05 Σεπτεμβρίου, 2014

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ κ.Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ

 

Η πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, τη διεθνή ημέρα ανεκτικότητας της UNESCO, σε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον Γενικό Γραμματέα Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα.

Η ημερίδα αυτή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη τη χώρα, από την Εκκλησία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από φαινόμενα μίσους και απάνθρωπης αγριότητας. Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, μισαλλοδοξία, ρατσιστική βία και ξενοφοβία.

Μετά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα για άλλη μία φορά παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν τις σφαγές και τι γίνεται γύρω μας και δεν αντιδρούν σε αυτές τις αδικίες. Η ημερίδα που θα συνδιοργανώσουμε, μπορεί να μην έχει αυτήν την εμβέλεια, αλλά θέλουμε να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους που βλέπουν ότι και εδώ στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε χάνοντας κάποιος την εργασία του, είτε γιατί έχει άλλο χρώμα ή θρήσκευμα. Έχει την πρωτοβουλία η Πολιτεία και εμείς ευχαρίστως θα προσθέσουμε τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να υλοποιηθεί η διδασκαλία της Εκκλησίας του Χριστού.»

Ο κ. Γεώργιος Σούρλας δήλωσε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε να κάνουμε αυτή τη συνεργασία. Γνωρίζουμε την ευαισθησία και προσφορά, τη γνώση και την προσπάθεια που κάνει η Εκκλησία για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και βίας γενικότερα. Πρέπει να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας, όπως είπε ο Χριστός, ανεξάρτητα αν είναι μαύρος, άσπρος, κίτρινος, διαφορετικός. Δεν πρέπει να είμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις.» 

Την διοργάνωση θα αναλάβουν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μακαριωτάτου.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης της κεντροδεξιάς με μεγάλο τμήμα της κοινωνικής της βάσης, να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης με διαχρονικούς της συμμάχους και παράλληλα να επιδιώξει να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους είναι ο βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων». Από το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις με αφορμή την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις 18:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι· το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα εν όψει των εγκαινίων της Έκθεσης το πρωί του Σαββάτου από τον Αντ.Σαμαρά. 

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέδριο για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, που διοργανώνει το ιταλικό ίδρυμα «European House - Ambrosetti» στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του κόμματος για άμεση αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, ώστε να καταστεί δυνατή η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης.  Και μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα την Παρασκευή ο διευθυντής του έγκυρου ινστιτούτου οικονομικών μελετών Γκούντραμ Βολφ. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διοχέτευσης ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ ζητά χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στον «αέρα» είναι ακόμα η δυνατότητα μεταφοράς χιλιάδων μαθητών που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους. Το πρόβλημα έγκειται στον φραγμό της χιλιομετρικής απόστασης, όπως ορίζεται με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα δρομολόγια δεν μπορούν να γίνουν λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από λεωφορειούχους. Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με νέα ρύθμιση. 

Κόσμος:Ήχοι εκρήξεων και ανταλλαγής πυρών ακούγονταν το πρωί της Παρασκευής σε διαφορετικά σημεία γύρω από τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι φιλορώσοι ένοπλοι. Οι συγκρούσεις ρίχνουν την σκιά τους στις ήδη δύσκολες προσπάθειες στο Μινσκ για συμφωνία Κιέβου και φιλορώσων προς εκεχειρία. Ανακολουθίες στις λίστες που είχε δώσει η Δαμασκός για το χημικό της οπλοστάσιο δημιουργούν ανησυχίες στον ΟΗΕ πως τυχόν αδήλωτα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και του OPCW που επιβλέπει την καταστροφή του οπλοστασίου. 

Το ζήτημα της ακρίβειας του δηλωθέντος οπλοστασίου θα τεθεί στη Δαμασκό, ανέφερε η επικεφαλής της κοινής ομάδας. Σε απαγόρευση εισαγωγών των προϊόντων από δύο ουκρανικές εταιρείες ζαχαρωδών προχωρά η Μόσχα, επικαλούμενη παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών. Πρόκειται για τις Konti και την AVK. Με αίτημα κατώτατο ωρομίσθιο τα 15 δολάρια, οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες φαστ φουντ στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει ταχύτητα στις κινητοποιήσεις τους: Παράλληλα με τις απεργίες, το κίνημα «Fight for 15$» οργάνωσε συγκεντρώσεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια, με δράσεις που εσκεμμένα συνιστούσαν - μη βίαιη - πολιτική ανυπακοή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στο να τεθούν υπό κράτηση 436 άτομα.

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για συνομιλίες με τη Ρωσία επιστρέφει η Ουκρανία, με τον πρόεδρο Ποροσένκο να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία που θα προβλέπει εκεχειρία. Παράλληλα, στην Ουαλία συνεχίζεται στην Ουαλία η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία θα δώσει 15 εκατ. ευρώ στο Κίεβο για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών. Θέμα κάθε μέλους η αποστολή οπλισμού στο Κίεβο. 

Οικονομία: Διέξοδο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας «διά της πλαγίας οδού» και όχι μέσα από οριζόντιες περικοπές μισθών προσφέρει η υποτίμηση του ευρώ. Μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινείται σε νέα χαμηλά επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013, βρίσκοντας στηρίξεις στη περιοχή των 1,2930.Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο δίνει η χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 0,15% στο 0,05%. Ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου η μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ μεταφράζεται σε μείωση δόσης από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα.Αύξηση 1,9% κατέγραψε τον Ιούλιο η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας αισθητά τις μέσες προβλέψεις τω αναλυτών. 

Αθλητισμός: Ντεμπούτο με τον ιδανικό τρόπο έκανε στον πάγκο της Ιταλίας ο Αντόνιο Κόντε, με την Σκουάντρα Ατζούρα να επικρατεί με 2-0 της Ολλανδίας, στο σημαντικότερο από τα αποψινά διεθνή φιλικά. Η Κύπρος ηττήθηκε με 2-0 από την Κροατία με τέρματα του Μάντζουκιτς, ενώ η Σουηδία νίκησε 2-0 την Εσθονία, με δύο γκολ του Ιμπραΐμοβιτς που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Σουηδίας. Συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού είχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος τους ενημέρωσε για όλα όσα συμβαίνουν στον σύλλογο. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στο μπάτζετ της ομάδας, στις μεταγραφές, στην ελληνοποίηση, στο Financial Fairplay, στα έσοδα και στα έξοδα και τόνισε ότι «είμαστε -9 εκατ. ευρώ φέτος». Από την πλευρά τους, οι οπαδοί τόνισαν ότι τον στηρίζουν και ότι θα είναι δίπλα στην ομάδα. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Νταβίντ Φουστέρ στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει. Ο Ισπανός επιθετικός μέσος, ο οποίος τραυματίστηκε πριν το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Σίτι επί αμερικανικού εδάφους στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, άρχισε να γυμνάζεται κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1774:Δύο μήνες μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες αποικίες, σε Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

1869:Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα.

1933:Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζιμ Λόντος φτάνει στην Αθήνα για δυο αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο.

1997:Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Χουαν Αντόνιο Σάμαρανγκ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1946: Γεννιέται ο Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φάροκ Μπουλσάρα, τραγουδιστής του συγκροτήματος Queen

ΘΑΝΑΤΟΙ

1997: Μητέρα Τερέζα, καθολική μοναχή με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην Ινδία.




5/9/2014 - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ




Η Ινδία έθεσε σήμερα σε κατάσταση συναγερμού πολλά κρατίδιά της μετά την ανακοίνωση από την Αλ Κάιντα ότι ιδρύει ένα νέο παρακλάδι της στην ινδική υποήπειρο προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.  Ο νέος βραχίονας, που αποκαλείται "Καεντάτ αλ Τζιχάντ" (Η Αλ Κάιντα σε Ιερό Πόλεμο στην Ινδική Υποήπειρο) θα είναι υπό την ηγεσία του Πακιστανού Ασίμ Ούμαρ ο οποίος θα υπάγεται στον μουλά Ομάρ, τον ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν.  

"Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ζήτημα. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τέτοιες απειλές" ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας. "Ζητήσαμε από τα κρατίδια, κυρίως από το Γκουτζάρατ, το Μάντια Πραντές, το Ούταρ Πραντές και το Μπιχάρ να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού", πρόσθεσε.  Σε μια περίοδο που μια άλλη ακραία οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ανακοίνωσε σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη ότι θέλει να αναδημιουργήσει ένα χαλιφάτο στη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές και ορισμένες περιοχές της Ινδίας όπου ζει σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων, κατά παράδοση μετριοπαθών. Από τα κρατίδια που κατονομάζει ο Ζαουάχρι στο βίντεο μόνο στο Κασμίρ οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Η Αλ Κάιντα, που δρα κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, επιδιώκει εδώ και χρόνια να ιδρύσει ένα χαλιφάτο σε εδάφη που θεωρεί μουσουλμανικά. Όμως μετά τον θάνατο του ηγέτη της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011, το σχέδιο αυτό ανεστάλη και προωθήθηκε κυρίως η δράση της στην Αφρική και στην Αραβική Χερσόνησο. Στη συνέχεια επισκιάστηκε και από την ίδρυση, τον περασμένο Ιούνιο, ενός χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. 

"Πρόκειται για μια προπαγανδιστική ενέργεια που δείχνει την απόγνωση της Αλ Κάιντα,  επειδή πλέον η πραγματική παγκόσμια απειλή είναι το ΙΚ" υποστήριξε ο Άτζιτ Κουμάρ Σινγκ του Ινστιτούτου Διαχείρισης Συγκρούσεων, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Νέο Δελχί. "Πρόκειται για μια μάχη για την ηγεμονία μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους", εξήγησε.

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΟΨΕΙ 9/11: ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ 12 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι τζιχαντιστές έχουν κλέψει σχεδόν μια ντουζίνα εμπορικά αεροπλάνα από τη Λιβύη, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει τις 11ης Σεπτεμβρίου.  

Έντεκα εμπορικά αεριωθούμενα δύο κρατικών αεροπορικών εταιρειών χάθηκαν τον περασμένο μήνα ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις κατά την επέτειο της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, αναφέρει η Daily Mail.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους σε βάρος δυτικών στόχων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το εν λόγω χτύπημα θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στην καρδιά της Αμερικής και για τους τζιχαντιστές μία «ιδανική» απάντηση» στους βομβαρδισμούς των θέσεών τους στο βόρειο Ιράκ.
 


Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Ποτέ δεν ήταν ιδανικές από οποιαδήποτε σκοπιά (διοικητική, λειτουργική, διαχειριστική ή και εκπαιδευτική) οι συνθήκες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Άρα θα ήταν παραλογισμός αν προσδοκούσαμε να ίσχυε κάτι τέτοιο στη σημερινή συγκυρία, όπου τα εγγενή προβλήματα διογκώνονται από τις παρενέργειες της κρίσης. Βασικότερη αιτία η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Και προφανώς δεν προβλέπεται, άμεσα τουλάχιστον, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. 

Όπως πρόβλημα υπάρχει και από την άποψη επάρκειας διοικητικού προσωπικού. Το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει επίσης αφήσει τα ίχνη του στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας και κυρίως έχει ως συνέπεια ακόμη και την απώλεια κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλες αιτίες. Όπως, για παράδειγμα, η αυξημένη εγκληματικότητα, που εκφράζεται με διαρρήξεις και λεηλασίες γραφείων, κυλικείων ή και αυτοκινήτων. 'Η και οι παρενέργειες από πολιτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα των μετεγγραφών, που προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις αδιέξοδες καταστάσεις λόγω υπερπληθώρας φοιτητών σε κάποια τμήματα και ερήμωσης από φοιτητές σε κάποια άλλα.

Δεν ήταν, όμως, άγνωστες οι καταστάσεις αυτές στις νέες πρυτανικές Αρχές. Εν γνώσει τους διεκδίκησαν το προνόμιο της διαχείρισης των ιδρυμάτων τους και άρα θα έχουν ήδη προβληματιστεί ως προς τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Αρα από τους ίδιους θα εξαρτηθεί αν και σε ποιον βαθμό θα καταστεί δυνατό να βελτιωθεί η κατάσταση. Από το υπουργείο δεν έχουν πολλά να περιμένουν. Μόνο κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις ενδεχομένως οι οποίες θα διευκολύνουν τα πανεπιστήμια να εξασφαλίσουν πόρους από αλλού. Χορηγίες, για παράδειγμα, από τον ιδιωτικό τομέα και δυνατότητα συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια και στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.