14 Νοεμβρίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε για τα ευρήματα στην Αμφίπολη και τις έρευνες και τις μελέτες των ευρημάτων.

«Είχα την εξαιρετική χαρά και τιμή να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να τον ενημερώσω για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μενδώνη και προσέθεσε «ο Αρχιεπίσκοπος είναι πάντα κοντά μας σε όλες τις πρωτοβουλίες αυτές και ως ειδικός, άλλωστε, ως αρχαιολόγος, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είχαμε μία πολύ θετική συζήτηση και εύχομαι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορέσει να επισκεφθεί τον χώρο και να μας δώσει και εκείνος τη γνώμη του και την συμβουλή του».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στην Αμφίπολη και συνεχάρη την ίδια, αλλά και όσους εργάζονται εκεί, γιατί, όπως είπε, «το μνημείο αυτό, μπορεί να φανερώσει πάρα πολλά και το χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα, βέβαια, είναι γεμάτη από σπουδαία μνημεία, αλλά το μνημείο στην Αμφίπολη, για την εποχή και τον χώρο που βρίσκεται είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός».

Αργότερα δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 η κ. Λίνα Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο στην Αμφίπολη.

Ερώτηση Δημοσιογράφου:
κ. Μενδώνη τον τελευταίο καιρό η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου στην Αμφίπολη και στην εξέταση των ευρημάτων.

Η ανασκαφή έχει ήδη ολοκληρωθεί, όμως ο λόφος Καστά, είναι ένα σύνθετο έργο, τεχνικό έργο της αρχαιότητας και χρήζει περισσότερης έρευνας. Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχουν ξεκινήσει οι γεωφυσικές έρευνες, οι διασκοπήσεις του εδάφους, προκειμένου να φανούν σε αυτόν τον μεγάλο χώρο, γιατί αναφερόμαστε σε έναν τύμβο είκοσι στρεμμάτων, άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά αυτό το οποίο σήμερα συνεχίζεται και θα ενταθεί και τις επόμενες εβδομάδες είναι η συντήρηση όλων των ευρημάτων, η συντήρηση του ίδιου μνημείου και η εξέταση του οστεολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες.
 

Είναι νωρίς για εκτιμήσεις; 

Είναι πολύ νωρίς. Η ανασκαφή έγινε με γρήγορους ρυθμούς, με πολύ συστηματικό τρόπο, με απόλυτα επιστημονική μέθοδο και χρειάστηκε τρεις μήνες. Η μελέτη του υλικού απαιτεί περισσότερο χρόνο, για να μπούμε να αναφέρουμε με σοβαρότητα τα τελικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Ένα μνημείο με χαρακτηριστικά κοσμοπολιτισμού, καθώς συγκεντρώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε ποικίλες περιοχές.

Ένα μνημείο μοναδικό σε μέγεθος, το οποίο προσθέτει πολύ σημαντικές πληροφορίες στο ψηφιδωτό της ιστορίας της Μακεδονίας, αλλά και της χώρας μας.
 


ΙΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ ΕΙΣΘΕ

 

Στο φλέγον ζήτημα του “πρωτείου” επανέρχεται η Ρωσική Εκκλησία.Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας σε ομιλία του στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στις 8 Νοεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη νέα συνάντηση στο Φανάρι Οικουμενικού Πατριάρχη - Πάπα, ανέλυσε τις ρωσικές θέσεις σχετικά με το θέμα. 

Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε η διακήρυξη της Ραβέννα (σ.σ. Δεν έχει εγκριθεί από την ρωσική πλευρά) την οποία χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη και σημείωσε πως σε κάποια μέρη της είναι παραπλαντητικά για τον αναγνώστη επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με τις διαφορές στην εκκλησιολογία μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ στο κείμενο της Ραβέννα αναφέρεται ότι:«η υπεροχή και η συλλογικότητα είναι αλληλένδετες», ενώ γίνεται αναφορά σε “τρία επίπεδα εκκλησιαστικής κοινωνίας-τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια” σχετικά και με το πρωτείο. 

Το κείμενο της Ραβέννα προσπαθεί, σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα, να παρουσιάσει τις δομές της εκκλησίας των δύο παραδόσεων, ως πανομοιότυπες στα τρία προαναφερόμενα επίπεδα. “Εάν και σε το τοπικό (συνοδικό) επίπεδο, υπάρχουν πράγματι πολλές ομοιότητες στο πώς οι δομές της εκκλησίας διαμορφώνονται, εντούτοις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπάρχει μια τεράστια διαφορά.

Στην Ορθόδοξη παράδοση σε περιφερειακό επίπεδο, ή μάλλον στο επίπεδο μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας, υπάρχει μια σύνοδος και ο πρωτεύων που έχει σαφή προνόμια. Στην Καθολική Εκκλησία, η υπεροχή σε περιφερειακό επίπεδο δεν υπάρχει. Ποιος, για παράδειγμα, είναι ο πρώτος της Καθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία; Ο Μητροπολίτης Gniezno, ο οποίος φέρει τον τιμητικό τίτλο του «πρώτου», αλλά δεν εκτελεί λειτουργίες;

Ή ο πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης, ο οποίος αντικαθίσταται κάθε τέσσερα χρόνια;” επισήμανε ο κ. Ιλαρίωνας και συμπληρώνει πως “στην πραγματικότητα, στην Καθολική Εκκλησία υπάρχει μόνο ένα πρωτείο, το πρωτείο του πάπα.” Μετά τη συνάντηση της Ραβέννα, ο διάλογος της Μικτής Επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών κλήθηκε να εξετάσει περαιτέρω το θέμα της καθολικότητας και της υπεροχής στη Βιέννη το 2010 και στο Αμάν το 2014, και κατά τη διάρκεια πολλών συνεδριάσεων της Επιτροπής Συντονισμού κατά την περίοδο 2008-2013.

Η Επιτροπή προσπάθησε να προσεγγίσει το ζήτημα της υπεροχής σε συνάρτηση με τις ιστορικές και θεολογικές προοπτικές και σε αντιπαραβολή με την Αγία Τριάδα. Σχετικά ο Μητροπολίτης ανέφερε πως δεν πρέπει προχωρήσουμε στην προσπάθεια παραλληλισμού μεταξύ των ανθρωπίνων και των θεϊκών δομών στην τριαδική κοινωνία της Εκκλησίας.Στη Διακήρυξη της Ραβέννα γίνεται αναφορά σχετικά με τα τρία επίπεδα της διοίκησης εκκλησίας και αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτό που ισχύει για το ένα επίπεδο, μπορεί να μεταφερθεί αυτόματα και στα άλλα. Ωστόσο, αυτό είναι συζητήσιμο.

Αυτή η μίξη των τριών επιπέδων της διοίκησης της εκκλησίας στο κείμενο της Ραβέννας και η προσπάθεια να ισχύουν τα επιχειρήματα που ισχύουν για το ένα επίπεδο και στα άλλα, οδήγησε την Συνοδική Βιβλική Θεολογική Επιτροπή του Πατριαρχείου Μόσχας να προβεί σε ενδελεχή μελέτη του ζητήματος της υπεροχής στην καθολική Εκκλησία.

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης ήταν το έγγραφο που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη συνεδρίαση της 26η Δεκεμβρίου 2013” τόνισε ο Ρώσος Ιεράρχης και συμπλήρωσε πως “οι συντάκτες του εγγράφου της Μόσχας επιμένουν ότι η υπεροχή των λειτουργιών σε διάφορα επίπεδα δεν είναι ταυτόσημη και δεν μπορεί να μεταφερθεί από το ένα επίπεδο στο άλλο”

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ επανέλαβε την ρωσική θέση σύμφωνα με την οποία υφίσταται “η πρεσβεία τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε καθολικό επίπεδο και ανήκει στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως πρώτο μεταξύ ίσων των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών”. Συνεχίζοντας την ομιλία του το Νο2 της Ρωσικής Εκκλησίας ανέφερε πως “μερικοί Ορθόδοξοι θεολόγοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ο 28ος κανόνας της Χαλκηδόνας, σχετικά με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, μιλά για “το δεύτερο μετά τον επίσκοπο της Ρώμης, αλλά μάλλον τον αναγνωρίζει ως "ίσο" με τον τελευταίο. 

Μήπως αυτό σημαίνει ότι στην Οικουμενική Εκκλησία κατά την πρώτη χιλιετία υπήρχε κάποιας μορφής διπλή πρωτοκαθεδρία- μία για τη Δύση και η άλλη για την Ανατολή; ”Ο κ. Ιλαρίων αποκαλύπτει μάλιστα πως “κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν (Ιορδανία) τον Σεπτέμβριο του 2014, τα μέλη της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής για το διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών παρουσίασαν τα προνόμια του επισκόπου της Ρώμης, ως πρώτου μεταξύ ίσων στην πρώτη χιλιετία, προκειμένου να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να είναι τα προνόμια αυτά σε μια υποθετική αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης”.

Για μια ακόμη φορά διευκρινίζει την θέση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα του πρωτείου λέγοντας: «Το πρωτείο στην Οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι μια πρωτοκαθεδρία της τιμής, όχι της εξουσίας, έχει μεγάλη σημασία για την Ορθόδοξη μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο. Η πατριαρχική καρέκλα της Κωνσταντινούπολης έχει τα πρεσβεία τιμής με βάση τα ιερά δίπτυχα, που αναγνωρίζονται από όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της ανωτερότητας καθορίζεται με συναίνεση των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, και ειδικότερα στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μέσα από την ηγεσία του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες γενικά για θέματα Ορθόδοξης κλίμακας, καθώς και την επαφή με τον έξω κόσμο για λογαριασμό ολόκληρης της Ορθοδοξίας, με την προϋπόθεση ότι αυτός έχει την συναίνεση από όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ».

Κατόπιν ο κ. Ιλαρίωνας σχολίασε το γνωστό πλέον άρθρο του Μητροπολίτη Προύσης με τίτλο "Primus sine paribus" κατηγορώντας τον για “προσπάθεια να επιβάλει ρωμαιοκαθολική εκκλησιολογία στην Ορθοδοξία.

Για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο ο Ρώσος Ιεράρχης εκφράζει την πεποίθηση πως “είναι επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις στην Πανορθόδοξη Σύνοδο να λαμβάνονται με συναίνεση και όχι με ψηφοφορία”,επιπλέον κάνει μια εκτενή αναφορά σε θέματα αυτοκεφαλίας των Εκκλησιών και στην “επιμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την ανακήρυξη του αυτοκεφάλου”, αναφέρεται στο ζήτημα της Εκκλησίας της Τσεχίας και εκφράζει την ελπίδα πως για όλα τα προβλήματα “η συλλογικότητα θα εφαρμοστεί σωστά σε οικουμενικό επίπεδο”.

 


ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Η υψηλότατου ρίσκου απόφαση της κυβέρνησης για σύγκλιση του Γ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, βρίσκεται στην ορθή κατεύθυνση. Διότι η διεξαγωγή διαλόγου αποτελεί το μοναδικό μέσο διατήρησης ειρηνικών σχέσεων με οποιοδήποτε προκλητικό γείτονα και τη μόνη μέθοδο απόδειξης των καλών προθέσεών σου έναντι τρίτων.

Ασφαλώς, τα κρίσιμα ορόσημα από το 1973 (δημοσίευση τουρκικών χαρτών αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) και το 1995 (ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης για casus belli, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια), έως το 1996 (Ίμια) και το 2007 – 2009 (έναρξη υπερπτήσεων σε ελληνικά κατοικημένα νησιά και δήθεν αβλαβείς διελεύσεις ως τη νότια Εύβοια), δείχνουν ότι η Άγκυρα σπάνια σέβεται συμφωνίες ή την υψηλού επιπέδου επικοινωνία με την Αθήνα.

Αν και σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν να χειριστούν μία κρίση με την Τουρκία, σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο θεωρητικά με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, αλλά και πρακτικά ενώπιον αποφάσεων για την μελλοντική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του αρχιπελάγους και μέρους της ΝΑ Μεσογείου.

Ενώ παλαιότερα συζητούσαμε περί σεναρίων συνεκμετάλλευσης απροσδιόριστων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, τώρα πια γνωρίζουμε για ποσότητες φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Το πολιτικό, διπλωματικό, νομικό και (ο μη γένοιτο) στρατιωτικό μείγμα γίνεται εκρηκτικό, αν ληφθεί υπόψη ότι τα κοιτάσματα ενδιαφέρουν σχεδόν όλους τους γείτονές μας, εν μέσω κοσμοϊστορικών αλλαγών, λόγω του ισλαμικού κινδύνου.

Η επικείμενη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, αποτελεί την έναρξη ενός μεγάλου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις, οπότε το ζητούμενο είναι πως η ελληνικά πλευρά θα προασπίσει τα συμφέροντά της σε επίπεδο ουσίας και εντυπώσεων.

Πρώτο ερώτημα: Ποια θα είναι η τουρκική τακτική έως τις αρχές Δεκεμβρίου;

Παραγωγικός διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό την απειλή και την πίεση αεροπορικών ή θαλάσσιων παραβιάσεων. Αν συνεχιστούν, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το δίλημμα είτε αναβολής της Συνόδου Κορυφής (οπότε η διμερής ένταση θα αναζωπυρωθεί) είτε διεξαγωγής της σε κλίμα υποχωρητικότητας, με προφανείς συνέπειες στην εσωτερική σταθερότητα και τη (μη) αξία των όποιων συμφωνιών.

Δεύτερο ερώτημα: Ποια θα είναι η ατζέντα;

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι πραγματική ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει. Αφενός έχει εξαντληθεί η ύλη ακόμα και των άτυπων διερευνητικών επαφών (από το 2002 έως σήμερα), αφετέρου δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από την προηγούμενη Σύνοδο (Μάρτιος 2013) που να δικαιολογεί τη σύγκλιση νέας.

Προ ημερών, η Αθήνα είχε διαμηνύσει ότι η σύνοδος θα είχε ίσως νόημα αν εξειδικευόταν σε συγκεκριμένο θέμα, ρίχνοντας την ιδέα της οικονομικής – ενεργειακής συνεργασίας. Τότε, ίσως να ήταν χρήσιμη πρόταση, αλλά τώρα (υπό τη σκιά του «Barbaros» στην Κύπρο) είναι το κατάλληλο θέμα; Και, όσο κι αν το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, θα αποκλειστεί κατηγορηματικά η παράλληλη εξέτασή του;

Τρίτο ερώτημα: Πώς θα προετοιμαστεί η Σύνοδος;

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε οριστικοποιήσει (από τα τέλη Σεπτεμβρίου) την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 29 Νοεμβρίου. Υπό τα νέα δεδομένα, η συνάντηση με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου θα επηρεάσει τον διάλογο Σαμαρά – Νταβούτογλου μία εβδομάδα αργότερα.

Η εμπειρία των συναντήσεων του κ. Βενιζέλου (Ιούλιος και Δεκέμβριος 2013) με τον τότε ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, δεν είναι ενθαρρυντική. Ο δε κ. Τσαβούσογλου, όπως προκύπτει από όσα «σκληρά» είπε πρόσφατα στην Ντόρα Μπακογιάννη, δεν φαίνεται εύκολος αντίπαλος.

Τέταρτο ερώτημα: Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και μετά;

Σε επίπεδο εθιμοτυπίας (και ακολουθώντας την πρακτική που εγκαινιάστηκε με την Άνγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2012), ο κ. Νταβούτογλου, αν και θα πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, θα γίνει δεκτός με μέγιστες τιμές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού θα πρόκειται για την πρώτη άφιξή του στην Αθήνα με την πρωθυπουργική ιδιότητα.

Η τηλεοπτική εικόνα θα εκπέμψει ποικίλα μηνύματα στο ελληνικό εκλογικό σώμα, όπως και όσα θα λεχθούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς και όσα (κατά την πάγια τακτική) θα δημοσιευθούν υπό μορφήν «διαρροών» στις τουρκικές εφημερίδες την επόμενη της συνόδου.
 
Αλίμονο αν η Αθήνα αντιμετωπίσει τους εξπέρ της Άγκυρας στο μοτίβο της αμφίβολης αξιοπιστίας και αναποτελεσματικών «διαρροών» των τελευταίων μηνών για τις επαφές με το Βερολίνο και την τρόικα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», οι Γιατροί του Κόσμου επισκέπτονται την περιοχή των Σερρών από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου, για να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Τεταμένο είναι το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του λοκάουτ στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, την Παρασκευή φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00.

Την επιθυμία των ΗΠΑ να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατόν» μετέφερε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας επιχειρεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος που αρχίζουν στα τέλη του μήνα θα προσκληθούν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Οικολόγοι. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με τον Φ.Κουβέλη.

Αντιμέτωπη με ένα νέο εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό της βρίσκεται η κυβέρνηση, με αφορμή την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις. Η ρύθμιση τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, με πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης να αντιδρούν.

Κόσμος: Έκκληση για «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές στη Μιανμάρ απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρανγκούν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι. Την ώρα που πολλές φωνές διαμαρτύρονται για τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο εκδημοκρατισμός στη Μιανμάρ «ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι μη αναστρέψιμος».

Στοιχεία από κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό εγκληματιών συγκεντρώνει υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων εφοδιασμένων με ψεύτικους «πύργους» κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Έντονες ευρωπαϊκές ανησυχίες έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση του αριθμού των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη βόρεια Ευρώπη. 

Για «προκλητική, παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη» δραστηριότητα έκανε λόγο ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, που συμμετείχε σε διήμερη συνεδρίαση στο Όσλο μαζί με ακόμη επτά υπουργούς Άμυνας και άλλους αξιωματούχους από 12 χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης από το Αμμάν ότι ανελήφθησαν «ισχυρές δεσμεύσεις» για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά το θέμα της Πλατείας των Τεμενών. Προηγήθηκε η τριμερής συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες σαν αυτή που σκότωσε τον οικολόγο ακτιβιστή, Ρεμί Φρες, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στη χώρα μετά το τραγικό περιστατικό. Ο 21χρονος είχε βρεθεί με τραύμα στην πλάτη και η οικογένεια κατήγγειλε ότι σκοτώθηκε όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα.

Οικονομία: Κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας αποστάσεις από το νευρικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. Θετικός καταλύτης για την αγορά είναι η επαναφορά της  Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο 2014 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Μνημονιακές υποχρεώσεις που επιφέρουν αλλαγές στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εμπεριέχει το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», με το οποίο συμπληρώνεται και απλοποιείται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αναγνωρίζει πρόσθετο χρόνο ασφάλισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αναγνωρίζει  

Αθλητισμός: Με μοναδικό στόχο τη νίκη υποδέχεται απόψε (21:45, ΝΕΡΙΤ & ΟΤΕ Sport 1) η εθνική Ελλάδος τα Νησιά Φερόε, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης του Euro 2016. Η γαλανόλευκη έχει συγκομιδή μόλις έναν βαθμό στα τρία πρώτα ματς και έτσι η νίκη απέναντι στην σημερινή αντίπαλο είναι επιτακτική, αν θέλουν οι διεθνείς να έχουν ελπίδες για πρόκριση στην τελική φάση που θα γίνει στη Γαλλία. Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Χριστόφορος Ζωγράφος. 

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Κολωνού, όταν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, επιτέθηκαν στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ και συνεργάτη του αρχιδιαιτητή, Χιου Ντάλας, κτυπώντας τον στο κεφάλι με ρόπαλο. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής των Νήσων Φερόε, Λαρς Όλσεν, στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Ελλάδα την Παρασκευή στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016. Ο Δανός κατέστησε σαφές πως η Εθνική θα έχει υψηλό κίνητρο όμως παράλληλα αναφέρθηκε και στην περίπτωση του... διπλού!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1883:Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας
565:Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας
1926:Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
1952:Γεννιέται η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
2003:Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα.