον ανοίξει. Κατήργησε τους φραγμούς και το μεσότοιχο της αμαρτίας με τη γέννηση και το σωτήριο πάθος του.

Και έτσι ο δρόμος που οδηγούσε στον απολεσθέντα παράδεισο, άνοιξε για τον παραβάτη. Δεν υπάρχουν πλέον τα εμπόδια που έφεραν την οδό προς τη Βασιλεία του Θεού που βρίσκεται στους ουρανούς. Αυτό πέτυχε ο Χριστός με το θεανδρικό του μυστήριο, με την ένωση των δύο φύσεων του, της θείας και της ανθρώπινης.

Τον αρχηγό της πίστεως μας, που ως Θεός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα και ως άνθρωπος είναι ομοούσιος με τους θνητούς ανθρώπους, το Θεάνθρωπο Ιησού, δοξάζουμε στους αιώνες». 





FBI: Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ SONY PICTURES

 

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε κινηματογράφους, θέατρα και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τα στούντιο της εταιρείας Sony Pictures Entertainment εξέδωσε το FBI. Το σχετικό έγγραφο, το οποίο ήρθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρει ότι «ο καθένας που συνδέεται με την παραγωγή, τη διανομή και την προώθηση» της ταινίας The Interview θα μπορούσε ενδεχομένως «να γίνει στόχος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Η Sony Pictures Entertainment ακύρωσε την προγραμματισμένη για την 25η Δεκεμβρίου προβολή της επίμαχης ταινίας έπειτα από απειλές χάκερ, αλλά και την απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προχωρήσουν στην προβολή της. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, η αμερικανική CIA προσλαμβάνει δυο δημοσιογράφους οι οποίοι με το πρόσχημα της συνέντευξης μεταβαίνουν στη Βόρεια Κορέα για να δολοφονήσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Το τελευταίο διάστημα η Sony έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων από χάκερ με αποτέλεσμα τη διαρροή ταινιών αλλά και εμπιστευτικών/ προσωπικών δεδομένων σχετικά με εσωτερικές επικοινωνίες, αλλά και εργαζομένους της.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Guardians of Peace (Φύλακες της Ειρήνης) οι οποίοι έχουν απαιτήσει τη ματαίωση της κυκλοφορίας της ταινίας. Κυβερνητικές πηγές των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στους υπολογιστές της εταιρείας Sony Corp. Μία από τις αμερικανικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισε την επίθεση ως «κρατική χορηγία» ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Sony Pictures, ανακοίνωσε το FBI την Παρασκευή.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας εξέφρασε μάλιστα έντονη ανησυχία για το γεγονός. Η οργή του βορειοκορεατικού καθεστώτος κατά της εταιρείας προέρχεται από το γεγονός ότι χρηματοδότησε τη δημιουργία ταινίας στην οποία σατιρίζεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγ Ουν, μέσω της ιστορίας δημοσιογράφων οι οποίοι καταφέρνουν να του πάρουν συνέντευξη. Η ταινία, μετά από απόφαση της εταιρείας, δεν θα προβληθεί στις αίθουσες, μολονότι κάτι τέτοιο ήταν προγραμματισμένο για τις 25 Δεκεμβρίου.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε κατάθεση καλείται εντός της ημέρας από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο ο Γιώργος Αποστολόπουλος, τον οποίο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης κατήγγειλε ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει. Ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει εκ νέου και τον Π.Χαϊκάλη, καθώς και τον Λ.Λαζόπουλο. Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν κατά συναδέλφων τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ.Βουδούρης και Θ.Παραστατίδης, συνέπεσαν χρονικά με την προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη για τη συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο που πρότεινε βήματα για την «επιστροφή στην ομαλότητα», δηλαδή μια πολιτική πρωτοβουλία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Χρ.Αηδόνης.

«Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε την κυβέρνηση, ούτε επιχειρηματικούς παράγοντες, είχα υποχρέωση σαν βουλευτής να υπερασπιστώ το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε το Σάββατο ο Παύλος Χαϊκάλης, απαντώντας την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταθέσει μήνυση εναντίον του, με αφορμή δηλώσεις για την απόπειρα χρηματισμού του. Πρόταση «απεμπλοκής και ευθύνης» εισηγήθηκε το Ποτάμι, εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων. Σύμφωνα με αυτήν, ο Αλ.Τσίπρας θα πρέπει να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Στ.Δήμα και ο Αντ.Σαμαράς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έως την 1η Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, έτσι θα υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα η χώρα δεν θα έχει μείνει χωρίς Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Το μεσημέρι (14:00) του Σαββάτου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η κλήρωση μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ανάδειξη 13 τακτικών και 6 αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, στο οποίο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ.

Κόσμος: Ισραηλινά αεροπλάνα εξαπέλυσαν επίθεση κατά βάσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση μιας ρουκέτας. Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή από το τέλος του πολέμου τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την απαγόρευση των εξαγωγών «αγαθών, τεχνολογίας και υπηρεσιών» προς την Κριμαία, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να δείξει ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δεχθούν τη ρωσική προσάρτηση» της ουκρανικής περιοχής.

Η 37χρονη μητέρα των επτά από τα οκτώ παιδιά που βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στο Κερνς της βόρειας Αυστραλίας συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η τοπική κοινωνία έχει βυθιστεί στο πένθος. Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το τέλος της χρονιάς έδωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε στο θέμα της οικονομίας με έμφαση στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Σχετικά με την επίθεση χάκερ στη Sony και τις απειλές για την προβολή της ταινίας The Interview, ο Ομπάμα χαρακτήρισε λάθος την απόσυρση της ταινίας και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει απάντηση.

Η Β.Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony το φθινόπωρο, ανακοίνωσε το FBI. «Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οικονομία: Δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο ερευνητικό τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας προκειμένου οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ.Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα: 

«Το νέο θεσμικό τοπίο των κεφαλαιαγορών, από την ελληνική Προεδρία στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης». «Οι Έλληνες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο να θέσουν την οικονομία τους σε υγιέστερες βάσεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στα πλαίσια της επίσημης ανακοίνωσης της δίμηνη παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Αθλητισμός: Είναι κάποιοι παίκτες που ακόμα και αν αγωνίζονται σε αντίπαλη ομάδα από αυτή που υποστηρίζεις, δεν μπορείς όσο και αν προσπαθείς να τους «μισήσεις», τόσο για το ταλέντο τους, όσο και για το ήθος τους. Δεν μπορείς να τους προσάψεις τίποτα αρνητικό, εκτός από το ότι... δεν παίζουν με τη φανέλα της ομάδας σου. Τέτοιος παίκτης είναι αναμφισβήτητα ο Τιερί Ανρί, ο οποίος το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε πως σε ηλικία 37 ετών «κρεμάει τα παπούτσια του» και από εδώ και πέρα θα φοράει... μικρόφωνο, αφού εντάσσεται στο αθλητικό τμήμα του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού «Sky Sports».

Η ματαίωση του αγώνα ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και τον Παναιτωλικό αναμφίβολα αποτελεί ένα πλήγμα στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, καθώς πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση που ματαιώνεται από τη σύσταση του συνεταιρισμού και έπειτα. Αγωνιστικά, η δράση αρχίζει το Σάββατο στην Κομοτηνή με το Πανθρακικός - Βέροια (15:00), συνεχίζεται στα Χανιά με το Πλατανιάς - ΟΦΗ (17:15) και η πρώτη «δόση» ολοκληρώνεται με την… ευκαιρία του Ολυμπιακού να επιστρέψει στην κορυφή έπειτα από αρκετό διάστημα, καθώς θα αναμετρηθεί με την Καλλονή στη Μυτιλήνη (19:30).

Πιθανό «στραβοπάτημα» της Τσέλσι περιμένει η Μάντσεστερ Σίτι, στην 17η αγωνιστική της Premier League. Οι «πολίτες» υποδέχονται το Σάββατο την Κρίσταλ Πάλας, αντίπαλος που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουν χωρίς απώλειες την απουσία του Αγουέρο και πιθανότατα των Τζέκο, Γιόβετιτς. Τα προβλήματα στην επιθετική τους γραμμή είναι σοβαρά και ίσως φέρουν στην ενδεκάδα το νεαρό Ισπανό, Χοσέ Πόθο, όμως η ποιότητα στη μεσαία γραμμή είναι αρκετή για να φέρει τους τρεις βαθμούς.

Ετσι, η Σίτι θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί για 48 ώρες στην κορυφή, καθώς η Τσέλσι αγωνίζεται το βράδυ της Δευτέρας στην πάντα επικίνδυνη έδρα της Στόουκ. Την Κυριακή γίνονται δύο πολύ σπουδαίοι αγώνες: το ντέρμπι του Τουν-Γουέρ μεταξύ της Νιούκαστλ και της Σάντερλαντ και η αναμέτρηση Λίβερπουλ-Αρσεναλ στο «Εμιρεϊτς».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1972:O Κωνσταντίνος Κολιγιάννης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, υποβάλλει για λόγους υγείας την παραίτησή του. Νέος γενικός γραμματέας εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης
1952:H νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή
1970:O δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος δηλώνει, πως οι εκλογές θα γίνουν, όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι, μπορούν να γίνουν.
1981:Πεθαίνει ο Δημήτρης Ροντήρης, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου
1997:C-130 της πολεμικής αεροπορίας, που συμμετέχει στην έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ", το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος