09 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Η Μονή Καρακάλλου είναι 11η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Σαν ένα μικρό ορθογώνιο κάστρο στην άκρη ενός λόφου, καταμεσής του δάσους. Η μονή πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα ή στις αρχές του 11ου, σύμφωνα με έγγραφο του 11ου αιώνα, πιθανόν από τον μοναχό Νικόλαο Καρακάλλα.

 Η Ιερά Μονή Καρακάλλου

Το 13ο αι. η μονή, όπως και όλο το Άγιο Όρος, αρχίζει να παρακμάζει εξαιτίας των συχνών επιδρομών των Καταλανών πειρατών. Όμως στα τέλη αυτού του αιώνα και τον επόμενο η μονή ακμάζει και πάλι χάρη στις δωρεές των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Για μικρό διάστημα κατά το β΄ μισό του 15ου αι. περνάει άλλη μια περίοδο παρακμής μετά την άλωση της Πόλης. Τον επόμενο αιώνα και τους τρεις αιώνες που ακολουθούν, χάρη στις δωρεές των Μολβαδών (Ρουμάνων) και Ίβηρων (Γεωργιανών) Ηγεμόνων, η μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία φτάνοντας ακόμα και τους 500 μοναχούς.

Κατά τα δύσκολα χρόνια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων η μονή καθοδηγήθηκε από τον χαρισματικό γέροντα Κοδράτο, γνωστό και εκτός Αγίου Όρους, και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Σε φθίνουσα πορεία πέρασε ξανά τη δεκαετία του 1980, έως την αρχή του '90.H Μονή που φέρεται κτισμένη με την αρχιτεκτονική των κάστρων του 16ου αιώνα φέρει περισπούδαστο πύργο με επάλξεις, "ζεματίστρες" και "καταχύστρες" με μια αγέρωχη όψη.

Ο πύργος είναι από τους ωραιότερους του Αγίου Όρους μαζί μ΄ εκείνον της Μονής Δοχειαρίου. Η Μονή καυχάται για δυο αδελφούς της που αξιώθηκαν να μπουν στη χορεία των Αγίων του Θεού: Τον όσιο Γερβάσιο τον διά Χριστόν Σαλλό, που έζησε ως ρακένδυτος ασκητής γύρω από τη Μονή και πέθανε στις αρχές του 18ου αιώνα, και το νέο οσιομάρτυρα Γεδεών. Ο Γεδεών, αφού ασκήτεψε επί 35 χρόνια στο μοναστήρι, σφαγιάσθηκε στις 30/12/1818 από τους Τούρκους στον Τύρναβο Λαρίσης, πολιούχος του οποίου τυγχάνει, επειδή δεν αρνήθηκε το Χριστό.

Το καθολικο της μονής είναι αφιερωμένο στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεμελιώθηκε το 1548 και τελείωσε το 1563. Στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε μια μικρή ανακαίνισή του. Το 1710 προστέθηκε το κωδωνοστάσιο και τέσσερα χρόνια αργότερα ο εξωνάρθηκάς του. Λόγω της περιορισμένης αυλής του μοναστηριού, η μονή Καρακάλλου δεν διαθέτει φιάλη (κρήνη για τον καθαρμό των χεριών). H Mονή Kαρακάλλου διαθέτει πέντε παρεκκλήσια μέσα στον περίβολό της:

Το παρεκκλήσι του Aγίου Iωάννη του Eλεήμονα, του Aγίου Iωάσαφ, του Eυαγγελισμoύ της Θεοτόκου, της Kοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Γεδεών, της Αγίας Άννας στον Πύργο, του Aγίου Παντελεήμονα και του Aγίου Γεωργίου στο Kαμπαναριό του Kαθολικού. Eπίσης η μονή Καρακάλου έχει τρία παρεκκλήσια έξω από τον περίβολό της: Το παρεκκλήσι της Aγίας Παρασκευής, των Αγίων Θεοδώρων και εκείνο του κοιμητηριακού της ναού, αφιερωμένο στους Aγίους Πάντες.

Διαθέτει αρκετά άγια λείψανα, όπως ένα τεμάχιο του Tιμίου Ξύλου, η κάρα του Aγίου Aποστόλου Bαρθολομαίου και του Aγίου Xριστοφόρου, η δεξιά του Aγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τα άγια λείψανα του Aγίου Oσιομάρτυρος Γεδεών και άλλα. Από τα δεκαεπτά κελιά της μονής Καρακάλλου τα τρία βρίσκονται στις Καρυές, όπου βρίσκεται και το αντιπροσωπείο της. Τα άλλα δεκατέσσερα κελιά είναι διάσπαρτα στο δάσος της μονής, βορειοδυτικά από αυτή. Eκτός από το αντιπροσωπείο των Kαρυών, σ' αυτά που κατοικούνται συγκαταλέγονται:

Το κελί των Tριών Iεραρχών, του Tιμίου Προδρόμου, του Aγίου Nικολάου, καθώς και το κελί του Tιμίου Σταυρού. Η μονή απέχει 30 λεπτά από τη Μονή Φιλοθέου, με την οποία συνδέεται από ένα βαθύσκιωτο μονοπάτι, μιάμιση ώρα από τη Μονή Ιβήρων και γύρω στις τρεισήμισι ώρες από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών, δόκιμων μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 45 με 50 άτομα.

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες και τις εικόνες του Διονυσίου του εκ Φουρνά (18ος αιώνας), την ιστορική βιβλιοθήκη της με τους σπάνιους χειρόγραφους κώδικες και ασφαλώς τον περίφημο πύργο της Μονής.

 Η Ιερά Μονή Φιλοθέου

Η μονή Φιλοθέου είναι μια από τις 20 μονές του Αγίου Όρους, 12η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών.Η Iερά Μονή κτίστηκε από τον Όσιο Φιλόθεο, μαθητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Επί των ημερών του Οσίου Φιλοθέου φαίνεται να υπάρχει στην αρχή με το όνομα "μικρή μονή της Φτέρης" - στην περιοχή Κράββατος - όπου σήμερα υπάρχει παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ιστορικά, φαίνεται να προϋπάρχει του 1015 σε έγγραφο του Πρώτου.

Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και σ΄ αυτή φέρεται να ηγουμένευσε για κάποιο διάστημα ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Ξακουστή είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Επίσης υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, που και γι' αυτή λένε ότι ήρθε εδώ κατά θαυμαστό τρόπο από τη Νιγρίτα.

Ως μέγα θησαύρισμα κατέχει το άφθαρτο δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η μονή Φιλοθέου έχει εννέα παρεκκλήσια από τα οποία έξι βρίσκονται εντός μονής. Από αυτά τρία βρίσκονται στο Καθολικό.

Το πρώτο των Αρχαγγέλων δεξιά της λιτής με τοιχογραφίες του 1752.
Το δεύτερο του Γενεσίου του Προδρόμου αριστερά της λιτής .
Το τρίτο, της Αγίας Μαρίνης της οποίας τα άγια λείψανα φυλάσσονται στη μονή, στο κωδωνοστάσιο.

Στις πτέρυγες υπάρχουν του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο συνοδικό, Του Αγίου Νικολάου στο αρχονταρίκι, και των αγίων πέντε μαρτύρων πάνω από την είσοδο της μονής. Τέλος εκτός μονής υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Τριών Ιεραρχών ή Αγίου Τρύφωνα, του Γενεσίου της Θεοτόκου ή Παναγούδας καθώς και ο κοιμητηριακός ναός των Αγίων Πάντων.

Η μονή Φιλοθέου έχει δίπλα στη θάλασσα το Αγίασμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας το οποίο αναβλύζει διαρκώς με σταθερή ποσότητα και θερμοκρασία. Βρίσκεται στη θέση όπου ο ηγούμενος της μονής, σύμφωνα με την παράδοση, είδε σε όραμα την εικόνα της Παναγίας να τον προσκαλεί να τη φέρει από το σημείο εκείνο της Θάλασσας στο Μοναστήρι.

Στην ευρύτερη περιοχή της, η μονή Φιλοθέου έχει αρκετά Κελλιά από τα οποία κατοικούνται τα πέντε. Tων Αγίου Γεωργίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Δημητρίου και της Αναλήψεως. Στις Καρυές έχει το αντιπροσωπείο της, κτίσμα του 1964 με παρεκκλήσι του Κοσμά του Αιτωλού, αφυπνιστή του υπόδουλου Γένους. Tο μοναδικό Κάθισμα που διαθέτει η μονή είναι το ιστορικό και εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου «του εν Ολύμπω», όπου ασκήτεψε πριν γίνει ηγούμενος της Φιλοθέου.

Η μονή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και απέχει 1 ώρα από τη Μονή Ιβήρων και 30' από τη Μονή Καρακάλλου. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 70-75 άτομα.  
Η συνέχεια αύριο......


 


ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Ο κ. Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια Κορινθίας. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη νομική υπηρεσία εταιρείας της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η προσφυγή της πλευράς του Νίκου Ρωμανού για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στην Βουλή και την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, με κεντρικό σημείο το εάν θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το βραχιολάκι, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό της απεργίας πείνας την οποία πραγματοποιεί για 30η ημέρα ο Νίκος Ρωμανός.

Συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο, για τις 15:00, ραντεβού του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον πρώην κοινοτικό επίτροπο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Δήμας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και αρκέστηκε να πει: «Θα μιλήσει ο πρόεδρος».

Μετά την απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου, το Ποτάμι επαναλαμβάνει τη θέση του πως τα κόμματα θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία για τον επόμενο Πρόεδρο. «Η κυβέρνηση ελπίζει στο άστρο των Χριστουγέννων, ο κ. Τσίπρας στον Αγιο Βασίλη» αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού, λέγοντας πως «συμπεριφέρονται ως κομματάρχες» και ότι το Ποτάμι «δεν φοβάται τις εκλογές».

Νεκρός ανασύρθηκε 63χρονος, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σχολαρίου - Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης. Κυκλοφοριακά προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω της βροχόπτωσης. Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι σε χωριά του Έβρου, καθώς τα νερά από τον ποταμό έφτασαν στις αυλές τους.

Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η στάθμη του ποταμού Έβρου. Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές.

Κόσμος:Στο συνέδριό τους στην Κολωνία, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καλούνται να εκλέξουν την ηγεσία τους με φόντο τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας - και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού - και την κυριαρχία του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τα προβλήματα σε επίπεδο κρατιδίων μπορεί να μην λείπουν, οι εσωτερικές διαφωνίες για τη φορολογία διευθετήθηκαν συμβιβαστικά εκτός του συνεδρίου, στην εσωκομματική κάλπη διακυβεύονται δευτερόντα ζητήμα κι έτσι το CDU «γιορτάζει» το ισχυρότερό του χαρτί: Την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ για την «ημέρα της σιγής» των όπλων, προειδοποιώντας όμως πως θα αντιδράσει εάν επιτεθούν οι φιλορώσοι. Την ίδια ώρα, η Μόσχα προαναγγέλλει νέα συνάντηση στο Μινσκ με στόχο συμφωνία για οριστική παύση πυρός. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται την Τρίτη την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης είναι τα μέτρα για να εμποδιστούν Βρετανοί να περάσουν μέσω Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της τζιχαντιστικής ISIS

Σε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό προχώρησε η Ουάσινγκτον, εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τις σκληρές ανακρίσεις της CIA στον απόηχο του 2001.Η περίληψη της έκθεση του Κογκρέσου που θα δημοσιοποιηθεί - το σύνολό της παραμένει απόρρητο - αναμένεται να περιγράφει μεθόδους ανάκρισης που κινούνται στα «όρια» του βασανισμού αλλά και να εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους στην απόσπαση πληροφοριών γύρω από τρομοκρατικά δίκτυα. 

Με την κατηγορία πως σκότωσε και στη συνέχεια έκρυψε το πτώμα του οκτάχρονου γιου της τέθηκε υπό κράτηση η μητέρα του Αντρέα Λόρις Στιβάλ στη νότια Ιταλία, σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Η μητέρα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αρνείται τις κατηγορίες. Το ενδεχόμενο κακοποίησης, σε αντίθεση με όσα ανέφεραν στην αρχή όλα τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είχε εν τω μεταξύ επιβεβαιωθεί από τις έρευνες.

Οικονομία:Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ζήτησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνο, επαναλαμβάνοντας πως από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ.  Μείωση 1,2% κατέγραψε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός, έναντι μείωσης 1,7% τον Οκτώβριο. 

Σε μέσα επίπεδα στο 10μηνο 2014 ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,31%.  Πτωτικά κινούνται την Τρίτη οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους και να διευρύνεται το περιθώριο (spread) έναντι των γερμανικών ομολόγων.  

Αθλητισμός: Η ΠΑΕ ΑΕΚ καταδίκασε την επίθεση κατά ενός μέλους των 17 πολιτών, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του Γιάννη Ζαμπετάκη, που έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της κατασκευής του γηπέδου και η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, που καταδικάζει τις πρακτικές αυτές.

Ο Πολωνός, Πάβελ Τζιλ, θα διευθύνει την αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, που θα διεξαχθεί μεθαύριο για την 6η αγωνιστική του Europa League. Πολωνοί είναι και οι βοηθοί του Τζιλ, Πιότρ Σάτζουκ και Μάρτσιν Μπορκόφσκι, όπως και οι επόπτες περιοχής, Μπάρτοζ Φρανσκόφσκι και ΜΚριστόφ Γιάκουμπικ, αλλά και ο 4ος διαιτητής, Κόντραντ Σάπελα.

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού κρίνεται στο «Καραϊσκάκη», όπου θα υποδεχθεί τη Μάλμε (21.45, ΝΟVAsports2), για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Η ομάδα του Πειραιά θέλει μόνο τη νίκη, καθώς υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για πρόκριση της στην επόμενη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, εφόσον νικήσει την πρωταθλήτρια Σουηδίας και η Ατλέτικο Μαδρίτης κερδίσει στο Τορίνο τη Γιουβέντους.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1987:Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Αυτή ήταν η «Πρώτη Ιντιφάντα».
1996:Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας κατακτά το Nobel εναλλακτικής ιατρικής.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1859:Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.
1883:Αλέξανδρος Παπάγος, στρατιωτικός και πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 1952 και 1955.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1641:Anthony van Dyck, Φλαμανδός μπαρόκ ζωγράφος.

ΙΡΑΚ: ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

 

Οι τζιχαντιστές αναγκάζουν τους χριστιανούς να ασπαστούν το Ισλάμ υπό την απειλή του θανάτου Τέσσερα παιδιά αποκεφάλισαν τζιχαντιστές στο Ιράκ καθώς αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν και να απαρνηθούν το χριστιανισμό, ασπαζόμενα τον ισλαμισμό. Ένας Βρετανός εφημέριος ενορίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με τη Mirror, ισχυρίζεται πως μέλη του ISIS καταδιώκουν χριστιανούς ακόμη και έξω από τα σπίτια τους και απειλούν να σκοτώσουν τα παιδιά τους εάν δεν ασπαστούν το Ισλάμ, ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τέσσερα χριστιανόπουλα επειδή αρνήθηκαν να ασπαστούν τον ισλαμισμό.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως οι αποκεφαλισμοί των παιδιών σημειώθηκαν σε μια χριστιανική παροικία κοντά στη Βαγδάτη. Ο Cannon White, ο οποίος έχει διαταχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury να εγκαταλείψει το Ιράκ για την ασφάλειά του, είναι ένας από τους ελάχιστους χριστιανούς επικεφαλής του χριστιανισμού στο Ιράκ. Ο ίδιος σημείωσε: «Τα πράγματα ήταν άσχημα στη Βαγδάτη, βόμβες, πυροβολισμοί, άνθρωποι σκοτώνονταν, έτσι πολλοί χριστιανοί γύρισαν στη Νινευή. Θεωρούσαν όλοι πως εδώ είναι πιο ασφαλείς, όμως μια μέρα μαχητές του ISIS ήρθαν μπήκαν στην πόλη και κυνήγησαν τους χριστιανούς. Σκότωσαν μεγάλο αριθμό αυτών, έπιασαν τα παιδιά τους και μερικά τα αποκεφάλισαν. Ήταν τρομερό αυτόπ που συνέβη».

«Τις προάλλες έπιασαν έναν χριστιανό και του είπαν: Ή θα πιστέψεις στο Ισλάμ ή θα σκοτώσουμε τα παιδιά σου. Ήταν απελπισμένος, τι να έκανε; Μετά από λίγο μού τηλεφώνησε και με ρώτησε: Είπα πως πιστεύω, αυτό σημαίνει πως ο Ιησούς δεν με αγαπά πλέον; Και τότε του απάντησα: Σε αγαπά και πάντα θα σε αγαπά» εξομολογείται ο εφημέριος.