26 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των χαρτών με τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και εντός της ημέρας αναμένεται να συνταχθούν οι τεχνικές εκθέσεις για την αποζημίωση των πολιτών.Ήδη η περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε στο υπουργείο Υποδομών τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις. Σύσκεψη αυτή την ώρα στο υπουργείο Εργασίας.

Με την επίσημη πανηγυρική δοξολογία στην ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου άνοιξαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου της Αγ.Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με την παρέλαση την Τρίτη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Επί 14 ολόκληρα χρόνια διέσχιζε το Αιγαίο, έδενε κάβους στα νησιά των Κυκλάδων και εξυπηρετούσε στρατιές ταξιδιωτών. Το Blue Star Ithaki εκτέλεσε το Σάββατο το τελευταίο του δρομολόγιο στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος. Σύντομα θα ξεκινήσει για ένα άλλο μακρινό ταξίδι με προορισμό τον Καναδά, καθώς το πλοίο αγοράστηκε από καναδική εταιρεία.

Από το 2010 είχαν επισημάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής. Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες οι περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά. Μετά την άρνηση των δύο εταιρειών η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας.

Κόσμος: Δικαστήριο της Αιγύπτου επέβαλε την Κυριακή τριετή ποινή φυλάκισης σε 23 νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι καταδικάστηκαν επειδή διαδήλωσαν χωρίς άδεια, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές. Οι ακτιβιστές, ανάμεσά τους κι ένας 28χρονος δικηγόρος που εργάζεται σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν τον Ιούνιο. Ξεκίνησε περισσότερο σαν αστείο.

Το 2001, στην απογραφή του πληθυσμού στη Βρετανία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,7% του πληθυσμού) περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως Τζεντάι, το πνευματικό σύστημα στις ταινίες Star Wars. Σήμερα, πολλοί σπεύδουν να δώσουν αυτή την απάντηση σοβαρά και να δηλώσουν ότι για αυτούς η «δύναμη» που πρεσβεύουν οι ταινίες υπάρχει. Και ελπίζουν ότι ο... Τζενταϊσμός θα μπορεί να κατοχυρωθεί ως θρησκεία.

Πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί στη συριακή πόλη Κομπάνι από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από 40 ημέρες, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό που δημοσίευσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον οποίο δεν έχει υπολογίσει τα θύματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.Οι σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοανατολική Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας γυναίκας.

Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα βόρεια της χώρας προκάλεσαν τον αποκλεισμό των δρόμων και προβλήματα στην κυκλοφορία. Η τελευταία βρετανική βάση στο Αφγανιστάν πέρασε στον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, βάζοντας τέλος στις επιχειρήσεις της Βρετανίας στη χώρα. Εκτός από τη βάση Μπάστιον, στον έλεγχο των Αφγανών πέρασε και η βάση Λέδερνεκ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Οικονομία: Πλήρως θωρακισμένο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς - σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο. Την επιτυχία των τραπεζών επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα.

Η μοναδική ελληνική τράπεζα που περνά τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς καν να υπολογίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε εντός του 2014 είναι η Alpha Bank. Με άνεση και πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ περνά τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς καν να συνυπολογίζει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Αθλητισμός: Το παραδοσιακό ντέρμπι «αιωνίων» που θα γίνει την Κυριακή (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεσπόζει στο δεύτερο μέρος της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο νωρίτερα διεξάγονται ενδιαφέροντα ματς: ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης (15:00), ΠΑΟΚ-Βέροια, Κέρκυρα-Πλατανιάς, Παναιτωλικός-Πανθρακικός (17:15).

Ανεβαίνει η ένταση λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι των «αιωνίων», καθώς από τον Παναθηναϊκό δεν άφησαν ασχολίαστο το περιστατικό με τη νεκροφόρα που άφησαν φίλοι του Ολυμπιακού έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Το απόγευμα της Κυριακής (19:30), Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους για 112η φορά στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο είναι το 45ο ντέρμπι με τους ερυθρολεύκους να παίζουν εντός έδρας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)   
1912:Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς ενώ την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.
1929:Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον τεχνητό περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μία λίμνη από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1795: Νικόλαος Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του "Εθνικού Ύμνου".
ΘΑΝΑΤΟΙ
1957: Νίκος Καζαντζάκης, κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: