08 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Οριστική φαίνεται ότι είναι η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ μεταξύ της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του Σπύρου Λυκούδη και του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Το χάσμα για την στρατηγική της ΔΗΜΑΡ είναι αγεφύρωτο και η Μεταρρυθμιστική Τάση συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας για την αποχώρησή της από το κόμμα.

 «Το γυαλί έχει ραγίσει» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Σπ.Λυκούδης. Λίγα 24ωρα πριν από το πρώτο κουδούνι, σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία έχει αποδυθεί το υπουργείο Παιδείας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εστιάζονται στα Ολοήμερα και Ειδικά σχολεία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το πολυκατάστημα της Attica, στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην κτίριο των καταστημάτων Fokas, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. 

Εκτόνωση του φαινομένου της ανόδου της στάθμης του ποταμού Έβρου αναμένουν, τα επόμενα 24ωρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες παραμένουν σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, τον τόπο εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη, όπου έζησε τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής του. Εκεί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε εκδήλωση των τοπικών αρχών, στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για τον Νίκο Ζαχαριάδη, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της αποκατάστασής του. 

Κόσμος: O ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» αναφέρει το πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις». Ανησυχία προκαλεί στην πολιτική και οικονομική ελίτ του Λονδίνου η δημοσκοπική άνοδος που εμφανίζει το «ναι» των Σκωτσέζων στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ απομένουν δέκα μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. 

Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται περισσότερη αυτονομία στη Σκωτία, αν παραμείνει στη χώρα, ενώ η γκρίνια έχει φτάσει μέχρι την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.  Ένας πολωνός κομμωτής με το όνομα Άαρον Κοσμίνσκι φαίνεται ότι είναι το πρόσωπο που οι εγκληματολόγοι αναζητούσαν εδώ και 126 χρόνια. Νεότερες έρευνες DNA αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Λονδίνο του 1888. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ενίσχυση της ανάπτυξη. 

Οικονομία:Οι εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (ΒοΑ) έπειτα από τη σύλληψη του διοικητή της Άρντιαν Φουλάνι, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα. Aντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών είχε αποφασίσει η Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ελληνική διάσωση, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel. Το ίδιο υποστηρίζει ότι η καγκελάριος λαμβάνει συχνά αποφάσεις με βάση τα ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων. Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου. 

Αθλητισμός: Ανακούφιση στην Μπαρτσελόνα για τον Λιονέλ Μέσι, καθώς το ιατρικό επιτελείο της διάσημης ισπανικής ομάδας ανακοίνωσε ότι ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στις προπονήσεις μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του. Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έπαιξε όπως σχεδίαζαν, αλλά άξιζε τον βαθμό της ισοπαλίας στάθηκε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Ρουμανία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2016.Ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ρουμάνων, ενώ τόνισε και τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα προκριθεί στην επόμενη φάση. 

Προβληματισμένοι, αλλά και αισιόδοξοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Σπουδαία νίκη μέσα στην Βουδαπέστη πέτυχε η Βόρεια Ιρλανδία με 2-1 επί της Ουγγαρίας, στην πρεμιέρα του 6ου προκριματικού ομίλου του EURO 2016, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Στο τρίτο ματς του ομίλου, η Φινλανδία αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, επικράτησε των Νήσων Φερόε με 3-1. Εν τω μεταξύ, σε άλλους ομίλους των προκριματικών, η Αλβανία άλωσε την Πορτογαλία με 1- 0, και η Γερμανία νίκησε δύσκολα με 2-1 την Σκωτία.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)


1636:Ιδρύεται το κολέγιο του Χάρβαρντ, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αμερική.

1907:Ασφαλτοστρώνεται η οδός Πανεπιστημίου.

1960:Ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1966:Πρεμιέρα για την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

551 π.χ: Κομφούκιος, Κινέζος φιλόσοφος

1964: Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1949: Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης  
Διαβάστε επίσης την Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου στην ΔΕΘ εδώ..... 






ΟΡΙΑΚΟ «ΝΑΙ» ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Τimes δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, 11 ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το «ΝΑΙ» όπου ανήκει το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας κερδίζει το 51% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 49% που λαμβάνει το «ΟΧΙ» όπου βρίσκονται οι αντίπαλοί τους εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στην τηλεόραση του BBC ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδιά της για την παραχώρηση επιπρόσθετης αυτονομίας στη Σκωτία σε φορολογικά, δημοσιονομικά και προνοιακά θέματα εφόσον οι Σκωτσέζοι απορρίψουν την πρόταση για ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Θα δείτε μέσα στις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο δράσης για την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκωτία, περισσότερης αυτονομίας στη φορολογία, σε θέματα δαπανών, περισσότερη (...) εξουσία στο σύστημα πρόνοιας (...) που θα τεθεί σε ισχύ εάν επικρατήσει το Όχι στο δημοψήφισμα» είπε ο υπουργός. Ο Οσμπορν σημείωσε ότι για το σχέδιο αυτό έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη και των τριών μεγάλων κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο.


 

ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ( 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

 
  

Μεταξύ των μεγάλων θεομητορικών εορτών περιλαμβάνεται και το Γενέσιον ή Γενέθλιον ή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ένα γεγονός το οποίο τιμάται με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια από τους ορθοδόξους χριστιανούς. Το Γενέσιον της Θεοτόκου τιμάται από την Εκκλησία στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ιωακείμ και Άννα και η λύση της ατεκνίας: Όταν έφτασε η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και οι Ισραηλίτες πρόσφεραν τα δώρα τους, στάθηκε μπροστά στον Ιωακείμ ο Ρουβίμ και του είπε: Δεν επιτρέπεται να προσφέρεις  πρώτος τα δώρα σου, «καθότι σπέρμα οκ ποίησας ν τ σραήλ», επειδή δηλαδή είσαι άτεκνος. Ο Ιωακείμ λυπήθηκε πάρα πολύ και είπε: Θα ερευνήσω ανάμεσα στις δώδεκα  φυλές του Ισραήλ για να διαπιστώσω αν μόνον εγώ ανάμεσά τους είμαι άτεκνος. Και ερεύνησε και διαπίστωσε ότι όλοι οι δίκαιοι είχαν τέκνα.

Τότε θυμήθηκε τον πατριάρχη Αβραάμ ότι στα βαθιά γεράματά του, του χάρισε ο Θεός το γιό του, τον Ισαάκ. Περίλυπος ο Ιωακείμ δεν γύρισε στο σπίτι του. Πήγε στην έρημο, έστησε τη σκηνή του και νήστεψε σαράντα μερόνυχτα, με την απόφαση να μη γυρίσει στο σπίτι του για να φάει και να πιει, μέχρις ότου τον επισκεφθεί ο Κύριος και Θεός του. Στο μεταξύ η γυναίκα του η Άννα θρηνούσε και έκλαιγε λέγοντας· κλαίω για τη χηρεία μου, κλαίω και για την ατεκνία μου. Έφτασε η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και η Ιουδίθ, η υπηρέτριά της, της είπε: Μέχρι πότε θα ταπεινώνεις την ψυχή σου;

Να, έφτασε η μεγάλη ημέρα του Κυρίου και δεν επιτρέπεται να πενθείς. Πάρε όμως αυτόν εδώ τον κεφαλόδεσμο, πού μου έδωσε η γυναίκα πού τον έφτιαξε και δεν επιτρέπεται να τον ανοίξω εγώ, μια υπηρέτρια, επειδή έχει σημασία βασιλική. Η Άννα της είπε: Φύγε από κοντά μου· αυτό εγώ ποτέ δεν το έκανα και όμως ο Κύριος με ταπείνωσε πάρα πολύ. Μήπως κάποιος πονηρός σου τον έδωσε και ήρθες για να με κάνεις συμμέτοχη στην αμαρτία σου; Η Ιουδίθ απάντησε: Τι να σου καταραστώ, αφού ο Κύριος έκλεισε τη μήτρα σου για να μην αφήσεις απογόνους στον Ισραήλ;

Περίλυπη η Άννα έβγαλε τα πένθιμα ρούχα, άφησε ξέπλεγα τα μαλλιά της, ντύθηκε με τα νυφικά της ενδύματα και γύρω στις 9η ώρα κατέβηκε να περπατήσει στον κήπο της. Σε λίγο κάθισε κάτω από μια δάφνη και προσευχήθηκε στον Κύριο λέγοντας: « Θεός τν πατέρων μν, ελόγησον μέ καί πάκουσον τς δεήσεώς μου, καθώς ελόγησας τήν μήτραν Σάρρας καί δωκας ατή υόν τόν σαάκ». Σηκώνοντας κατόπιν τα μάτια της ψηλά στον ουρανό είδε στο δέντρο της δάφνης μια φωλιά γεμάτη νεοσσούς και έβγαλε θρηνητική κραυγή λέγοντας: «λίμονό μου, ποιός μέ γέννησε καί ποιά μήτρα μέ ξεφύτρωσε; Γιατί γώ στά μάτια το σραήλ εμαι καταραμένη καί μέ κοροϊδεύουν καί μέ προσβάλλουν στό ναό το Κυρίου. λίμονό μου, μέ τί ξομοιώθηκα γώ;

Δέν ξομοιώθηκα μέ τά πουλιά, φο ατά εναι γόνιμα. Δέν ξομοιώθηκα μέ τά γρια ζα, φο καί κενα εναι γόνιμα, χάρη σέ σένα, Κύριε. Δέν ξομοιώθηκα μέ τά νερά ατά, φο καί τοτα εναι γόνιμα. λίμονό μου, μέ ποιόν ξομοιώθηκα; Οτε μέ τή γ ατή, φο καί γ προσφέρει τούς καρπούς στόν καιρό της καί ελογε σένα, Κύριε».«Καί δού γγελος Κυρίου πέστη». Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά της άγγελος, απεσταλμένος από τον Θεό, και της λέει: Άννα, ο Κύριος άκουσε την προσευχή σου. Θα συλλάβεις και θα γεννήσεις· ο καρπός σου θα γίνει γνωστός σ’ όλη την οικουμένη.

Εκείνη είπε: Ζει Κύριος ο Θεός μου· αν γεννήσω, είτε αγόρι είτε κορίτσι, θα το προσφέρω ως δώρο στον Κύριο τον Θεό μου, για να τον λατρεύει και να τον υπηρετεί σ’ όλη τη ζωή του. Τότε δύο αγγελιοφόροι την πλησίασαν και της είπαν: Να, ο άντρας σου ο Ιωακείμ έρχεται με τα κοπάδια του. Διότι άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό και του ανήγγειλε: Ιωακείμ, άκουσε Κύριος ο Θεός την προσευχή σου. Γύρνα πίσω στο σπίτι σου, γιατί η Άννα, η γυναίκα σου, θα μείνει έγκυος. Επέστρεψε λοιπόν ο Ιωακείμ από την έρημο, φώναξε τούς βοσκούς των κοπαδιών του και έδωσε εντολή να του φέρουν 10 αμνάδες για να τις προσφέρει στον Θεό, ως θυσία,  12 μοσχαράκια για προσφορά στους ιερείς και τη γερουσία, και εκατό «χιμάρους παντί τ λα».

Στην εξώπορτα τον περίμενε η Άννα. Έτρεξε, κρεμάστηκε από τον τράχηλο του και με χαρά του είπε: «Ξέρω τώρα καί δέν μφιβάλω, τι Θεός μέ ελόγησε πάρα πολύ. Τώρα πιά χήρα δέν εναι χήρα, καί τεκνη θά μείνω γκυος». Την πρώτη μέρα μετά την επιστροφή του από την έρημο στο σπίτι, ο Ιωακείμ αναπαύθηκε. Την επόμενη πρόσφερε τα δώρα του λέγοντας μες στην ψυχή του: Το αν ο Κύριος με ελεήσει, θα γίνει φανερό από τον τρόπο πού θα δεχθεί τη θυσία του ιερέα. Πρόσφερε λοιπόν  τα δώρα του ο Ιωακείμ και παρακολουθούσε τον ιερέα πώς ανέβηκε στο θυσιαστήριο· και δεν διαπίστωσε σ’ αυτόν αμαρτία. Τότε είπε: Τώρα πλέον ξέρω ότι ο Κύριος με ελέησε  και μου συγχώρεσε όλα τα αμαρτήματα.

Κατέβηκε από το ναό του Κυρίου δικαιωμένος και γύρισε στο σπίτι του. Όταν συμπληρώθηκαν οι εννέα μήνες, η Άννα γέννησε. Ρώτησε τη μαία: Τι γέννησα; Της απάντησε: Κορίτσι. Και είπε η Άννα: «μεγαλύνθη ψυχή μου ν τή μέρα ταύτη». Και έβαλαν τη νεογέννητη στο κρεβατάκι της. Όταν συμπληρώθηκαν οι μέρες, «πεσμήξατο ννα», και άρχισε να τη θηλάζει, της έδωσε το όνομα Μαριάμ.

Η καθιέρωση της εορτής: Η διήγηση του «Πρωτευαγγελίου το ακώβου» ήταν γνωστή στους άτρωτους χριστιανούς, αλλά τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου (Γενέσιο, Εισόδια, Ευαγγελισμός, Κοίμησις), άρχισαν να εορτάζονται λατρευτικά μετά την Γ΄ οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο (431) και την Δ΄ στη Χαλκηδόνα (451), όποτε διατυπώθηκε αυθεντικά η  πίστη της Εκκλησίας και για το Πρόσωπο της Θεοτόκου. Στο μεταξύ είχαν ανεγερθεί και ναοί προς τιμήν της. Ήδη από το τέλος του 4ου αιώνος ετελείτο στα Ιεροσόλυμα η δεσποτική εορτή της Υπαπαντής, κατά την οποία όμως οι χριστιανοί τιμούσαν και τη Μητέρα του Κυρίου.

Στη συνέχεια καθιερώθηκαν και άλλες εορτές, όπως και του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ως πιθανότερος χρόνος εισαγωγής της εορτής θεωρείται το τέλος του 5ου ή οι αρχές του 6ου αιώνος. Και η εορτή αυτή εισήχθη αρχικά στην Αγία Πόλη και ετελείτο στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως και σήμερα. Περιεχόμενο του εορτασμού είναι το Γενέσιο της Θεοτόκου, όπως εκτίθεται στο «Πρωτευαγγέλιον του Ιακώβου», από το οποίο ελήφθη και καταχωρήθηκε στο Συναξάριο της ημέρας.