08 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Οριστική φαίνεται ότι είναι η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ μεταξύ της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του Σπύρου Λυκούδη και του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Το χάσμα για την στρατηγική της ΔΗΜΑΡ είναι αγεφύρωτο και η Μεταρρυθμιστική Τάση συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας για την αποχώρησή της από το κόμμα.

 «Το γυαλί έχει ραγίσει» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Σπ.Λυκούδης. Λίγα 24ωρα πριν από το πρώτο κουδούνι, σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία έχει αποδυθεί το υπουργείο Παιδείας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εστιάζονται στα Ολοήμερα και Ειδικά σχολεία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το πολυκατάστημα της Attica, στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην κτίριο των καταστημάτων Fokas, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. 

Εκτόνωση του φαινομένου της ανόδου της στάθμης του ποταμού Έβρου αναμένουν, τα επόμενα 24ωρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες παραμένουν σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, τον τόπο εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη, όπου έζησε τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής του. Εκεί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε εκδήλωση των τοπικών αρχών, στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για τον Νίκο Ζαχαριάδη, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της αποκατάστασής του. 

Κόσμος: O ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» αναφέρει το πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις». Ανησυχία προκαλεί στην πολιτική και οικονομική ελίτ του Λονδίνου η δημοσκοπική άνοδος που εμφανίζει το «ναι» των Σκωτσέζων στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ απομένουν δέκα μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. 

Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται περισσότερη αυτονομία στη Σκωτία, αν παραμείνει στη χώρα, ενώ η γκρίνια έχει φτάσει μέχρι την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.  Ένας πολωνός κομμωτής με το όνομα Άαρον Κοσμίνσκι φαίνεται ότι είναι το πρόσωπο που οι εγκληματολόγοι αναζητούσαν εδώ και 126 χρόνια. Νεότερες έρευνες DNA αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Λονδίνο του 1888. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ενίσχυση της ανάπτυξη. 

Οικονομία:Οι εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (ΒοΑ) έπειτα από τη σύλληψη του διοικητή της Άρντιαν Φουλάνι, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα. Aντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών είχε αποφασίσει η Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ελληνική διάσωση, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel. Το ίδιο υποστηρίζει ότι η καγκελάριος λαμβάνει συχνά αποφάσεις με βάση τα ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων. Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου. 

Αθλητισμός: Ανακούφιση στην Μπαρτσελόνα για τον Λιονέλ Μέσι, καθώς το ιατρικό επιτελείο της διάσημης ισπανικής ομάδας ανακοίνωσε ότι ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στις προπονήσεις μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του. Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έπαιξε όπως σχεδίαζαν, αλλά άξιζε τον βαθμό της ισοπαλίας στάθηκε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Ρουμανία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2016.Ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ρουμάνων, ενώ τόνισε και τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα προκριθεί στην επόμενη φάση. 

Προβληματισμένοι, αλλά και αισιόδοξοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Σπουδαία νίκη μέσα στην Βουδαπέστη πέτυχε η Βόρεια Ιρλανδία με 2-1 επί της Ουγγαρίας, στην πρεμιέρα του 6ου προκριματικού ομίλου του EURO 2016, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Στο τρίτο ματς του ομίλου, η Φινλανδία αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, επικράτησε των Νήσων Φερόε με 3-1. Εν τω μεταξύ, σε άλλους ομίλους των προκριματικών, η Αλβανία άλωσε την Πορτογαλία με 1- 0, και η Γερμανία νίκησε δύσκολα με 2-1 την Σκωτία.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)


1636:Ιδρύεται το κολέγιο του Χάρβαρντ, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αμερική.

1907:Ασφαλτοστρώνεται η οδός Πανεπιστημίου.

1960:Ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1966:Πρεμιέρα για την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

551 π.χ: Κομφούκιος, Κινέζος φιλόσοφος

1964: Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1949: Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης  
Διαβάστε επίσης την Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου στην ΔΕΘ εδώ..... 






Δεν υπάρχουν σχόλια: