13 Δεκεμβρίου, 2014

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOOGLE

 

Τη λύπη της για το κλείσιμο του google news εκφράζει η Ένωση Ισπανών Χρηστών του Διαδικτύου ενώ οι εκδότες καλούν σε διαπραγμάτευση. "Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα, τα οποία, με την εξαφάνιση των πληροφοριών από τους από τη μηχανή αναζήτησης, θα χάσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπους τους", προειδοποιεί η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη η Google ανακοίνωσε το επερχόμενο κλείσιμο της ειδησεογραφικού της ιστότοπου στην Ισπανία, που συνδέεται με την εφαρμογή από τον Ιανουάριο ενός νέου νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία βάσει του οποίου θα πρέπει να καταβάλλεται αποζημίωση για τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο Google News. "Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κλεισιμάτων" ισπανικών επιχειρήσεων του χώρου του διαδικτύου", είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βίκτορ Ντομίνγκο.

Ο "φόρος Google" ή "φόρος AEDE", από το ακρωνύμιο της Ένωσης Εκδοτών Ισπανικών Εφημερίδων, επιβλήθηκε έπειτα από αίτημά τους. Προβλέπει ότι οι ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο θα πρέπει να αποζημιώνουν τα μέσα από τα οποία τις παίρνουν, κάτι που αρνείται να κάνει η Google. Το κλείσιμο του ιστότοπου "θα έχει χωρίς καμία αμφιβολία αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις ισπανικές επιχειρήσεις", παραδέχθηκε χθες η ίδια η AEDE, ζητώντας από τις ισπανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να επέμβουν ώστε να βρεθεί μια λύση.

Η AEDE πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθεί να επιθυμεί "να διαπραγματευτεί με τη Google προκειμένου να καταλήξουμε σε επωφελείς συμφωνίες για τις δύο πλευρές σε διάφορους τομείς". Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία Google, που δέχεται συχνά επικρίσεις στη Ευρώπη για την κυρίαρχη θέση της στο τομέα, λαμβάνει μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: