16 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Τη νεκρή θεία της παρίστανε μία 64χρονη, εισπράττοντας επί έξι χρόνια τη σύνταξή της. Συνελήφθη τελικά χθες, Δευτέρα, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, βάσει εντάλματος του ανακριτή για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα. Το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει προκαλέσει η «επέλαση» των υδροστροβίλων από την αρχή του μήνα σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 17 υδροστρόβιλοι σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, από την Κρήτη έως το Άγιον Όρος και από τη Λήμνο έως την Κέρκυρα.

Σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος φέρνει η ανησυχία των κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που μελετά ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να περιλαμβάνει μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3%. Επιφυλακτικό το Μέγαρο Μαξίμου· για «ομολογία ήττας» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες πριν το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε, αλλά και ένα 24ωρο πριν την πρώτη, από τον Ιούλιο, κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές αναμένονται και σήμερα Τρίτη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και κυρίως τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς στα βόρεια ισχυρές. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου.

Κόσμος: Μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις πλημμύρες που σαρώνουν την πόλη Κλάντοβο, στην ανατολική Σερβία. Η πόλη έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, αφού οι χείμαρροι γκρέμισαν δύο γέφυρες που οδηγούν στην πόλη Νέγκοτιν και κατέστρεψαν τμήμα της εθνικής οδού. Εκρηκτικός μηχανισμός που είχε θαφτεί στο δρόμο έπληξε όχημα της αιγυπτιακής αστυνομίας στη Χερσόνησο του Σινά, προκαλώντας τον θάνατο έξι αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

«Αναλάβετε τις ευθύνες σας»:Με αυτό το μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης προσέρχεται ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην Εθνοσυνέλευση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Θέλοντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός -για τον οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αριθμός των ανταρτών, και λιγότερο να του πει «όχι» η Εθνοσυνέλευση- δίνει «άτυπη διορία» εξαμήνου στην κυβέρνησή του να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της αφγανικής πρωτεύουσας που συνδέει το αεροδρόμιο με την αμερικανική πρεσβεία. Αστυνομικές πηγές αποδίδουν την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο ξένη οχηματοπομπή, αναφέροντας πως η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή κοντά στο κτίριο της αποστολής των ΗΠΑ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν, η ISAF, επιβεβαίωσε πως τρία μέλη της σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν.

Τις υπηρεσίες στη Δυτική Αφρική που παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα πρόκειται να συνδράμουν 3.000 αμερικανοί στρατιώτες που σκοπεύει να αναπτύξει η Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν πριν κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο Λευκός Οίκος, αναφέρουν ότι έργο των στρατιωτών θα είναι η εκπαίδευση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, η ανέγερση μονάδων φροντίδας ασθενών και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οικονομία: Η εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία , βρέθηκε σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο της κριτικής του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια. Πάντως, άμεσα κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η προετοιμασία και η υποστήριξη των Δήμων για το ΕΣΠΑ 2014-2020 βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Μείωση 4,33% κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ΦΠΑ. Συνολικά το ύψος των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, η καταβολή των οποίων εκκρεμεί από τις εφορίες, διαμορφώθηκε στα 745 εκατ. ευρώ, έναντι 779 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα πριν, ήτοι σημείωσε σε εβδομαδιαία βάση μείωση κατά 33 εκατ. ευρώ.    

Αθλητισμός: Ο Τσέχος, Μίροσλαβ Ζέλινκα ορίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA, να διευθύνει τον αγώνα Μπεσίκτας-Αστέρας Τρίπολης, που θα διεξαχθεί (20:00) την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη για την πρεμιέρα των ομίλων στο Εuropa League. Βοηθοί του Ζέλινκα ορίσθηκαν οι συμπατριώτες του, Οντρεϊ Πέλικαν και Γίρι Μόλατσεκ, ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο - επίσης Τσέχος - Κρίστοφ Μένκλ. Ο Κάρλο Αντσελότι θεωρεί ότι ο Ικερ Κασίγιας θα βρει ξανά τον εαυτό του και παραμένει ο βασικός τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης. Η δεύτερη σερί ήττα της «βασίλισσας» στο πρωτάθλημα και μάλιστα από την Ατλέτικο μέσα στο «Μπερναμπέου», οδήγησε μερίδα οπαδών της Ρεάλ σε αποδοκιμασίες προς τον Κασίγιας, αλλά ο Ιταλός τεχνικός στηρίζει απόλυτα τον αρχηγό της ομάδας του.

Με τις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής, αρχίζει η φάση των ομίλων στο Champions League. Ο Ολυμπιακός συμμετέχει στον πρώτο όμιλο και την Τρίτη (21:45) θα υποδεχθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Ατλέτικο Μαδρίτης, που έρχεται από σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Ρεάλ στο ντέρμπι της ισπανικής πρωτεύουσας. Στον άλλον αγώνα του ομίλου, η Γιουβέντους είναι το ακλόνητο φαβορί για την νίκη, απέναντι στους Σουηδούς της Μάλμε, που μοιάζει με τον «αδύναμο κρίκο». Στα άλλα ματς της ημέρας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους αγώνες Μονακό-Λεβερκούζεν (3ος) και Ντόρτμουντ-Αρσεναλ (4ος).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1828:Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν από την Πελοπόννησο.
1904:Γίνεται η ηλεκτρική εκκίνηση του αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.
1908:Ο κατασκευαστής αμαξών, William C. Durant, ιδρύει την General Motors.
1934:O Donald Duck, η διάσημη πάπια της Walt Disney, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε comic strip εφημερίδας.
1978:Τίθεται σε ισχύ η νομιμοποίηση, υπό προϋποθέσεις, των αμβλώσεων στην Ελλάδα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1925:B.B King (πραγματικό όνομα Riley B. King), θρύλος του blues.
1956:Mickey Rourke, αμερικανός ηθοποιός. (9 ½ εβδομάδες, Δαιμονισμένος Άγγελος, Ο παλαιστής)
ΘΑΝΑΤΟΙ
1977:Μαρία Κάλλας, διάσημη ελληνίδα σοπράνο.




16/9/2014 - ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ!

 

«Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική βοήθεια προς τη Συρία, το Ιράκ και σε άλλες χώρες της περιοχής για να τους βοηθήσει να πολεμήσουν εναντία στην τρομοκρατική απειλή», δήλωσε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι ο Ρώσος Yπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Μιλήσαμε για τη συμβολή μας στην υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει τις επιλογές της για την καταπολέμηση των τρομοκρατών και την ασφάλεια του κράτους. Παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια προς το Ιράκ, προκειμένου να αυξήσουμε την ασφάλεια στη χώρα.

Δρούμε με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση της Συρίας και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα», δήλωσε ο Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κατάσταση στο Ιράκ, που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα. Η Ρωσία θα κάνει «μια συνεισφορά» στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που θα αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε μια συμβολή να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια, αλλά θα το κάνουμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σκοπού: να γίνει μια ανάλυση εις βάθος της κατάστασης», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι για την εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών.
 

ΛΑΜΠΡΑ ΜΥΑΛΑ ΣΕ ΜΙΑ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ» ΧΩΡΑ

 

Οι Έλληνες πάσχουν από μια πολύ μεγάλη... ασθένεια. Αγνοούν ή δεν θυμούνται σημαντικά αποφθέγματα αρχαίων φιλοσόφων, τα οποία αν η χώρα αυτή εφάρμοζε θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ένα από αυτά τα σπουδαία αποφθέγματα είχε πει για την Παιδεία ο Αριστοτέλης, ο οποίος ανέφερε: «Η παιδεία και η ηθική είναι σχεδόν τα μόνα πράγματα που δημιουργούν τον καλό άνθρωπο. Αυτές φτιάχνουν και τον καλό πολιτικό και τον καλό βασιλιά». Σε πιο απλά... νεοελληνικά, η επένδυση στην Παιδεία και η ηθική, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι η αισθητική του μέλλοντος, αποτελούν τις βάσεις για ένα καλό και ισχυρό κράτος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει κοινωνικές ή αξιακές κρίσεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, ειδικά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, επενδύθηκαν δισεκατομμύρια σε πολλούς άλλους κλάδους, αλλά όχι στην «καρδιά» της χώρας. Με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Απαξιωμένα πανεπιστήμια, χάος στα δημοτικά και γυμνάσια, ενίσχυση της παραπαιδείας, στροφή των οικογενειών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και το χειρότερο; Φυγή των πιο λαμπρών μυαλών που διαθέτει η χώρα. Η έρευνα είναι συγκλονιστική και βάζει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό κράτος, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Περισσότεροι από 150.000 λαμπροί Ελληνες επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο επιστημονικός αυτός «διωγμός» οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη κινήτρων για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Χωρίς σπουδαία ερευνητικά προγράμματα, χωρίς τη σύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, χωρίς κίνητρα για να πραγματοποιούν τα Ελληνόπουλα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές εδώ κι όχι στο εξωτερικό, η «διαρροή εγκεφάλων» είναι αναπόφευκτη. Κι αν υπάρχουν κάποια λαμπρά μυαλά που παραμένουν στην Ελλάδα, έχουν κι αυτά περιθωριοποιηθεί.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η επιστημονική μετανάστευση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι Έλληνες με λαμπρές σπουδές μετακομίζουν στο εξωτερικό και γίνονται γκαρσόνια ή οδηγοί ταξί. Όταν η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 0,6% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την Τουρκία ή τη Μαλαισία, ασφαλώς δεν πρέπει να περιμένουμε περισσότερα. Όμως, οι καιροί ου μενετοί. Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να υποθηκεύεται στο όνομα καμιάς οικονομικής κρίσης και περιστολής δαπανών. Η Παιδεία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή. Και κάθε ευρώ που κόβεται από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καρφί στον μαρτυρικό σταυρό που κουβαλά η χώρα.

Με δημοτικά, γυμνάσια και πανεπιστήμια διαλυμένα, με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και με μια χώρα που δεν επενδύει παρά ελάχιστα στην έρευνα, ο... σύγχρονος διωγμός των νέων επιστημόνων θα συνεχίζεται.Υπ' αυτές τις συνθήκες η οικονομική κρίση ωχριά μπροστά στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό «έγκλημα» που έχει διαπραχθεί.

 

ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ «ΚΑΝΟΝΙ». ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ VERSA

 

Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε, το έκτο κανόνι που έσκασε αυτό το καλοκαίρι ακούει στο όνομα Versa που δραστηριοποιείται στην Αγία Πετρούπολη. Το γραφείο ανακοίνωσε επίσημα από την ιστοσελίδα του πως αναστέλλει τη λειτουργία του τμήματος εξερχόμενου τουρισμού μέσω του οποίου έστελνε Ρώσους πελάτες του και στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση η διοίκηση του Versa αναφέρει ωστόσο πως θα επιδιώξει να διατηρήσει το τμήμα εισερχόμενου τουρισμού στο οποίο και βασιζόταν.

Πρόκειται για τον έκτο ρωσικό tour operator που στέλνει πελάτες του στην Ελλάδα που αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα το φετινό καλοκαίρι. Προηγήθηκαν κατά σειρά οι πτωχεύσεις των Neva, Labirint, Intaer, Solvex, Southern Cross. Το Versa θεωρούνταν το ισχυρότερο ταξιδιωτικό γραφείο της Αγίας Πετρούπολης στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού και το 2013 είχε καταταγεί πρώτο με βάση την κερδοφορία του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς υπολογίζεται πως οι Ρώσοι πελάτες του Versa που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπερβαίνουν τις 2000.
 

ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

 

Η επικοινωνιακή λογική είναι αμείλικτη και κάθε σταθμός στην περιοδεία Κέρι στη Μέση Ανατολή πρέπει να παρουσιάζεται στον ένα ή στον άλλο βαθμό ως ένα βήμα προς τη δημιουργία της αντιισλαμιστικής συμμαχίας που θέλουν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ. Εκεί που ακόμη και τα προσχήματα δύσκολα τηρούνται είναι η Τουρκία. Λίγο μετά την εκεί επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η «Wall Street Journal» γράφει ότι η Αγκυρα δεν είναι πλέον σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η βάση του Ιντσιρλίκ πρέπει να μεταφερθεί (αλήθεια πού;), ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Ριτσιαρντόνε δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει από το 2012 την κυβέρνηση Ερντογάν να μην ενισχύει εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

Η Τουρκία είναι χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση της ISIS, καθώς ελέγχει τη μοναδική προσπάθεια ενίσχυσής της αλλά και ενδεχόμενης επιχείρησης εκκαθάρισής της, τη μεθόριο με τη Συρία, καθώς είναι δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να ανοίξει μέτωπο στη δική της μεθόριο με το Ιράκ και τη Συρία υπό τον φόβο της εσωτερικής της ανάφλεξης. Η Τουρκία δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι έχει τη δική της ατζέντα ως προς τη συγκρότηση σουνιτικού κράτους σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την προσυπογραφή της ατζέντας των ΗΠΑ. Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν πρόκειται να στηρίξουν την ίδρυση προτεκτοράτου της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων στην περιοχή, ούτε να επιτρέψουν την ανάδειξη του ντε φάκτο ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ χωρίς τη δική τους παρεμβολή και έλεγχο σε έρεισμα κατά των τζιχαντιστών.

Για δεύτερη φορά μετά την άνοιξη του 2003, όταν απαγόρευσε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων που θα άνοιγαν βόρειο μέτωπο κατά του Σαντάμ, ο Ερντογάν συγκρούεται με τις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά από ισχυρότερη θέση. Τότε η στόχευση της Ουάσιγκτον ήταν σαφής, σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με τη συνδρομή του Ιράν, του Ασαντ και της Χεζμπολάχ -ένα βήμα που δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν σήμερα- μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους τζιχαντιστές, με όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές να είναι επικοινωνιακή διαχείριση. Τούτων λεχθέντων ο κίνδυνος διάχυσης εντός Τουρκίας της περιφερειακής ανάφλεξης σκιάζει την περιφερειακή πολιτική των Ερντογάν - Νταβούτογλου