13 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ)

 

Είναι γνωστότερη ως Ρωσικό Μοναστήρι.Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι., αρχικά στη θέση Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε τον 13ο αι. και στη συνέχεια τέθηκε υπό την προστασία των Σέρβων Βασιλέων. Από τον 14o αι. ονομάζεται σε έγγραφα Μονή των Ρώσων.

 Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Τον 17ο αι. περιέπεσε σε παρακμή. Το σημερινό μοναστήρι χτίστηκε το 1765. Το οκτάτρουλο καθολικό του μοναστηριού, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, χτίστηκε στα χρόνια 1812-21. Το τέμπλο είναι ρωσικής τέχνης. Η τράπεζα χτίστηκε το 1892. Στο καμπαναριό, η μεγάλη καμπάνα έχει περιφέρεια 8,71 μ., διάμετρο 2,71 μ. και βάρος 13 τόνους. Υπάρχουν ακόμα άλλες 32 καμπάνες. Οι ακολουθίες στην εκκλησία ψάλλονται στα ελληνικά και τα ρωσικά.  Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 1.064 χειρόγραφοι κώδικες και 25.000 τόμοι βιβλίων, ελληνικών και σλαβικών.

Το μοναστήρι έχει τριάντα πέντε παρεκκλήσια. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 50-60 άτομα. Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, επί της  παραλίας. Από την πρωτεύουσα, τις Καρυές, απέχει 15 χλμ. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το μεγάλο καμπαναριό κατασκευής 1893, με τη μεγαλύτερη αγιορείτικη καμπάνα, καθώς και τη βιβλιοθήκη της Μονής με τα σπάνια εικονογραφημένα χειρόγραφα.

 Η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

Η Μονή Κωνσταμονίτου είναι η τελευταία στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Χαρακτηρίζεται από τις πιο φτωχές μονές του Αγίου Όρους.  Οι μοναχοί της ασχολούνται ιδιαίτερα κοπιαστικά με τις γεωργικές ενασχολήσεις και δη με τις ελιές προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Το μοναστήρι δεν έχει ρεύμα και η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες. Θεωρείται μοναχική Μονή μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου, περίπου στο κέντρο της χερσονήσου. Η μονή απέχει 1 ώρα ανηφόρα από τον αρσανά της, αρχικά εν μέσω πλούσιου ελαιώνα και μετά από βαθύσκιωτο δάσος, κυρίως καστανιάς. 

Δεν επικοινωνεί ευκόλα με άλλα μοναστήρια. Υπάρχουν δύσβατα και περίπλοκα μονοπάτια για τη Μονή Ζωγράφου ή τη Μονή Βατοπεδίου, που ελάχιστοι και βαθείς γνώστες γνωρίζουν.  Το μονοπάτι για τη Μονή Ζωγράφου έχει καθαριστεί και σημανθεί πρόσφατα. Η πορεία κρατάει περίπου 1,5 ώρα και είναι μια υπέροχη διαδρομή μέσα από πυκνό δάσος. Πιθανόν να ιδρύθηκε (κατά νεότερη παράδοση) από τον Αυτοκράτορα Mέγα Kωνσταντίνο και ολοκληρώθηκε από τον υιό του Kωνστάντα, ή κατά άλλους από μοναχό που καταγόταν από τον Kασταμώνα Παφλαγονίας ή Κασταμονή του Πόντου ή από γόνο πλούσιας οικογένειας της Κωνσταντινούπολης. 

Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Νεοφύτου Ζ΄ (1789-94 και 1798-1801) έγινε κοινόβια, αλλά η ουσιαστική της ανασυγκρότηση αρχίζει το 1818 επί ηγουμενίας Χρυσάνθου εξ Ηπείρου με δαπάνες του Αλή Πασά με την μεσολάβηση της κυρά Βασιλικής, οπότε ανοικοδομήθηκε η ανατολική της πτέρυγα. Η ανασυγκρότηση αυτή συνεχίστηκε και επί Συμεών Σταγειρίτη, ο οποίος με χορηγίες ανοικοδόμησε το Καθολικό και τη βόρεια πτέρυγα. Το Καθολικό της μονής Κωνσταμονίτου είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου. Ανεγέρθηκε το 1867 επάνω στα ερείπια του παλαιότερου Καθολικού και βρίσκεται στο μέσον της αυλής. 

H τυπολογία του ακολουθεί γενικά τον αγιορείτικο τύπο. Σχηματίζει εξωτερικά οκτώ μολυβοσκέπαστους τρούλους, μαζί με τον κεντρικό τρούλο που είναι ο μεγαλύτερος. Χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα επιμελημένη δόμηση των λιθόκτιστων τοίχων του, ενώ εσωτερικά δεν είναι ιστορημένος, πλην λιγοστού κεντρικού θόλου. Οι τοίχοι του φέρουν πολλές φορητές εικόνες, αρκετές από τις οποίες είναι μεγάλης ιστορικής και λατρευτικής αξίας, όπως εκείνη της Θεοτόκου της Αντιφωνήτριας που πραγματοποίησε θαύμα στην μονή σύμφωνα με την παράδοση το 1020. Στο Καθολικό φυλάσσεται ένας βυζαντινός σταυρός εξαίρετης τέχνης, τεμάχιο τιμίου ξύλου, τμήματα από λείψανα πολλών αγίων μέσα σε θαυμάσιες λειψανοθήκες. 

Επίσης Ευαγγέλιο με αργυρόχρυση επένδυση που έγινε το 1820 στην Ήπειρο δώρο της κυρά Βασιλικής. Τέλος άλλα αντικείμενα λατρείας και λειτουργίας. Η μονή Κωνσταμονίτου διαθέτει εννέα συνολικά παρεκκλήσια, τέσσερα μέσα στον περίβολο της μονής και πέντε έξω από αυτόν. Στη νότια πτέρυγα της μονής πάνω από την είσοδο, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταΐτισσας κτισμένο το 1871. Έχει χαρακτηριστικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταίτισσας.  Σε όροφο της νοτιοανατολικής πτέρυγας βρίσκεται και το κατανυκτικό παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων. Σε άλλον όροφο, βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε μέγεθος παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Χρησιμοποιήθηκε σαν Καθολικό κατά την διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του Καθολικού της μονής, του στα μέσα του 19ου αιώνα. Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εκτός μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγούδας με αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη θέση τις παλαιάς μονής είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου με ωραίο ξύλινο τέμπλο του 1670. Τo παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας είναι σε περίοπτη θέση, του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στον Αρσανά της μονής, ενώ το ένατο παρεκκλήσι είναι εκείνο του κοιμητηρίου της. Ο Κοιμητηριακός Ναός της Μονής Κοσταμονίτου είναι αφιερωμένος στη μνήμη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Μονής σε μικρή απόσταση από αυτή. 

Η μονή Κωνσταμονίτου διαθέτει ένα κελί στις Καρυές που αποτελεί και το αντιπροσωπείο της αφιερωμένο στους Αγιορείτες Πατέρες, καθώς και δύο Καθίσματα στον ευρύτερο χώρο της μονής. Το πρώτο της Αγίας Τριάδας , βρίσκεται δυτικά της μονής σε περίοπτη θέση με εξαίρετη θέα πρός την θάλασσα. Κτίστηκε το 1894 και η δόμησή του είναι με πελεκητή λιθοδομή. Το παρεκκλήσιο του Καθίσματος τυπολογικά διαχωρίζεται με ευκρίνεια από τους χώρους κατοίκησής του καταλαμβάνουν το δυτικό του τμήμα. Σήμερα δεν κατοικείται λόγω των φθορών του από τον χρόνο. Το δεύτερο κάθισμα, που παρουσιάζει ιδιαίτερο τυπολογικό ενδιαφέρον είναι εκείνο του παλιού μύλου. 

Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της μονής και οι κατοικήσιμοι χώροι του καταλαμβάνουν τον όροφο του. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 45 άτομα. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες στο καθολικό την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, καθώς και τις τοιχογραφίες στο παρεκκλήσιο της Παναγούδας, που ανάγονται στο 1670. 
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 

Για περισσότερο από τρεις ώρες ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε με τον κ. Κώστα Καραμανλή όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ήταν κοινή η επιθυμία, εδώ και καιρό, να συναντηθούν και να συνομιλήσουν. Η συνάντηση κλείστηκε πριν από περίπου είκοσι ημέρες. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής σταθερότητας της χώρας με κύριο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε τον κ. Κώστα Καραμανλή πώς βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την επίσπευση της προεδρικής και αν η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. «Το παλεύουμε και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον, απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, κρατώντας τις ισορροπίες και αποφεύγοντας να πάρει οποιαδήποτε κομματική θέση.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετική» την υποψηφιότητα Δήμα. Σημειωτέον, όλο αυτό το διάστημα ο Κώστας Καραμανλής αλλά και οι συνεργάτες του προσπαθούν με διακριτικό τρόπο να πείσουν ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα.

Ωστόσο, η ανησυχία τους ήταν έκδηλη και για τα φαινόμενα φτώχειας που έχουν πλήξει όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, αλλά και για τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας. Την περισσότερη ώρα ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την εξωτερική πολιτική και λιγότερο για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις, αλλά και όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της τρίωρης συνάντησης.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο στενός συνεργάτης τού πρώην πρωθυπουργού, Ευάγγελος Αντώναρος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης, καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή, κ. Κωστής Δήμτσας.

 

Ο Τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ


 

Νέα - επικίνδυνα θα μπορούσε να πει κάποιος - ήθη στις σχέσεις της ορθόδοξης πλειονότητας των Ελλήνων με τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας στη χώρα επιχειρεί να εισάγει ο προερχόμενος από την ΔΗΜ.ΑΡ, πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που με δήλωση του ζητά συμμετοχή Ρωμαιοκαθολικών στην διοίκηση του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου με πρόσχημα την ισότητα.

Το πλέον παράδοξο στην δήλωση του τ. Υφυπουργού είναι το οτι την ίδια στιγμή που θεωρεί λογικό να συμμετέχουν στις λήψεις των αποφάσεων οι Ρωμαιοκαθολικοί θεωρεί «συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου του Ιδρύματος» το δικαίωμα του εκάστοτε ορθόδοξου μητροπολίτη Σύρου, να έχει ψήφο.
Σε δήλωση του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τηνιακή» ο κ. Παπαθεοδώρου προαναγγέλλει παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας με στόχο να αλλάξει ο νόμος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κατά την γνώμη του με την χθεσινή της ανακοίνωση «μας γυρνάει ξαφνικά ένα αιώνα πίσω». Εκτός από τα της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ο κ. Παπαθεοδώρου, βάλει και κατά της απόφασης να συμμετέχει ως μέλος στην επιλογή καθηγητών της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, ο εκάστοτε πρόεδρος του Ιδρύματος. 

Η επιλογή των καθηγητών γίνεται από επιτροπή την οποία απαρτίζουν δυο καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δυο της Σχολής Καλών Τεχνών. Σε αυτήν την επιτροπή προστέθηκε ως πέμπτο μέλος ο πρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της συγκεκριμένης σχολής.«Δεν θα μας το συγχωρήσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς αν το ανεχθούμε!!» σημειώνει με έμφαση ο τ. υφυπουργός που ξεχνά πως πριν από μερικά χρόνια πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, ήταν ένας μητροπολίτης, ο Περγάμου κ. Ιωάννης. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολίασαν την δήλωση του κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος προαναγγέλει πως θα παρέμβει στον υπουργό Παιδείας, την οποία χαρακτήρισαν επικίνδυνη και ακατανόητη. Αξίζει να σημειωθεί πως έκπληξη έχει προκαλέσει η σιωπή του Ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Τήνου ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί στην παραμικρή δήλωση στήριξης του Ορθόδοξου μητροπολίτη.

Σχόλιο του Ιστολογίου: Ο τέως Υφυπουργός της Παιδείας και ο Δήμαρχος της Τήνου, πρίν προβούν σε ακραίες πράξεις και δηλώσεις που είδαμε μέσω διαδικτύου και Τηλεόρασης  όπου προσβάλουν το Ιερό νησί της Τήνου,  για το θέμα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, θα έπρεπε να ενημερωθούν πρωτίστως από τα αρμόδια όργανα που είναι η Ιερά Σύνοδος και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αγαπητοί φίλοι, για να διαβάσετε όλη την αλήθεια μπορείτε να ενημερωθείτε από το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 223 Τεύχος Α/7-10-2014, το έγγραφο της Ιεράς Συνόδου προς το Ίδρυμα Αριθμ. Πρωτ. 2090/Διεκπ. 2247-10/10/2014 και τέλος το Έγγραφο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου Α.Π.Γ.Υ./27-11-2014.  Αυτά για την αλήθεια της πρόσφατης διένεξης στην Ιερά Νήσο Τήνο.
Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
-------------------------
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ  ΤΗΝΟΥ (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) - 9/12/2014

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση μέσω των Μ.Μ.Ε. για τις οργανωμένες πράξεις κατατρομοκρατήσεως και προπηλακισμών σε βάρος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β΄ και των άλλων εκλεκτόρων κατά την προσέλευσή τους την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. βάσει του Νόμου 349/1976.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου δέχθηκε σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές από το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε προσκληθεί εκεί από τον Δήμαρχο Τήνου. Οι σκηνές, που διαδόθηκαν πανελλαδικώς, ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού.  Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του Ιερού Ιδρύματος του νησιού τους.

Επιπλέον η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντες ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράστασή της στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ο οποίος έχει αγωνισθεί για το Ίδρυμα ως Πρόεδρός του και επέδειξε ψύχραιμη, φρόνιμη και ανεξίκακη στάση απέναντι στους υβριστές του.  

Επίσης δηλώνει, προς αναίρεση των διαδοθέντων ψευδών μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε., ότι και μετά τον νέο Νόμο 4301/2014 το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η Διοικούσα Επιτροπή του έχει αποκλειστικά τη διοίκηση και οικονομική του διαχείριση και μόνον η Πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του Υπουργού Παιδείας, όπως ορίζεται στον από ετών ισχύοντα Νόμο 349/1976, ενώ με τον νέο Νόμο παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα πρόσθετες δυνατότητες των Ιδρυμάτων και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας, χωρίς όμως να υπάγεται στον έλεγχο της Εκκλησίας.

Η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014, που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν.

Όσοι επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, ενεργούν εν πλήρη γνώσει της ψευδολογίας τους, καθώς είναι γνώστες της αλήθειας, όπως αυτή διατυπώνεται σαφέστατα στο ίδιο το κείμενο του Νόμου 4301/2014, στην επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ (α.π. 2090/2247/10.10.2014), στην επιστολή του εποπτεύοντος Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδου (α.π. Γ.Υ. 217/27.11.2014), αλλά και στην ερμηνευτική Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή (α.π. 1999665/Θ1/9.12.2014, ΑΔΑ: Ψ7ΩΑ9-ΟΑΟ).

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου, σε πείσμα όσων επιμένουν να λησμονούν ότι το Ίδρυμα έχει πανελλήνιο και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει υπό την ευθύνη του την Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό. Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις.
 
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ολόκληρη η δήλωση του τ. υφυπουργού.

Προς τους φίλους μου Τηνιακούς, που είναι πολλοί, και με τους οποίους διατηρώ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αγάπης και σεβασμού: Παρακολουθώ με ανησυχία την εξέλιξη του Π.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου γι αυτούς που δεν γνωρίζουν...) και δεν παρενέβην μέχρι σήμερα για λόγους που σε ορισμένους είναι κατανοητοί. Αν το κάνω σήμερα είναι γιατί, μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), οφείλω να αντιδράσω, γι αυτό που ήταν πάντα βαθιά πεποίθησή μου σχετικά με την ταυτότητα του Νησιού.

Το να ενδιαφέρεσαι για την εξέλιξη του Π.Ι.Ε.Τ. και τη συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου αυτού του Ιδρύματος με τον πρόσφατο νόμο του 2014, δεν έχει σχέση με το αν είσαι Ορθόδοξος ή Καθολικός. Και με την προηγούμενη ιδιότητά μου του Υφυπουργού Παιδείας υποστήριξα την απόλυτη ισότητα των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων του Νησιού και την ανάπτυξη των προοπτικών τους στον εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό τομέα.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ μας γυρνάει ξαφνικά ένα αιώνα πίσω και επιβεβαιώνει τις επιμέρους θρησκευτικές ταυτότητες ως στοιχεία διάκρισης και διαχωρισμού του λαού της Τήνου. Δεν το θέλω αυτό για τη χώρα μου και για ένα Νησί που αγαπώ. Οποιαδήποτε διάκριση είναι λανθασμένη και διχαστική όπως και η τροπολογία που ψηφίστηκε για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Π.Ι.Ε.Τ. Η τελευταία απονομιμοποιήθηκε μέσα από "καλές και συμφέρουσες" διατάξεις για τη διπλοψηφία του Προέδρου του Π.Ι.Ε.Τ. και την αποδοκιμασία του λαού της Τήνου.

Όχι του ορθόδοξου ή του καθολικού, αλλά τού συνόλου του λαού της Τήνου που δεν χρειάζεται κηδεμόνες για να καταλάβει πότε τον εμπαίζουν. Δεν έχω κανένα προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον από τα παραπάνω. Υποστηρίζω απλά την νομιμότητα και το δικαίωμα των Τηνιακών να υποστηρίζουν το έργο των προγόνων τους χωρίς να απολογούνται για το αν ανήκουν στη μία ή στην άλλη θρησκευτική κοινότητα. Προσωπικά ενδιαφέρομαι, θερμά το ίδιο, για την υποστήριξη του έργου της ανακαίνισης στη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά, όσο και γι αυτό της Αγίας Αικατερίνης του Κάμπου.

Και πάντως, πέρα από όλα και να μου το συγχωρήσετε, βρίσκω τραγικό στον 21ο αιώνα να εμπλέκονται στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου άσχετοι με μία τροπολογία.... Δεν θα μας το συγχωρήσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς αν το ανεχθούμε!!Για τα παραπάνω θα παρέμβω στον Υπουργό Παιδείας και πιστεύω ότι θα με ακούσει. Στον ενδιάμεσο χρόνο, όπως και από την αρχή, για πολλούς λόγους που γνωρίζετε και κυρίως για λόγους του αυτονόητου νομικού πολιτισμού που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε, είμαι μαζί σας!

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOOGLE

 

Τη λύπη της για το κλείσιμο του google news εκφράζει η Ένωση Ισπανών Χρηστών του Διαδικτύου ενώ οι εκδότες καλούν σε διαπραγμάτευση. "Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα, τα οποία, με την εξαφάνιση των πληροφοριών από τους από τη μηχανή αναζήτησης, θα χάσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπους τους", προειδοποιεί η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη η Google ανακοίνωσε το επερχόμενο κλείσιμο της ειδησεογραφικού της ιστότοπου στην Ισπανία, που συνδέεται με την εφαρμογή από τον Ιανουάριο ενός νέου νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία βάσει του οποίου θα πρέπει να καταβάλλεται αποζημίωση για τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο Google News. "Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κλεισιμάτων" ισπανικών επιχειρήσεων του χώρου του διαδικτύου", είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βίκτορ Ντομίνγκο.

Ο "φόρος Google" ή "φόρος AEDE", από το ακρωνύμιο της Ένωσης Εκδοτών Ισπανικών Εφημερίδων, επιβλήθηκε έπειτα από αίτημά τους. Προβλέπει ότι οι ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο θα πρέπει να αποζημιώνουν τα μέσα από τα οποία τις παίρνουν, κάτι που αρνείται να κάνει η Google. Το κλείσιμο του ιστότοπου "θα έχει χωρίς καμία αμφιβολία αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις ισπανικές επιχειρήσεις", παραδέχθηκε χθες η ίδια η AEDE, ζητώντας από τις ισπανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να επέμβουν ώστε να βρεθεί μια λύση.

Η AEDE πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθεί να επιθυμεί "να διαπραγματευτεί με τη Google προκειμένου να καταλήξουμε σε επωφελείς συμφωνίες για τις δύο πλευρές σε διάφορους τομείς". Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία Google, που δέχεται συχνά επικρίσεις στη Ευρώπη για την κυρίαρχη θέση της στο τομέα, λαμβάνει μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση.