14 Νοεμβρίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε για τα ευρήματα στην Αμφίπολη και τις έρευνες και τις μελέτες των ευρημάτων.

«Είχα την εξαιρετική χαρά και τιμή να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να τον ενημερώσω για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μενδώνη και προσέθεσε «ο Αρχιεπίσκοπος είναι πάντα κοντά μας σε όλες τις πρωτοβουλίες αυτές και ως ειδικός, άλλωστε, ως αρχαιολόγος, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είχαμε μία πολύ θετική συζήτηση και εύχομαι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορέσει να επισκεφθεί τον χώρο και να μας δώσει και εκείνος τη γνώμη του και την συμβουλή του».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στην Αμφίπολη και συνεχάρη την ίδια, αλλά και όσους εργάζονται εκεί, γιατί, όπως είπε, «το μνημείο αυτό, μπορεί να φανερώσει πάρα πολλά και το χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα, βέβαια, είναι γεμάτη από σπουδαία μνημεία, αλλά το μνημείο στην Αμφίπολη, για την εποχή και τον χώρο που βρίσκεται είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός».

Αργότερα δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 η κ. Λίνα Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο στην Αμφίπολη.

Ερώτηση Δημοσιογράφου:
κ. Μενδώνη τον τελευταίο καιρό η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου στην Αμφίπολη και στην εξέταση των ευρημάτων.

Η ανασκαφή έχει ήδη ολοκληρωθεί, όμως ο λόφος Καστά, είναι ένα σύνθετο έργο, τεχνικό έργο της αρχαιότητας και χρήζει περισσότερης έρευνας. Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχουν ξεκινήσει οι γεωφυσικές έρευνες, οι διασκοπήσεις του εδάφους, προκειμένου να φανούν σε αυτόν τον μεγάλο χώρο, γιατί αναφερόμαστε σε έναν τύμβο είκοσι στρεμμάτων, άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά αυτό το οποίο σήμερα συνεχίζεται και θα ενταθεί και τις επόμενες εβδομάδες είναι η συντήρηση όλων των ευρημάτων, η συντήρηση του ίδιου μνημείου και η εξέταση του οστεολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες.
 

Είναι νωρίς για εκτιμήσεις; 

Είναι πολύ νωρίς. Η ανασκαφή έγινε με γρήγορους ρυθμούς, με πολύ συστηματικό τρόπο, με απόλυτα επιστημονική μέθοδο και χρειάστηκε τρεις μήνες. Η μελέτη του υλικού απαιτεί περισσότερο χρόνο, για να μπούμε να αναφέρουμε με σοβαρότητα τα τελικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Ένα μνημείο με χαρακτηριστικά κοσμοπολιτισμού, καθώς συγκεντρώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε ποικίλες περιοχές.

Ένα μνημείο μοναδικό σε μέγεθος, το οποίο προσθέτει πολύ σημαντικές πληροφορίες στο ψηφιδωτό της ιστορίας της Μακεδονίας, αλλά και της χώρας μας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: