26 Οκτωβρίου, 2014

ΑΝΑΛΥΣΗ EXOTIX: ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 20% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΠΡΟΩΡΑ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά και για την περιορισμένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παρουσιάζει μας η ανάλυση (report) του επικεφαλούς του Exotix.co.uk, εταιρείας που ειδικεύεται στην διαχείριση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων κυρίως στην αγορά ομολόγων αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τον senior economist Jakob Cristensen, η βραχυπρόθεσμη φασαρία στην αγορά προσφέρει μια καλή αγοραστική ευκαιρία για τα ελληνικά warrant που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, εκτιμά σε ανάλυση της οΕxotix.

Εξαιτίας των καλών μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας η αναθεωρημένη τιμή στόχος είναι 1,22 (χαμηλότερα  από το 1,50 του Ιανουαρίου). Στην σημερινή τιμή των 0,92 αυτό αντιπροσωπεύει μια άνοδο 33%, ως εκ τούτου η Exotix διατηρεί τη σύσταση αγοράς.       

Όπως σημειώνει ο Δανός οικονομολόγος, το κλίμα στην  αγορά έχει χειροτερέψει σημαντικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρόλο που υπήρξε μια καλυτέρευση τις πρόσφατες ημέρες. Τα βασικά σενάρια της αγγλικής χρηματιστηριακής είναι:

*Το  καλό σενάριο, με πιθανότητες 40%, δηλαδή η εκλογή προέδρου από την παρούσα κυβέρνηση και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως το μνημόνιο (σε αυτό βλέπει την τιμή του warrant στο 1,52).

*Το δεύτερο σενάριο (τιμή warrant 1,15) με πιθανότητες επίσης 40%  είναι ότι η  συγκυβέρνηση εκλέγει Πρόεδρο  αλλά μειώνει τις μεταρρυθμίσεις κάτω από την αυστηρή εποπτεία της τρόικας και της κοινωνικής πίεσης.

*Το τρίτο σενάριο (το warrant στο 0,76), έχει τις λιγότερες πιθανότητες (20%) και θέλει τη σημερινή κυβέρνηση να μην μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των χαρτών με τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και εντός της ημέρας αναμένεται να συνταχθούν οι τεχνικές εκθέσεις για την αποζημίωση των πολιτών.Ήδη η περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε στο υπουργείο Υποδομών τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις. Σύσκεψη αυτή την ώρα στο υπουργείο Εργασίας.

Με την επίσημη πανηγυρική δοξολογία στην ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου άνοιξαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου της Αγ.Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με την παρέλαση την Τρίτη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Επί 14 ολόκληρα χρόνια διέσχιζε το Αιγαίο, έδενε κάβους στα νησιά των Κυκλάδων και εξυπηρετούσε στρατιές ταξιδιωτών. Το Blue Star Ithaki εκτέλεσε το Σάββατο το τελευταίο του δρομολόγιο στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος. Σύντομα θα ξεκινήσει για ένα άλλο μακρινό ταξίδι με προορισμό τον Καναδά, καθώς το πλοίο αγοράστηκε από καναδική εταιρεία.

Από το 2010 είχαν επισημάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής. Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες οι περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά. Μετά την άρνηση των δύο εταιρειών η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας.

Κόσμος: Δικαστήριο της Αιγύπτου επέβαλε την Κυριακή τριετή ποινή φυλάκισης σε 23 νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι καταδικάστηκαν επειδή διαδήλωσαν χωρίς άδεια, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές. Οι ακτιβιστές, ανάμεσά τους κι ένας 28χρονος δικηγόρος που εργάζεται σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν τον Ιούνιο. Ξεκίνησε περισσότερο σαν αστείο.

Το 2001, στην απογραφή του πληθυσμού στη Βρετανία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,7% του πληθυσμού) περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως Τζεντάι, το πνευματικό σύστημα στις ταινίες Star Wars. Σήμερα, πολλοί σπεύδουν να δώσουν αυτή την απάντηση σοβαρά και να δηλώσουν ότι για αυτούς η «δύναμη» που πρεσβεύουν οι ταινίες υπάρχει. Και ελπίζουν ότι ο... Τζενταϊσμός θα μπορεί να κατοχυρωθεί ως θρησκεία.

Πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί στη συριακή πόλη Κομπάνι από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από 40 ημέρες, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό που δημοσίευσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον οποίο δεν έχει υπολογίσει τα θύματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.Οι σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοανατολική Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας γυναίκας.

Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα βόρεια της χώρας προκάλεσαν τον αποκλεισμό των δρόμων και προβλήματα στην κυκλοφορία. Η τελευταία βρετανική βάση στο Αφγανιστάν πέρασε στον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, βάζοντας τέλος στις επιχειρήσεις της Βρετανίας στη χώρα. Εκτός από τη βάση Μπάστιον, στον έλεγχο των Αφγανών πέρασε και η βάση Λέδερνεκ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Οικονομία: Πλήρως θωρακισμένο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς - σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο. Την επιτυχία των τραπεζών επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα.

Η μοναδική ελληνική τράπεζα που περνά τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς καν να υπολογίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε εντός του 2014 είναι η Alpha Bank. Με άνεση και πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ περνά τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς καν να συνυπολογίζει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Αθλητισμός: Το παραδοσιακό ντέρμπι «αιωνίων» που θα γίνει την Κυριακή (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεσπόζει στο δεύτερο μέρος της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο νωρίτερα διεξάγονται ενδιαφέροντα ματς: ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης (15:00), ΠΑΟΚ-Βέροια, Κέρκυρα-Πλατανιάς, Παναιτωλικός-Πανθρακικός (17:15).

Ανεβαίνει η ένταση λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι των «αιωνίων», καθώς από τον Παναθηναϊκό δεν άφησαν ασχολίαστο το περιστατικό με τη νεκροφόρα που άφησαν φίλοι του Ολυμπιακού έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Το απόγευμα της Κυριακής (19:30), Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους για 112η φορά στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο είναι το 45ο ντέρμπι με τους ερυθρολεύκους να παίζουν εντός έδρας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)   
1912:Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς ενώ την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.
1929:Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον τεχνητό περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μία λίμνη από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1795: Νικόλαος Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του "Εθνικού Ύμνου".
ΘΑΝΑΤΟΙ
1957: Νίκος Καζαντζάκης, κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με αυτή «για οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δύναται να διενεργείται ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις».

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως 1.000.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Αναλυτικά η ρύθμιση: 
ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ«Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων , πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α’ 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις»

Α.ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ-Επί του άρθρου1:  
Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 1για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα καταβολής αυτών σε όσους δεν μπορούσαν μέχρι τώρα αλλά και στην ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση όσων ήταν συνεπείς παρά την ένταση της κρίσης. 

Πρόκειται για μια περιορισμένης χρονικής ισχύος ρύθμιση, η οποία συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει την ίδια φιλοσοφία που αποτυπώνεται στο άρθρο 4 για τη ρύθμιση οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Με τις διατάξεις του άρθρου 1 καθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Συγκεκριμένα, προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100. 

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική τους ενημερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. 

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της. Τα ευεργετήματα της ρύθμισης, πάντως, δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ’έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. 

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και άλλα διασφαλιστικά μέτρα. 

Σημειώνεται, ότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στη ρύθμιση και η διευκόλυνση των φορολογουμένων προκειμένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης, όπως η διαδικασία υπαγωγής στις ανωτέρω διατάξεις και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η ημερομηνία και ο τρόπος καταβολής των δόσεων και άλλες. 

Τέλος, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους φορολογούμενους που είχαν υπαχθεί και τηρούσαν με συνέπεια το πρόγραμμα ρύθμισης του ν.4152/2013. Στους φορολογούμενους αυτούς προσφέρεται η δυνατότητα είτε να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μέχρι και 100, με επανυπολογισμό του επιτοκίου αναδρομικά στο 4,56% έναντι 8,75% και με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τα παραπάνω, είτε να διατηρήσουν την υφιστάμενη ρύθμιση με το επιπλέον ευεργέτημα , εκτός των παραπάνω, περαιτέρω μείωση των προσαυξήσεων 20%.

Επί του άρθρου 2: Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση μέχρι 31.12.2015. Οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα αυτό στα υφιστάμενα επίπεδα, την τόνωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 2 προβλέπεται η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, και μειώνονται από 1/1/2015 οι συντελεστές υπολογισμού της, κατά 30%.

Επί του άρθρου3: Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 αντικαθίσταται το στοιχείο β) της παραγράφου 5 του άρθρου 54 του ν.2960/2001 στα πλαίσια της υποχρέωσης ενσωμάτωσης στο εθνικό μας δίκαιο της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 «για την τροποποίηση των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ όσον αφορά τις γαλλικές εξόχως απόκεντρες περιοχές και ιδίως τη Μαγιότ» (EEL 353/28.12.13). 

Η εν λόγω τροποποίηση της Οδηγίας κρίθηκε αναγκαία μετά από την αριθμ. 2012/419/ΕΕ Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με την τροποποίηση του καθεστώτος της Μαγιότ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (EEL 204/31.7.12), με την οποία από 1.1.2014 η Μαγιότ αποκτά το καθεστώς της εξόχως απόκεντρης περιοχής κατά την έννοια του άρθρου 349 της ΣΛΕΕ αντί εκείνου της υπερπόντιας χώρας ή εδάφους, με αποτέλεσμα να αποτελεί μέρος του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ, αν και πρέπει να εξαιρείται από το εδαφικό πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών περί ΕΦΚ και ΦΠΑ κατ΄ αναλογία με τις υπόλοιπες γαλλικές εξόχως απόκεντρες περιοχές. 

Με τη διάταξη αυτή διευκρινίζεται ότι η Μαγιότ και οι λοιπές εξόχως απόκεντρες περιοχές της Γαλλίας εξαιρούνται από τα πεδία εφαρμογής των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ, ανεξαρτήτως τυχόν αλλαγών στο καθεστώς τους βάσει γαλλικού δικαίου καθώς γίνεται αναφορά στα άρθρα 349 και 355, παρ. 1 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες αυτές τις περιοχές. Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 2 συνίσταται στο Υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και μετονομάζεται η Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. 

Με αυτή την οργανωτική αλλαγή εξασφαλίζεται η λειτουργική και αποτελεσματική χάραξη και εκτέλεση των δημόσιων πολιτικών σε δύο κρίσιμους και διακριτούς τομείς πολιτικής που υπάγονται στο πεδίο εποπτείας του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 3 συμπληρώνεται η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 3986 / 2011 και προβλέπεται η δυνατότητα της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της για τη διενέργεια των δικαιοπραξιών ή υλικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου. 

Η εν λόγω εξουσιοδότηση παρουσιάζει ιδιαίτερη πρακτική σημασία όταν το μεταβιβαζόμενο περιουσιακό στοιχείο κείται στην αλλοδαπή, οπότε και πρέπει να τηρηθούν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης που προβλέπει το δίκαιο του τόπου αυτού. 

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 4 συμπληρώνεται το νομικό πλαίσιο στελέχωσης του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και προβλέπεται ότι τα καθήκοντα του Προέδρου μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Η ρύθμιση αυτή προάγει τον ενιαίο συντονισμό του Σώματος και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών λόγω της συνάφειας του αντικειμένου αρμοδιοτήτων τους.

Επί του άρθρου 4: Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 4, θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρυθμίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014. Πρόκειται για μια περιορισμένης χρονικής ισχύος ρύθμιση, καθώς η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2015, με στόχο την στήριξη και ενδυνάμωση του ενεργού πληθυσμού, την επανένταξη των οφειλετών στην ενεργό οικονομία και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο πλαίσιο ρύθμισης, οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση είναι ευέλικτη και απλή, άνευ γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, καθιστώντας τη ρύθμιση προσβάσιμη στο σύνολο των οφειλετών.

Επίσης, συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις:
α)σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι δύο (2) δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή

β)σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της νέας αρχής του ν. 4152/2013 και κατά τη δημοσίευση του νόμου τηρούν τους όρους αυτής, με όσους υπαχθούν στη ρύθμιση του άρθρου 4, παρέχοντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος. Πιο συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόσωπα επωφελούνται του μειωμένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των μειωμένων προσαυξήσεων της προκειμένης ρυθμίσεως, αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013. 

Περαιτέρω, για όσους επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν.4152/2013, παρέχεται το - επιπρόσθετο των ανωτέρω - πλεονέκτημα της αναδρομικής μείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, επιβραβεύοντας όσους, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ήταν συνεπείς και παραμένουν στον αριθμό δόσεων της αρχικής τους ρυθμίσεως.

Επί του άρθρου 5: Με τις διατάξεις των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 5 παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), χωρίς οι δανειολήπτες να απολέσουν την επιδότηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθολικό διάδοχο του πρώην ΟΕΚ, όπως αυτή θα διαμορφωθεί υπό τον περιορισμό της μη ανάληψης επιπλέον υποχρεώσεων από τον Οργανισμό. 

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς πρόκειται για ιδιαιτέρως ευάλωτη ομάδα δανειοληπτών, καθιστώντας τη διευκόλυνση καταβολής εξαιρετικά σημαντική για την εξυπηρέτηση των εν λόγω στεγαστικών δανείων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να μην έχουν υπερβεί κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία των έξι (6) μηνών. Ο Οργανισμός δε θα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, το δε ποσό επιδότησης, χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος του, θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς επιβάρυνση του ΟΑΕΔ από τη μετατροπή των τοκοχρεολυτικών πινάκων αποπληρωμής των εν λόγω δανείων. 

Με την παρ. 5 προστίθεται εδάφιο στο τέλος της περ. 1 της υποπαραγράφου ΙΑ2 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 (Α 85/2014), έτσι ώστε οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις να μπορούν κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελικά ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών, κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. 

Με την παρ. 6 αξιοποιούνται τα σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία (Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας, Ενιαία Αρχή Πληρωμών,«Εργάνη», ΓΓΔΕ) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεις. Οι διασταυρώσεις αυτές στοχεύουν στην αποτύπωση των δικαιούχων, τη διασφάλιση της διαφάνειας των παροχών αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία που εξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων βάσεων δεδομένων και της ελλείψεως διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, που τελικά απέβαινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει. 

Τέλος, στο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ακαδημαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών και σπουδαστών, εισάγεται ο ΑΜΚΑ και ακολούθως διασυνδέεται με το μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ για την παρακολούθηση της διατήρησης της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1ο:Ρύθμιση φορολογικών οφειλών:
1.Για οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (εφεξής (Κ.Ε.Δ.Ε.), δύναται να διενεργείται ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνου,ν σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, ως ακολούθως:
 
α)Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
β)Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)
γ)Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις,
δ)Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
στ)Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)
η)Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%)

2.Στη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου δύνανται, να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατόπιν αίτησης , η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Οι οφειλέτες του προηγούμενου εδαφίου προκειμένου να υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο φορολογικές δηλώσεις καθώς και να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

3.Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η’ της παραγράφου 1, το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

4.Μετά την υπαγωγή, και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος τμηματικής καταβολής, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

5.Οι οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε τέσσερις και πενήντα έξι εκατοστιαίες μονάδες (4,56%) ετησίως.

6.Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7.Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α)τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή
β)δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή
γ)έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

8.Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση. 

Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, δικαιούνται να διατηρήσουν τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και πέραν των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο έχουν ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση. 

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου

9.Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.

10.Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση, σύμφωνα με την παράγραφο 1.

11.Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες: 
α)απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
β)υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν,
γ)άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής :

α)δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή β)δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μήνες. Για τις ως άνω περιπτώσεις α’ και β’, η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

12.Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών από την αίτηση. Εάν η Φορολογική Διοίκηση δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται, ότι έχει απορριφθεί.

13.Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής παρέχει στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήματα:

α)χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ., όπως ισχύει,
β)αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεση της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ,
γ) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν.δ. 356/1974 – Κ.Ε.Δ.Ε. όπως εκάστοτε ισχύει.
δ) αναστέλλεται η εκτέλεση του μέτρου του άρθρου 7 του ν. 2120/1993 (Α` 24), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 παρ. 3 του ν. 2523/1997 (Α` 179).

14.Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε.

15.Η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
 α)να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β)να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, στα πρόσωπα της περίπτωσης α’, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
γ)να παρακρατεί μέρος της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας και μέχρι την κάλυψη του 1/7 της υπολειπόμενης ρυθμισμένης οφειλής.

16.Τα ποσά που εισπράττονται από παρακράτηση λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας ή κατόπιν αυτεπάγγελτου συμψηφισμού, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. Ομοίως, τα αποδιδόμενα ποσά από πράξεις εκτέλεσης, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

17.Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

18.Αρμόδιος για τη χορήγηση της ρύθμισης του παρόντος άρθρου είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος δύναται με απόφασή του να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή σε άλλα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης.

19.Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται:

α)η διαδικασία υπαγωγής στις ανωτέρω διατάξεις και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, β) η ημερομηνία και ο τρόπος καταβολής των δόσεων και γ) κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

20.Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

Άρθρο -2ο:ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης:

1.Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 12 του ν.4224/2013 (ΦΕΚ Α΄ 288/31.12.2013) παρατείνεται μέχρι 31.12.2015.

2.Η Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α΄ 152/01.07.2011) επιβάλλεται και στα εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 ε με μειωμένους τους συντελεστές των περιπτώσεων α, β, γ και δ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

Άρθρο-3ο:Ρύθμιση θεμάτων συναρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπών Υπουργείων.

1.Το στοιχείο β) της παραγράφου 5 του άρθρου 54 του ν.2960/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «β) Τα γαλλικά εδάφη που αναφέρονται στα άρθρα 349 και 355 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,»

2. α. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178) προστίθεται περίπτωση «στ» ως εξής:
 «στ. Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής
(αα) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής
(ββ) Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων».
β.Στην περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 διαγράφονται η φράση «Οικονομικής και» καταργούνται οι υποπεριπτώσεις (αα) και (ββ) ενώ αναριθμούνται οι υποπεριπτώσεις (γγ), (δδ), (εε) και (στστ) σε (αα), (ββ), (γγ) και (δδ) αντίστοιχα.
γ.Η παράγραφος 4 άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«4.Οι Γενικές Διευθύνσεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του παρόντος αποτελούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.)».
δ.Ο τίτλος «Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» του Κεφαλαίου Γ΄ του π.δ. 111/2014 αλλάζει σε «Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων».
ε.Στο άρθρο 23 του π.δ. 111/2014 αλλάζει ο τίτλος «Βασική διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» σε «Βασική διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής», αντικαθίσταται η φράση «Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» με τη φράση «Οικονομικής Πολιτικής» και καταργούνται οι περιπτώσεις (α) και (β) ενώ αναριθμούνται οι υποπεριπτώσεις (γ), (δ),(ε) και (στ) σε (α), (β), (γ) και (δ) αντίστοιχα.
στ.Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του π.δ. 111/2014 αντικαθίσταται η φράση «Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» με τη φράση «Οικονομικής Πολιτικής».
ζ.Στην παράγραφο 1 του άρθρου 124 αντικαθίσταται η φράση «Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» με τη φράση «Οικονομικής Πολιτικής».
η.Στον πίνακα του άρθρου 126 ο τίτλος «Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής» αντικαθίσταται σε «Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής».
θ.Η έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου αρχίζει με την έναρξη ισχύος του π.δ. 111/2014.

3.Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν.3986/2011 (Α’152) προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν.3986/2011, εδάφιο ως εξής:«Με όμοια απόφαση μπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών ή άλλο μέλος της Δ.Ε.Α.Α. να προβαίνει στις αναγκαίες δικαιοπραξίες ή υλικές πράξεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.»

4.Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 1682/1987 (Α’ 14) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Με όμοια απόφαση τα καθήκοντα του Προέδρου του Σ.Ο.Ε. μπορεί να ανατίθενται, χωρίς αμοιβή, στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών»

Άρθρο-4ο,Διατάξεις αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης:

1.Στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, μέχρι την 30-9-2014, δύναται να χορηγείται ρύθμιση ως ακολούθως:
α)Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων
β)Εξόφληση μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 90%
γ)Εξόφληση μέχρι είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%
δ)Εξόφληση μέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%
ε)Εξόφληση μέχρι σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%
στ)Εξόφληση μέχρι εξήντα (60) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50%
ζ)Εξόφληση μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 30%
η)Εξόφληση μέχρι εκατό (100) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 20%. Η κύρια οφειλή βαρύνεται από 1-1-2013 με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

2.Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η) της παραγράφου 1, το ποσό της κύριας ρυθμιζόμενης οφειλής φυσικών και νομικών προσώπων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

3.Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής έως 1.000.000 ευρώ.

4.Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως την 30-9-2014 κατατίθεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του 2015.

5.Στην παρούσα ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν κατόπιν σχετικού αιτήματος του οφειλέτη και οι έως την 30-9-2014 οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

6.Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7.Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:
α)Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.:Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των οικείων ταμείων προκειμένου για περιφερειακά ή τοπικά υποκαταστήματα στην περιοχή των οποίων λειτουργούν Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ).
β)Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων.
γ)Οποιαδήποτε άλλη οργανική μονάδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

8.Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση δύναται να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

9.Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων όπου προβλέπεται, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-10-2014 και εφεξής.

10.Οι πληρωμές διενεργούνται με τη διαδικασία αυτόματης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού. Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

11.Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:
α)Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση, τη συνολική οφειλή του έργου.

β)Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), όπως ισχύουν και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ.

γ)Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

δ)Αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α’ 270).

12.Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, ή η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, έχει ως συνέπειες:
α)την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
β)την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
γ)την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα. Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής:
α)δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή β)δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μια δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.Για τις ως άνω περιπτώσεις α) και β) η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

13.Κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δυο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η αρμόδια υπηρεσία αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών από την αίτηση. Εάν δεν ληφθεί απόφαση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

14.Για τους οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και για χρονικό διάστημα δέκα ημερών:
α. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), όπως ισχύει σήμερα.
β. Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον, άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

15.Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιαδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση σύμφωνα με την παρ. 1.

16.Ο συμψηφισμός σύμφωνα με την περ. 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου Ν. 4254/2014 (Α 85) χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων.

17.Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ΄ του ν.4152/2013 (Α΄107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση. 

Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ΄ του ν.4152/2013 (Α΄107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, δικαιούνται να διατηρήσουν τη ρύθμιση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ΄ του ν.4152/2013 ( Α΄107) και πέραν των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο έχουν ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση. 

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου 17 του παρόντος άρθρου.

18.Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

19.Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4152/2013 (Α’ 107), για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

ΑΡΘΡΟ-5ο:Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:1.Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι (6) μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.

 2.Ο ΟΑΕΔ(ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη Τράπεζα αναφορικά με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.

3.Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να παραταθεί η ανωτέρω προθεσμία.

4.Από της δημοσιεύσεως του παρόντος καταργείται η υπ’ αριθμ. 2575/84/14-2-2012 (ΦΕΚ 308Β) απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κάθε άλλη διάταξη νόμου, που ρυθμίζει διαφορετικά τα δάνεια του παρόντος άρθρου.

5.Στο τέλος της περ. 1 της υποπαραγράφου ΙΑ2 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 (Α 85/2014) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, μπορούν να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελικά ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.»

6.Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. διασταυρώνει τα αρχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων και του Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας με τα μητρώα μισθωτών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, το μητρώο μισθωτών του ιδιωτικού τομέα του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και τα στοιχεία του εντύπου Α21 του ΟΓΑ. 

Στο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ακαδημαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών και σπουδαστών, εισάγεται ο ΑΜΚΑ και ακολούθως διασυνδέεται με το μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ για την παρακολούθηση της διατήρησης της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.